StoryEditorOCM
LifestyleOptužbe protiv slavnog tenora

Deseci žena optužuju Placida Dominga za spolno uznemiravanje

13. kolovoza 2019. - 19:29

Jednog od najpoznatijih svjetskih opernih tenora, Placida Dominga (78) devet žena optužuje za spolno uznemiravanje tijekom trideset godina, prenose američki mediji.
Po njihovim izjavama desetljećima je Domingo profesionalno kažnjavao žene, uskraćujući im uloge u operama i sličnim angažmanima ako su odbile spolni odnos s njim.


Informaciju je najprije objavila agencija Associated Press. Po njima je Dominga, aktualnog ravnatelja Opere u Los Angelesu za spolno uznemiravanje optužilo osam pjevačica i jedna plesačica.
Jedna od njih tvrdi da joj je pjevač gurnuo ruku pod suknju, a još tri tvrde da ih je silom ljubio.
Navodno su se incidenti događali za vrijeme njegova rada na vodećim pozicijama u opernim kućama, a po izjavama svjedokinja najčešće su se odvijali u svlačionicama, hotelskim sobama ili za vrijeme poslovnih ručkova.


Uz spomenutih devet osoba, još je šest žena AP-u reklo da je Domingo bio previše seksualno sugestivan.
Više od trideset osoba, među kojima su plesačice, pjevačice, glazbenice u orkestrima, radnice u backstageu, učiteljice pjevanja i jedna administratorica, je reklo da se Domingo prema njima ponašao nedolično te da je uvijek proganjao mlađe žene.
Samo jedna od devet dopustila je da joj se objavi ime. Riječ je o mezzosopranistici Patriciji Wulf koja je pjevala s Domingom u Operi u Washingtonu. Ostale su željele ostati anonimne.


No pjevač sve navode negira. Premda nije detaljno komentirao optužbe niti je AP-u odgovorio na pitanja, dao je kratku izjavu.
"Duboko su uznemirujuće ovakve izjave neimenovanih pojedinaca koji sežu i do trideset godina u prošlost, a i ovako predstavljene potpuno su netočne", rekao je Domingo.


"Bolno je čuti da sam nekoga uznemirio ili pridonio tomu da se netko osjeća neugodno, bez obzira na to kada se to dogodilo i unatoč mojim najboljim namjerama. Smatram da su se svi moji odnosi i veze uvijek odvijali uz obostrani pristanak. Svi oni koji me poznaju ili su radili sa mnom, znaju da nisam netko tko bi nekoga drugog namjerno povrijedio, uvrijedio ili osramotio. No svjestan sam toga da su pravila ponašanja danas drugačija nego nekad. Blagoslovljen sam što sam imao karijeru dulju od 50 godina i pridržavam se najviših standarda", kazao je.


Jedna od anonimnih žena koje je spolno uznemiravao je kazala: "Ono što je radio pogrešno je. Koristio je svoju moć, uhodio je žene, stavljajući ih u položaj u kojemu su bile izrazito ranjive. Žene su odustajale od karijera ili su jednostavno bile izbrisane jer su ili pristale ili su odbile njegovo udvaranje", rekla je ona.

19. travanj 2024 21:24