StoryEditorOCM
ZanimljivostiŠibenski memento

Prepoznajete li ljepoticu na ovoj fotografiji? To je kći slavnog Hajdukovog nogometaša!

Piše Joško Čelar
13. ožujka 2017. - 16:00

Dvije stare fotografije koje smo sačuvali, snimljene sedamdesetih godina prošloga stoljeća u Šibeniku, pomogle su nam, nakon punih četrdeset i nešto godina, osvježiti neke likove koji su u to doba nešto značili u kulturi, estradi i sportu.
U svome radu i djelovanju bili su iskreni entuzijasti, kakvih je u današnje doba sve manje. I njima smo posvetili ove retke.

Na prvoj fotki snimljenoj u "Solarisovu“ baru uoči jednog koncerta su Tanja Kokeza, atraktivna tenisačica, kći slavnoga Hajdukova igrača Ljube Kokeze, koja se tim sportom profesionalno bavila 16 godina, od 1957. do 1972. godine. U tijeku karijere u Splitu i Zagrebu (igrala je za tadašnju "Mladost“) osvojila je niz vrijednih teniskih trofeja. Uz nju je mladi šibenski pjevač, rodom s otoka Prvića, Ljubo Lučev, koji je svojim čistim glasom (bariton-tenor) osvajao publiku i iza sebe već imao nekoliko snimljenih singlica, a kasnije će izdati i svoju prvu LP ploču. Treći lik sa slika, Tanji slijeva, nismo upamtili.

I sama Tanja se okušala u estradi kao pjevačica. I to u TV emisijama "Sportaši pjevaju“, a nastupila je nekoliko puta i s Mišom Kovačem. Nakon završetka karijere otišla je u Njemačku i ondje otvorila tenisku školu za djecu. Danas živi u Hamburgu.
Lučev pak nije imao sreće. Umro je od teške bolesti dok je još bio vrlo aktivan. Usprkos terapiji iz knjige jednog poznatog domaćeg alternativca o kojemu je pisac ovih redaka tada napisao novinarki osvrt i za čiju je adresu Lučev tada pitao.



Stariji Šibenčani će i danas na našoj drugoj slici prepoznati kazališnog djelatnika, glumca, karakternog epizodista i urednika emisija Radio Šibenika "Želje slušalaca“.Borna je bio izniman kozer, njegove šaljive priče bile su prava vratolomija sadržaja i smijeha. Kad mu je neki čovjek došao u studio zatražiti pjesmu za suprugu o godišnjici njihova braka, a nije znao izabrati, Borna mu je rekao da će on sam za slavljenike naći pogodnu pjesmu. I što mu je odabrao? Zamislite, pjesmu s naslovom "Tugo, moja tugo, zašto smo se sreli…“ Čovjeku je došlo da poludi.

A uz Bornu Šarića, lica dijelom zaklonjena rukom, nezaboravni je šibenski vic-majstor Marko Perišić iz Skradina, glumac amater, obrtnik za izradu reklama na plastičnim kutijama.
Nije čudo što su se na našoj slici upravo oni našli zajedno. Svojim su humorom znali nemilice „šibati“ društvo oko sebe. Katkad i uz neke rizike. "Ridendo castiga mores“, rekli bi stari Rimljani.

19. travanj 2024 13:44