StoryEditorOCM
LifestyleSva predsjedničina pokroviteljstva

Od Zeljarijade, Prkačijade, utrka i filmova do moto susreta s 'Hot Erotic Showom' koji je izazvao skandal i povlačenje

Piše Šibenski.hr
6. srpnja 2019. - 20:19

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović našla se u nezavidnoj situaciji: međunarodni moto susret koji je na rasporedu idućeg vikenda u Vinici (Varaždinskoj županiji), te koji organizira Moto klub Bombelles Vinica, trebao se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, kako piše na plakatu. No, zbog jednog detalja koji je očito promaknuo službi Ureda predsjednice, susret će se održati bez predsjedničina  pokroviteljstva, piše 100posto.

Naime, na službenom plakatu napisan je raspored događanja na moto susretu pa se posjetitelji, uz defile motora i večernje druženje, mogu veseliti i Hot Erotic Showu. Dakle, pretpostavljamo da se radi o nastupu striptizeta, a baš je lik jedne erotske plesačice ilustriran na plakatu.

Na internet stranici Ureda Predsjednice RH piše kako su 'pokroviteljstva Predsjednice Republike isključivo počasnog značaja i ne uključuju sponzoriranje pojedinih manifestacija niti posredovanje u prikupljanju sredstava za njihovo održavanje', navedena je procedura za podnošenje Zahtjeva za pokroviteljstvom, te da o njemu u konačnici 'odlučuje Predsjednica Republike, temeljem prethodnog mišljenja i kriterija koje utvrđuje Savjetničko vijeće Predsjednice'.

Nakon što su mediji objavili zaista netipičnu odluku o predsjedničinom pokroviteljstvu nad susretom koji ima i erotski show, stigla je brza reakcija njezinog Ureda:

"Upravo zbog događaja koji ne zaslužuju podršku Predsjednika Republike, Ured Predsjednice Republike Hrvatske uveo je dodatne kriterije za dobivanje pokroviteljstva. Pokroviteljstvo ne može biti dodijeljeno događaju koji se organizira prvi put. Ured predsjednice Republike Hrvatske posebno uzima u obzir ima li događaj humanitarno obilježje. U ovom su slučaju ispunjena oba kriterija.

Organizator u zahtjevu navodi kako manifestaciju karakterizira humanitarno obilježje, Moto klub sudjeluje u raznim aktivnostima koje mladima u školama ukazuju na potrebu za odgovornom i sigurnom vožnjom, te isti događaj organiziraju 17-tu godinu za redom.

S obzirom na to da je Ured Predsjednice naknadno, putem medija upoznat i s dijelom programa koji Predsjednica Republike ne može podržati, ovim putem vas obavještavamo da povlačimo pokroviteljstvo za navedeni događaj", stoji u priopćenju.

Dakle, čini se da Savjetničko vijeće nije napravilo 'domaću zadaću', no na greškama se uči pa ne očekujemo da Grabar - Kitarović u skorije vrijeme ponovno odobri pokroviteljstvo nad manifestacijom s dozom erotike.

Predsjednica je do sada svoje pokroviteljstvo odobrila nizu događanja različitog tipa. Neka su više, a neka nimalo kontroverzna. Primjerice, 2015. godine je na Bleiburškom polju obilježena 70. godišnjica bleiburške tragedije, a komemoracija se odvijala u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica je bila pokroviteljica i 20. smotre folklora u Otočcu u lipnju ove godine, prošle je to bila za događaj 'Noć hrvatskog filma i novih medija', a 2015. godine za gospodarsko-kulturno zabavnu manifestaciju „Zeljarijada“ u Općini Vidovec, te za Virovsku prkačijadu - manifestaciju kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača, te očuvanje od zaborava starinskih recepata.

23. travanj 2024 18:00