StoryEditorOCM
LifestylePrirodno rješenje koje pali

Muče vas komarci, muhe, ose i drugi insekti? Ove biljke nemaju samo dekorativnu funkciju, nego i pomažu u odbijanju dosadnih kukaca

Piše Dom i dizajn
6. srpnja 2019. - 13:31

Lavanda, neven, bosiljak, ružmarin... Sve su to ukrasne biljke koje nemaju samo dekorativnu funkciju na vašem balkonu, već pomažu i u odbijanju dosadnih insekata

Problemi na balkonu s komarcima, muhama, osama i svim ostalim insektima podrazumijevaju se kad nastupe ljetni, vrući dani, a vi biste se baš željeli odmoriti u svom, nedavno uređenom balkonskom prostoru. Ipak, to ne znači da ne postoji rješenje kako ih se riješiti. Uz razne stvarčice koje možete pronaći u trgovinama, insekte možete 'otjerati' i biljkama na svom balkonu. Pogledajte koje su to dekorativne biljke prirodno rješenje za 'tjeranje' dosadnih insekata.

Lavanda

Ah, ta divna mirisna lavanda! Biljka koja nas potpuno podsjeća na ljeto, kako mirisom, tako i izgledom. Savršeno izgleda kao dekoracija na balkonu, a također je vrlo jednostavna za uzgoj i održavanje. Dobro podnosi velike vrućine i sušu, jedino bi bilo dobro skloniti ju od jakjog vjetra na koji je ipak ponešto osjetljivija. Što se tiče insekata, ima svojstva kojima ih 'odbija', bez obzira na to uzgajate li ju na balkonu kao cvijet ili pak ju držite u sušenom obliku.

Neven

Neven je predivna ukrasna biljka prepoznatljiva po žutim cvjetovima. Osim što odlično izgleda te će savršeno uspijevati na vašem balkonu, a svojom pomalo specifičnom aromom i mirisom odbija komarce, muhe i sve ostale insekte koji se često znaju 'zavlačiti' na balkon u ovim ljetnim noćima.  Možete ga uzgajati u tegli, visećoj tegli ili na gredicama, a savršeno će uspijevati čak i u sve popularnijem vertikalnom vrtu na balkonu.

Bosiljak

Zašto na svom balkonu ne biste uzgajali i začine? Ne samo da će vam dobro doći tijekom kuhinja i spremanja ukusne ljetne večere, bosiljak ima i drugu važnu funkciju, a to je ta što svojom aromom, mirisom i intenzitetom odbija insekte poput komaraca, osa i muha. Danas je uzgoj začina na balkonu ili terasi sasvim normalna stvar, a nije kompliciran ni zahtjevan za održavanje.

Ružmarin

Baš poput bosiljka, tako je i ružmarin aromatičan začin koji nam osim u kuhinji, dobro dođe i na balkonu. Zašto? Razlog su ponovno insekti, odnosno njihovo odbijanje. Naime, ružmarin je biljka izvrsna kao prirodni saveznik u borbi protiv komaraca - odbija ih svojim mirisom i postojećom aromom.

Metvica

Menta je još jedna začinska biljka koja svojim mirisom tjera komarce, uši i mrave, a predivno izgleda i kao dekoracija na balkonu. Nije prezahtjevna za uzgoj pa ju mogu uzgajati i oni koji nemaju previše iskustva s uzgojem biljaka. Najbolje joj odgovara svijetlo mjesto na balkonu, južna ili eventualno istočna strana.

20. travanj 2024 09:54