StoryEditorOCM
LifestyleTOPLO SRCE

Vesna Dragojević  otkrila tajnu fotografija iz Oliverovog albuma: Nitko ne zna, ali je on posjećivao domove s napuštenom djecom...

Piše Vinko Paić
14. rujna 2019. - 11:39

Vridilo je, baš kao što to stoji u naslovu velike izložbe posvećene Oliveru Dragojeviću, doći u splitski City center One na svečano otvorenje obiteljskih fotografija prožetih životom našeg proslavljenog glazbenika, koje će se moći razgledati sve do 6. listopada. Osim trenutaka koje je kroz svoj objektiv zabilježio Feđa Klarić, tu su i dosad neviđene slike iz obiteljskog albuma Dragojevićevih.

S Oliverovom suprugom Vesnom netom prije otvorenja izložbe prošetali smo čitavim prostorom. Godinu dana nakon njegova odlaska sa sjetom se nostalgično prisjetila svih onih trenutaka koje su proveli tijekom svoje ljubavi. 

Evo što ona kaže na ostale fotografije koje su joj obilježile život: 

 

 

S BLIZANCIMA 1979.

"Oliver s blizancima 1979. Riva je tada bila skroz drukčija, posebnija. Velika je to razlika, nekad i sad. Ali meni je Split drag, i ovakvi i onakvi. Volim taj splitski šušur. Došla sam ovde s 20 godina iz Dubrovnika i često znam kazat da sam se rodila u najljepšem gradu na svitu, a živim također u najljepšem gradu na svitu. Taj dan je on iša s njima, bilo je dana kad bi uzeo kolica, samo izletjevši iz kuće. Dok su bili mali zna je imat duge turneje koje su trajale i po mjesec, dva. Pa mu je poseban gušt bio družit se sa sinovima. Kako su išli veći, sve je više bio s njima. A u zadnjih 20 godina stalno. Zapravo, kad bi doša kući, jedino bi se s njima i družija."

 

 

RIVA 1975.

"Tu smo s našim prvim sinom Dinom na Rivi 1975. Imala sam tada 21 godinu. A s 24 sam već rodila tri sina. Kad sam bila trudna s blizancima, išla sam autobusom u rodilište jer je Oliver bio u Londonu, a naš susjed koji me znao voziti nije bio doma. I lipo i tužno mi je sad ovo gledati. Točno se sićam trenutka kad nas je Feđa slika, jer tada nije bilo puno ljudi s aparatima. Nismo ni imali puno fotografija doma. Kako je ovo bilo davno... Vidi se po modi. Duga kosa, ove bafe, aj dobro na ovoj drugoj slici nije ima brkove. Na onoj tamo di ih je ima nismo se poznavali. Ne sićam ga se takvog. Nije nikad bio čovjek koji je pratio modu, dobro da je i ovako bio obučen. (smijeh)."

 

 

OLIVER I BORIS

"Oliver i Boris. Baš ga je volio. Sve glumce iz 'Malog mista'. Bila je to serija koju je čitavu zna napamet. Sve citate. Drža se one: Neću politiku u svoju butigu. Ovo je s nekog njihovog zajedničkog snimanja. Nisu se privatno puno družili, ali kad bi snimali novogodišnje emisije, bilo je puno smijanja, humora, zezanja."

 

 

VELA LUKA 1992.

"Tu smo u uvali Gradina u Vela Luci s Damirom i Davorom 1992. Feđa je doša da nas slika. Išli smo kod Vinka Barčota, tamo ima kuću, pa smo išli malo u njega. Damir ovdje drži pasa, Lunu, uopće se ne vidi koliko je bila crna. Oliver je ljeti iša tamo u rođaka, kad nije bilo škole, uvijek ga je Vela Luka vezivala za djetinjstvo jer mu je bilo lipo. Kad smo se oženili nismo puno išli tamo, više u Dubrovnik. Nismo na Korčuli imali ni kuću, ni brod, ništa... Kad smo napravili kuću, liti smo se praktički preselili u Vela Luku."

 

 

PARIZ 2006.

"Pariz, 2006, nastup u Olympiji. Ovo je bilo dan prije, kad nije ima probe. Onda bi se uglavnom odmara u hotelu, malo je volio šetati, nikakva šetnja zapravo, ništa. Bilo di da smo išli. Sad se čudim što je on uopće na slici ovdje. Morali smo ipak ići malo do grada. Bio nam je to peti put tamo. Kad smo se oženili nismo išli na nikakvo bračno putovanje, a onda smo nakon par godina otišli u Pariz na pet dana. Baš zbog toga mi je u srcu."

 

 

MIKONOS 2015.

"Kad smo bili u Mikonosu u Grčkoj 2015., kupio je kapu s ovom ugrađenom kosom. Kasnije smo se svi s njome slikali. Bila nam je tada baš hit. S nama je bio i sin Damir sa ženom i mala unuka, koja je tada imala osam mjeseci. Ludilo je bilo. Sedam dana, lipo vrime, odlično, super."

 

 

VELA LUKA 2008.

"S najstarijim unukom Dujom 2008. u Vela Luci. Kupila sam im iste majice i nisam mogla odoljeti a da ih ne slikam zajedno. Bila mu je ova fotografija posebno draga."

 

 

KOMIŽA 2007.

"Ovo je naš brod, Komiža, 2007. On je volio spavat gore, na ovom nadgrađu di se vozi, jer mu je uvijek puhalo. Po danu bi spava, a po noći malo."

 

 

VJENČANJE 1974.

Posebno je dirljiv trenutak bio kad je Vesna ugledala fotografiju s njihova vjenčanja, nastalu u proljeće 1974. S knedlom u grlu nakratko se vratila u prošlost, a otkrila nam je i dosad nepoznati detalj.

- S Oliverom sam se i crkveno vjenčala 2009. u Vela Luci, devet godina prije nego što će umrijeti - povjerila nam je Vesna kojoj su tada zasuzile i oči. Evo što nam je rekla kada je vidjela tu fotografiju: 

"Vidite kako je vesela fotografija s vjenčanja kod matičarke u Splitu 1974. Lipo mi ju je vidjeti. Smijali smo se jer sam rekla 'da' prije vrimena. Matičarka me pitala hoću li uzeti Oliverovo prezime, rekla sam 'da'. Ali, bio je i nastavak gdje je željela znati ostavljam li i svoje prezime. Rekla sam 'da', prije nego što je žena dovršila rečenicu. Umrli smo od smija. Vjenčanje nije bilo spektakularno, a sve smo proslavili u malome stanu u tadašnjoj ulici XX. divizije na Gripama, gdje je Oliver živio s obitelji. Moja i njegova mama su kuhale. On je imao crno odijelo od pliša, bijelu košulju i crnu kravatu na bijele točke, ja sam bila u bijeloj haljini. Kako je maturalni ples bio u to vrijeme, bilo je za kupiti gotovih haljina. Zabavljali smo se s rođacima i prijateljima. Kad su se djeca rodila, nas petero je živjelo u jednoj sobi. Njegov brat Aljoša bio je u drugoj, a mater i otac u trećoj. Bilo nas je jedanaestero i tako smo živjeli osam godina, dok se 1982. nismo preselili u Tolstojevu."

 

 

SLAPOVI NIAGARE

"Ajme, ovo neću nikad zaboraviti, slapovi Niagare. Bilo je minus 29. Strašno zima. Malo dalje je bija jedan restoran pa smo samo izletili iz njega i odma se vratili. Bilo je to 1976. godine. Prošla sam s njim sve kontinente osim Australije, nije me nešto privlačilo i dug je put. Pet puta smo bili u Americi i skoro u cijeloj Europi."

 

 

ČOVJEK VELIKOGA SRCA

"Oliver u druženju s najmlađim obožavateljima u jednom dječjem domu. On vam je bio čovjek plemenitog i velikog srca. Ni ne zna se da je išao u domove za napuštenu djecu, često je bio u Vrlici. Nesebično im je pomagao. Djeca su ga voljela, iako osim jednog albuma za djecu, nije imao pjesme za njih. Nije on pjevač kojeg djeca vole zbog pjesama. Znao se s njima zezati i to im je bilo interesantno."

 

 

U RONILAČKOM ODIJELU

"U ronilačkom odijelu na Proizdu, Korčula. Ovo je obuka od dice odijelo. Kako su oni bili mršaviji, jedva se uvuka u njega. Pa su rekli da na ovoj slici liči na Jacquesa Cousteaua (francuski istraživač mora i redatelj dokumentarnih filmova). Jedva ga je obuka, a jedva smo ga i skinili s njega poslije."

Koncert 7. prosinca

Bila je ovo prilika i da mladi umjetnik iz Trilja Slaven Lagator s ponosom pokaže pjevačev portret visok 2,5 metara, koji je na zidu iscrtavao proteklih deset dana. Nema te osobe koja nije prošla pored murala i poželjela ga fotografirati.

Voditeljica programa Ines Nosić najavila je veliki koncert Oliveru u čast, u splitskoj Spaladium Areni 7. prosinca, baš na njegov rođendan.

Bit će to prilika da se uz pjesme, koje će izvoditi Petar Grašo, Gibonni, Tedi Spalato i mnogi drugi, još jednom svi zajedno prisjetimo kakvog je velikog glazbenika Hrvatska imala. Jer slušajući njegove pjesme, veselili smo se i plakali. Budio je u nama emocije kao nijedan pjevač. Bio je mater Dalmacije, kako je suznih očiju na promociji rekao Feđa Klarić. – Sve će pjesme biti u potpuno novom aranžmanu. Koncert će trajati oko dva sata i jedan je od najznačajnijih u mom životu. Veselim se da Oliverova glazba nastavlja ploviti kroz sve nas, kazao je njegov bliski suradnik, maestro Alan Bjelinski.

Upoznali su se 13. svibnja 1973., dok Oliver još nije bio velika zvijezda. U to je vrijeme često nastupao sa svojim Dubrovačkim trubadurima u gradu podno Srđa, gdje je ugledao Vesnu. Kad se u srpnju vratio u Split kako bi se priključio grupi More, ona ga je posjećivala svaki vikend i već ponedjeljkom bila u Dubrovniku na poslu u tamošnjoj bolnici, gdje je radila kao medicinska sestra.

Uskoro je shvatila da joj je takav tempo teško podnositi pa se preselila Oliveru i deset mjeseci nakon što su se upoznali stali su pred matičara i izrekli sudbonosno da. Nikad nije mogla ni zamisliti da će jednog dana biti u braku s pjevačem koji će ostaviti neizbrisivi trag u beskraju na našoj estradi.Tijekom 45 zajedničkih godina dobili su tri sina: Dina i blizance Damira i Davora, a s vremenom i šestero unučadi, koji s ponosom svakodnevno čuju barem jednu zanimljivu štoriju o svom djedu, čiji je odlazak 29. srpnja prošle godine rastužio mnoge njegove poklonike diljem svijeta. Upravo je s voljenom Vesnom upoznao svijet, jer su ga turneje vodile na razne adrese diljem planeta.

Dok se borio s teškom bolešću, koja je trajala točno 357 dana, strepila je da se možda neće znati nositi s njegovim gubitkom. Ipak, pogled na unuke davao joj je ogromnu snagu, znajući da je njezinom Oliju uloga dide bila najvažnija na svijetu.

Bio je njezin galeb jer je, kao i ta morska ptica, volio osjećaj slobode. Da može slobodno letjeti. Iako je svjesna da ne može vratiti vrijeme, danas se osjeća sretnom ženom jer uspomene na Olivera u njezinu srcu žive vječno. I ono najvažnije - nitko joj ih ne može oduzeti!

19. travanj 2024 23:28