StoryEditorOCM
LifestyleDeset najboljih

Vrijeme je 'teško', vruće je i sparno: probajte se rashladiti ovim namirnicama koje su uz to i zdrave; Neki kažu da djeluju kao 'klima uređaj iznutra', a na jednu nikada ne biste pomislili

Piše J. V.
22. srpnja 2019. - 22:17

Vruće i sparno vrijeme može poremetiti san, dnevnu rutinu i bioritam, djelovati toliko iscrpljujuće da se osjećate umornima i manje produktivnima. Kad spas predstavlja jedino klimatiziran prostor, a grozite se izlaska na sunce, znate da su temperature dosegle onu granicu koju biste nazvali "kritičnom".

No ponekad se ne mora živa u termometru ni popeti previše visoko da biste u svakoj svojoj pori osjetili težinu u zraku. Tijekom ljeta utjecaj je izražniji, a stručnjaci za one koji naročito tško podnose vlagu i vrućinu predlažu ponajprije promjenu u jelovniku.

Kako bi lakše tpjeli nenadane promjene vremena, ekstremno visoke temperature i vlažnost zraka za koju bi mnogi rekli da "nije humana", predlažu meni sastavljen od sljedećih namirnica - špinata, čilija i juhe, piše The Independent.

Najbolji izbor

Nutricionist Daniel O’Shaughnessy za ovaj britanski medij donosi popis hrane koja potencijalno hladi, ali i one koju bi po vrućinama bilo bolje izbjegavati, a neke od namirnica na listi su potpuno neočekivane.

Iako se smatra primarno "zimskim jelom", juha je najbolji večernji obrok koji ljeti možete odabrati, tvrdi nutricionist.

"Više ćete se znojiti jedući ju, ali kako znoj bude isparavao, vaše će se tijelo u tim uvjetima držati hladnijim", objašnjava. Uz juhu, savjetuje i žestoki čili budući da supstanca kapsaicin šalje signal vašemu mozgu da se tijelo pregrijalo - kao rezultat, znojit ćete , a vaše će se tijelo hladiti.

Tijekom ljeta, kad je zrak "teži", ne zaboravite i na moć začina poput kurkume. Kurkumin potiče cirkulaciju, pa svojim jelima dodajte kurkumu u prahu ili pak curry, kaže O’Shaughnessy. Što krv brže kola, vaše se tijelo brže i hladi.

Neki od ostalih izbora koje preporučuje ovaj nutricionist su menta, kao i špinat koji sadrži vitamine i minerale koji pomažu držati krvni tlak pod kontrolom. 

Tijekom vrućina važno je i hidrirati se u dovoljnim količinama, pa su dobar izbor osim vode i kokosovo mlijeko i kokosova voda. Lubenica i njen sok sadrže uz visok udio vode i aminokiselinu citrulin koja pomaže u širenju krvnih žila što kao posljedicu ima pojčanu cirkulaciju, stog i "hlađenje". Ne iznenađuje stoga što neki za namirnice poput lubenice kažu da djeluju kao "klima uređaj iznutra".

Bolje izbjegavati

Postoji i neka hrana koju bi trebalo izbjegavati. Daniel O’Shaughnessy kaže da u na toj listi svakako riža i cjelovite žitarice, kao i hrana bogata proteinima poput crvenoga mesa.

"Teže je probavljati hranu bogatu proteinima tijekom toplinskog udara", objašnjava.

10 trikova koji pomažu:

- jedite špinat

- pojedite zdjelicu juhe za večeru

- ne zazirite od čilija i ljutih papričica

- rashlađena lubenica idealan je izbor

- kurkuma neka bude glavni dodatak jelu

- crveni i bijeli luk također

- smanjite unos crvenoga mesa

- metvica je obavezna

- kokosovo mlijeko i voda neka budu u svakom trenutku u vašemu hladnjaku

20. travanj 2024 11:34