MEMENTO JOŠKA ČELARA Evo kako je bilo u Domovinskom ratu u Šibeniku - Bedem ljubavi i granata na Težačku ulicu

MEMENTO JOŠKA ČELARA

Trenutačno je u splitskom istražnom zatvoru Čedomir Borojević, jedan od niza oficira JNA koji su sudjelovali u bezočnom napadu na Šibenik 1991. godine. Stoga je i memenot našeg Joška Čelara baš posvećen tom razdoblju.

Prije gotovo 26 godina, u praskozorje Domovinskoga rata i jugo-srpske agresije na Hrvatsku, Šibenik je, zamalo u neprijateljskoj blokadi JNA s vojarnama na kopnu i mornaricom na moru, upoznao jedan mirni ženski pokret – Bedem ljubavi, koji se tada širio Hrvatskom.

Cilj pokreta bio je boriti se za miran odlazak agresora iz grada i oslobađanje hrvatskih ročnika u vojarnama na Kulinama, u Mandalini, na prilazima gradu, Ražinama i drugdje.

Na stotine žena kružilo je u ophodnji, ne bez rizika za vlastite živote, oko tih vojnih jugo-enklava, "opkoljavalo" ih držeći se za ruke, dok su mladi ročnici stajali zbijeni u svojim sobama s rešetkastim prozorima, a njihovi "čuvari" s oružjem "na gotovs" bili spremni upotrijebiti ga na svaki mig svojih oficira.

Bedem ljubavi, u kojem se osobito isticala jedna od aktivistica, Šibenčanka Željka Barbetti, tražio je od njihova zapovjedništva da puste na slobodu sve hrvatske i druge nesrpske (albanske) mlade ročnike.

Ti su prosvjedi, uz brojne transparente, nastupe govornika, glazbenih sastava i pjevača (Vlađa Nalis i drugi), trajali danima, od jutra do mraka. Sve u doba kad je admiral HRM-a Sveto Letica pregovarao s časnicima JRM-a u gradu o njihovu mirnom povlačenju iz Šibenika.Bilo je i napetih situacija, kad se iz vojarni pucalo na automobile koji su se pokušavali uključiti na Magistralu, koju je blokirala JNA. O tome je jednom prilikom svjedočio i ovaj novinar.

Bedem ljubavi je izdržao. Šibenske žene u njegovim redovima (i ne samo one) pobijedile su. Ročnici su nakon otezanja JNA i niza bjegova manjih skupina kroz žicu ipak pušteni, a kolone kamiona jugo-vojske napuštale su Šibenik. S kolegom Juretom "ispratili" smo ih tada do Lozovca, na njihovu putu za Bosnu. Neki su vikali: "Vratit ćemo se!" Rozi od vola!

Ipak, taj je mir bio kratkoga vijeka. Nije prošlo puno i agresorske granate počele su padati po gradu Šibeniku u rujanskome ratu, sve do pred kraj 1993. godine. Naša kamera zabilježila je tada trenutak jednog napada, kad je topovska granata pala na Težačku ulicu u Varošu, pedesetak metara od zgrade Stožera šibenske obrane.

Pala je uz pločnik blizu parkiranih automobila i napravila pustoš, ali na sreću, nitko nije stradao. Snimku smo napravili dok se olupina automobila, zastave 125, još dimila.

Otad će proći još pune dvije godine toga pakla, pa i onaj dan kad je raketa "oganj" pala na kuću uz dvorište autora ovog mementa. Ni tada nije bilo žrtava. Ali nikad se nije zaboravilo!

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!