Doma za blagdane 'Volim Slavoniju i živim za nju, ali to što su napravili od nje...'

Doma za blagdane

Prošle je godine iz Hrvatske odselilo gotovo 40 tisuća ljudi. Neki od onih koji žive u inozemstvu za blagdane su stigli kući kako bi obišli groblja. Među njima je i Stjepan Skrbnik. Iako već godinama radi u inozemstvu, svaki Dušni dan obilazi grob svojih roditelja.

"Naravno da vam nedostaje obiteljski život, vožnja djece u vrtić, u školu, na sportske aktivnosti, ali s vremenom se čovjek navikne", rekao je Skrbnik za Dnevniku.hr.

Odvojenost lakše pada kad za isti posao primate tri puta veću plaću nego u Hrvatskoj.

"Ako si spreman raditi, može se i zaraditi dobro. Ako si stručan, može se napredovati. Ne treba ti neka pomoć, rodbinske ili političke veze", dodao je Skrbnik.

Sličnu priču imaju i tisuće Slavonaca. Ivan iz Vinkovaca posljednjih pet godina radi u Salzburgu i ne razmišlja o povratku.

"U srcu i duši da, ali radi ove cijelekopune situacije, radi budućnosti djece – ne. Eto, to je dvosjekli mač. Volim Slavoniju i živim za nju, ali to što su napravili od Slavonije, za to političarima hvala", rekao je.

Prema podacima Zavoda za statistiku, lani se odselilo 39,5 tisuća Hrvata. Najviše se radi o ljudima u dobi od 20 do 39 godina i većinom su se odselili u Njemačku.

"Svima je dobro poznato da je taj broj mnogo veći zbog toga što se mnogi građani koji odsele iz Hrvatske ne odjave ili se bar u prvi trenutak tih godinu dvije ne prijave, nego to rade s nekom zadrškom odnosno zakašnjenjem", rekao je Nenad Pokos s Instituta Ivo Pilar.

Ni prirodno kretanje stanovništva nije nam ništa bolje. Stopa prirodnog prirasta i dalje je negativna i iznosi minus 3,9 posto. Prošle je godine umrlo oko 15 tisuća ljudi više nego što se rodilo pa smo samo lani ostali bez pola Vukovara ili Koprivnice.

Demografi predviđaju da će ova godina biti još gora. S druge strane, Vlada tvrdi da provodi niz demografskih mjera. Pokos tvrdi da se te mjere vide uglavnom na papiru. Prema predstavljenom proračunu, kaže, Hrvatska je među državama koje najmanje ulažu u obitelj.

"Barem su tu roditeljsku nakandu tijekom drugih šest mjeseci mogli delimitrat, odnosno izjednačit s plaćom zaposlenih majki. A mi ćemo dakle imat 5600 kuna od 1. travanja, a minimalna plaća, prosječna plaća će nam rast, a roditeljska naknada će nam ipak bit na nešto nižoj razini", rekao je Pilar.

Naslovnica Lifestyle

Najčitanije

Žele veliku promjenu Dvije doktorice s Medicinskog fakulteta upozoravaju: Umiremo od bolesti koje se mogu spriječiti, ljude treba podučiti, od toga kako će jesti i spavati pa nadalje... No, lakše je prepisati tablete

Dvije doktorice s Medicinskog fakulteta upozoravaju: Umiremo od bolesti koje se mogu spriječiti, ljude treba podučiti, od toga kako će jesti i spavati pa nadalje... No, lakše je prepisati tablete
Dvije doktorice s Medicinskog fakulteta u Splitu pokazale su koliko su voljne i snažne pokrenuti nešto novo i va...
Dvije doktorice s Medicinskog fakulteta upozoravaju: Umiremo od bolesti koje se mogu spriječiti, ljude treba podučiti, od toga kako će jesti i spavati pa nadalje... No, lakše je prepisati tablete

Zelena prijestolnica Priča iz zemlje u kojoj je divota živjeti: imaju po četiri tisuće eura plaću i sve im je na struju; Brodovi, ribarstvo, što god su takli u zlato su pretvorili, evo i kako (FOTO)

Priča iz zemlje u kojoj je divota živjeti: imaju po četiri tisuće eura plaću i sve im je na struju; Brodovi, ribarstvo, što god su takli u zlato su pretvorili, evo i kako (FOTO)
Nije jesen svuda ista. U Dalmaciji je bilo toplo, temperature još visoko iznad 25 stupnjeva i u jednom takvom su...
Priča iz zemlje u kojoj je divota živjeti: imaju po četiri tisuće eura plaću i sve im je na struju; Brodovi, ribarstvo, što god su takli u zlato su pretvorili, evo i kako (FOTO)