Jabuka ne pada daleko od stabla Inovativan i maštovit: Mladi rogoznički kuhar Luka Radić oradom i majčinim desertom očarao Turke

Jabuka ne pada daleko od stabla

Kažu da jabuka ne pada daleko od stabla. Dokazao je to i mladi rogoznički kuhar Luka Radić koji je na međunarodnom natjecanju "Aegean culinary champions cup" u turskom gradu Kusadasi osvojio je tri gastronomske medalje. U konkurenciji od oko 300 kuhara iz 14 zemalja osvojio je dvije bronce i jednu srebrnu medalju te plasman u top 11 najboljih.

Luka je inače zaposlen u poznatom rogozničkom restoranu u vlasništvu njegovog oca Ante Radića, predsjednika Udruženja obrtnika Šibenik.

– Boje Hrvatske su branili još Hvranin Kruno Kovačić i Jadran Grančić, inače Imočanin koji radi u Makarskoj, on je od nas bio najbolji osvojio je dva zlata, jednu broncu i pehar jer je zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku – kaže Luka.

Kada je Savez kuhara mediteranskih i europskih regija raspisao natječaj za ovo kulinarsko nadmetanje Luka se javio ne znajući što ga točno čeka u turskom Kusadasiu, pa sa sobom ponio tek naosnovniju opremu.

– Netom prije spremanja dobili smo kutiju s namirnicama i za jedno predjelo i dva jela od mesa i ribe dobili smo 45 minuta. Bio sam nemalo iznenađen kada sam saznao da sam ušao u najboljih jedanaest. Za spremanje u finalu imali smo tri slijeda i na sreću više vremena – skromno kaže Luka.

A Luka je znao kako najbolje spemiti oradu i kako od malo namirnica napraviti savršen desert. Naučio je to od svoje mame Nade kojoj se u restoranskoj kuhinji stalno motao oko nogu, već tada je znala da će Luka sigurno biti kuhar.

– Od djetinstva je pokazivao interes za kuhanje. Najviše me veseli što je inovativan i maštovit i što želi biti maksimalno dobar u svom zvanje. Kuhanje doživljava kao jednu vrtu umjetničkog izričaja – kaže ponosna mama.

Luka je izvrsno iskoristio zimsko zatišje. Sudjelovao je na velikom natjecanju gdje je upoznao razna ncionalna jela i kuharske inovacije iz čitave Europe i Mediterana. Opće je poznata činjenica da Rogoznica ima izvrne restorane, mnogi turisti, posebice Talijani i Njemci, desetljećima su u Rogoznicu dolazili zbog "dobre spize", a mladi kuhari poput Luke Radića samo potvrđuje pravilo.

Naslovnica Zanimljivosti

Najčitanije

PLAYBOY ZEČICA IZ PRIMOŠTENA Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!

Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!
Kaže se prvo pa muško, a Eni Friedrich bilo je prvo pa – Playboy! Primoštenka sa zagrebačkom adresom pravog prez...
Ena Friedrich, pravog prezimena Čobanov, magistra je povijesti umjetnosti kojoj nije nikakav problem skinuti se pred objektivom: Evo kako se riješila perverznjaka!