StoryEditorOCM
LifestyleAktivna Hrvatska

Šibenčani vježbali kako je Renata Sopek 'dirigirala': Božanstven je osjećaj kad vam se probudi hormon sreće

27. srpnja 2019. - 13:30

Šibenik. Subota. Devet sati ujutro. Dok većina svijeta ispija prvu jutarnju kavu na štekatima, ili ide na tržnicu, njih pedesetak je, umjesto šugamana i put plaže, pod ruku uzelo stručnjace i uputilo se na trgi ispred vjećnice kako bi vježbali.
- A ludih ljudi- nije nedostajalo zajedljivih komentara sa šibenskih štekata. Ali, vraga su oni ludi. Oni su pametni, jer znaju da je u zdravom tijelu zdrav duh.

Naime, već spomenutih 50-ak Šibenčana sudjelovalo je u sportsko-edukativnom projekt Aktivna Hrvatska. Riječ je o zajedničkom treningu koji je sa Šibenčanima održao tim Kineziološkog fakulteta iz Zagreba, a program je vodila Renata Sopek.

Uz sam trening, stručnjaci iz područja kineziologije, nutricionizma i medicine održatli su kratka predavanja o važnosti tjelesne aktivnosti, pravilne prehrane i brige o vlastitom zdravlju. Trening u Šibeniku održan je u suradnji s Gradom Šibenikom i Turističkom zajednicom Grada Šibenika.

Inače, projekt Aktivna Hrvatska održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. U sklopu projekta održavaju se zajednički treninzi, predavanja stručnjaka i radionice za građane, s ciljem osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture tjelovježbe i aktivnog života. Projekt je na ovaj način obišao čitavu Hrvatsku i aktivirao više od 25.000 građana.

Na ranojutarnji zajednički trening u Šibeniku nisu pohrlili samo ljudi iz grada. Vježbati je došla i Zorica Lalić iz Čiste Male, iz vodičkog zaleđa:

- Dok sam bila mlađa igrača sam rukomet, bavila sam se i fozičkim poslovima. U zadnje vrijeme sam se malo razbolila i ovo je sjajan način da se vratim u formu- kazala nam je Zorica.

Sa sobom je dovela i svoju kćer:
- Da, povela sam i curicu. Pokušavam je učiti od malih nogu da živi zdravo- veli Lalić.

O.K. vježbati je zdravo. Ali, važan je i izgled, naročito za žene- bacamo udicu Zorici:
- Pustite vi to! Manje- više je bitan izgled, zdravlje vam je najvažnije- nije se dala Zorica.

A za važnost vježbanja pitali smo i stručnjake:
- Vježbanje je jednako važno kako za tijelo, tako i za duh. Najvažnije je jutarnje vježbanje, jer pomaže boljoj koordinaciji tijekom cijelog dana. Jasno, ljeti treba unositi dosta tekućine i izbjegavati treniranje između 10 i 15 sati. Također, trebalo bi što više poticati djecu na trening i tjelovježbu. Ona bi morala biti aktivna barem jedan sat dnevno, no to je danas prava rijetkost- istaknula je dr. Branka Birkić- Plavčić.

Poticati na vježbanje ne treba šibenskog dogradonačelnika Danijela Miletu, niti njegovu višečlanu obitelj, koja je maksimalno posvećena sportu. Zato nije ni čudo što je Mileta otvorio šibenski subotnji ranojutarnji kolektivni trening:

- Svi koji vježbamo znamo kakav je to božanstveni osjećaj kada vam se probudi hormon sreće. Mislim da Hrvati nisu toliko pretili, ali uvijek treba poticati na bavljenje sportom, jer Hrvati su sportska nacija- zaključio je Mileta.

26. travanj 2024 06:47