StoryEditorOCM
LifestyleGASTRODROM

U njoj je sve što želimo: puno nutrijenata, a malo kalorija, utažuje glad i ne da nam da se prejedamo: donosimo četiri recepta za jesenski adut koja ćete obožavati

26. listopada 2019. - 16:53

Želite pojesti nešto zdravo, ukusno, sezonski, a da ne morate puno "visiti" nad štednjakom, jer ipak je vikend?

U prilog vam ide činjenica da je počela sezona tikvi za koje ne treba više od pola sata kuhanja, najveći posao je čišćenje ove zdrave i ukusne, a opet niskokalorične namirnice.

Butternut tikva kod nas se u prodaji pojavila tek prije nekoliko godina, ali već je jedan od favorita veganske prehrane i često je možemo naći čak i na policama lokalnih marketa.

Osim što je jako ukusna, ima brojne prednosti – obiluje vlaknima koja su dobra za tijelo, koja čiste probavni trakt i sprječavaju zatvor te pomažu tijelu da održi stabilnu razinu šećera.

Bogata je kalijem, kalcijem i magnezijem, koji pomažu u uspostavljanju ravnoteže tekućina u tijelu i održavaju zdravlje živaca i mišića, a obiluje i vitaminom B.

Sjemenke su odlična zamjena za grickalice, a bogate su i proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama. Tikva smanjuje upalne proces u tijelu i ako je konzumirate, na dobrom ste putu da smršavite.

Ova vrsta tikve daje mnogo nutrijenata na malo kalorija, to je namirnica koja utažuje glad i sprječava prejedanje, zbog čega olakšava održavanje vitkosti.

Posljednje, ali ne i najmanje važno jest da ju je vrlo lako pripremiti, a jela od ove vrste tikve, koja je i cjenovno pristupačna, su za prste polizati.

Potrebno je samo prerezati (najlakše na ploške debljine jedan centimetar) i nožićem oguliti koru (kao kod čišćenja krumpira) te odstraniti sjemenke koje poslije možete ispeći i jesti umjesto čipsa. Uživajte!


JUHA OD TIKVE

Sastojci:


– veća glavica luka

– 2 mrkve

– češnjak

– tikva

– maslinovo ulje

– vrhnje za kuhanje ili grčki jogurt pomiješan s malo mlijeka

– začini: sol, papar, Vegeta, muškatni oraščić, čili ili što volite

Priprema:

Luk narežite na kockice i dinstajte na maslinovu ulju s češnjakom dok ne postane staklast. Tikvu izrežite na ploške debljine jedan centimetar (tada bez problema možete malim nožićem skinuti koru kao kod krumpira), uklonite sjemenke te tikvu izrežite na kocke i dodajte luku.

Dinstajte povrće desetak minuta, dolijte povrtni temeljac ili vodu, ako nemate povrtnu kocku za kuhanje. Po želji možete dodati i krumpir narezan na kockice, ali juha će biti dovoljno gusta i bez njega, pa ga slobodno možete zaobići ako izbjegavate ugljikohidrate.

Kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri, popaprite, posolite, dodajte malo čilija u prahu, vlasca, origana ili bilo koji začin kako bi istaknuli slatkoću ove juhe.

Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće u gustu, kremastu juhu. Dodajte malo vrhnja za kuhanje i vratite na štednjak par minuta ili na samom kraju, prije posluživanja, dodajte žlicu grčkog jogurta pomiješanog s malo mlijeka.


HUMMUS OD BUTTERNUT TIKVE

Sastojci:

– manja butternut tikva (oko 700 g)

– 4 žlice limunova soka

– režanj češnjaka

– 5 žlica tahini paste

– peršin

– sezam

– maslinovo ulje

– prstohvat čilija, sol, papar

Priprema:

Tikvu narežite na veće komade, poprskajte maslinovim uljem i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Neka omekša i lagano se karamelizira. Kada je gotova, prebacite je u blender, dodajte tahini, čili, limunov sok i češnjak.

Blendajte dok ne dobijete glatki namaz (može i štapnim mikserom). Sezam tostirajte. Prebacite hummus na tanjur, poprskajte maslinovim uljem i pospite sezamom te sjeckanim peršinom.


KREMASTI RIŽOT

Sastojci:

– 500 g tikve

– 500 g riže za rižoto (dugog zrna)

– 1,5 l povrtnog temeljca

– veći luk

– 1-2 mala crvena čilija

– 100 g maslaca

– svježa kadulja

– 100 g svježeg ribanog Grana Padano sira

– sol, papar

Priprema:

Luk, čili i tikvu nasjeckajte na kockice (tikvu prethodno očistite), u dubljoj tavi rastopite pola maslaca, dodajte luk, nekoliko minuta poslije čili i onda tikvu. Pirjajte miješajući pet minuta dok malo ne omekša, dodajte rižu i pržite je nekoliko minuta miješajući.

Pomalo dodajte temeljac (šalicu-dvije maksimalno) i učestalo dolijevajte kako u tavi ne bi nestalo tekućine. Pazite da se riža ne raskuha, ugasite kada tikva omekša te začinite soli i paprom. Narežite kadulju, koju dodate tek kada je rižot skuhan, te izribani sir i ostatak maslaca.

Dobro promiješajte da se sve poveže. Prije serviranja dodajte još malo naribanog sira.

Savjet:

– Nemojte rižu kuhati odvojeno od ostalih sastojaka

– Temeljac za kuhanje rižota dodajte postepeno i neka temeljac bude vruć

– Pred kraj kuhanja dobro je da rižot bude malo tečniji, odnosno da riža ne upije sav temeljac, jer će riža kad malo stane upiti još malo tekućine


Pita od bundeve

Sastojci:

– 400 g mesa bundeve

– 80 g maslaca

– 180 g brašna

– 120 g šećera

– 2 jaja

– vrećica instant Digo kvasca

– 125 g čvrstog jogurta

– žličica cimeta

– malo šećera u prahu

Priprema:

Ogulite bundevu, odvojite sjemenke, a potom isjeckajte njezino meso u kockice. Stavite kuhati u posudu s par žlica vode. Obvezno pokrijte posudu i kuhajte dok meso sasvim ne omekša.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a kalup za pitu namažite maslacem i malo pospite brašnom. Odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.

Miksajte 80 g maslaca sa 120 g šećera, dodajte žumanjke, zgnječenu bundevu, jogurt, cimet, 180 g glatkog brašna, vrećicu Digo kvasca i na kraju snijeg od istučenih bjelanjaka.

Smjesu izlijte u okrugli kalup (manji ako volite deblju pitu ili veći ako volite tanju) i pecite 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohladite i pospite šećerom u prahu.

25. travanj 2024 16:36