StoryEditorOCM
LifestyleOpasnost iz apoteke

Lijekovi koji se često pripisuju povezani su s razvitkom teške bolesti: neke od ovih tableta možete kupiti i bez recepta, a vrlo ih vjerojatno dajete i djeci

Piše J. V.
24. lipnja 2019. - 21:24

Proučavajući sve veći broj onih koji pate od demencije u kasnijim godinama života, znanstvenici su došli do uistinu zanimljive činjenice. Pokazalo se, naime, da neki lijekovi mogu povećati rizik oboljenja za čak 50%, piše CNN.

Sporni u, stoji u izvješću Jama Internal Medicine, tzv. antikolinergici, posebno skupine antidepresiva, antimuskarinici (lijekovi za poremećaje u mokrenju), antipsihotici i antiepileptici.

U periodu proučavanja (deset godina) znanstvenici su primijetili za 50% veću šansu obolijevanja od demencije u slučajevima u kojima su pacijenti redovito uzimali neke od navedenih lijekova, što se može usporediti sa svakodnevnim uzimanjem lijeka tijekom samo tri godine.

"Ovo istraživanje važno je budući da samo ojačava brojne dokaze koji već postoje, a idu u prilog tvrdnji da snažni antikolinergični lijekovi dovodepacijente u rizik od demencije", izjavila je Carol Coupland, profesorica koja je predvodila istraživanje.

 

 

"Ovo je od iznimne važnosti liječnicima koji sve češće pripisuju spomenute tablete kao lijek pacijentima", dodaje i napominje kako su potrebna daljnja istraživanja, budući da informacije ne mogu sa apsolutnom sigurnošću biti potvrđene u datim uvjetima.

Istraživanje je provedeno na 284, 343 odrasle osobe u Velikoj Britaniji, u dobi od 55 godina i starije. Podaci su zabilježeni na QResearchu, platformi za objavljivanje medicinskih podataka. Čak 58, 7969 ispitanika oboljelo je od demencije.

Najčešće pripisivani lijekovi ove skupine su antidepresivi, lijekovi za vertigo, lijekovi za bolesti kretanja (mučninu, vrtoglavicu) ili povraćanje te lijekovi za poremećaje mokrenja.

Ne postoje jače veze između obolijevanja od demencije i uzimanja antihistamina, mišićnih relaksanata, antiaritmika i antispazmolitika (također u spornoj skupini).

Važno je napomenuti i kako pacijenti pod navedenom terapijom ni u kojem slučaju ne bi s istom trebali prestati bez prethodne konzultacije sa svojim liječnikom. Naglo prestajanje uzimanja terapije može biti opasno, čak i pogubno za zdravlje.

Doktor Douglas Scharre, pročelnik na odjelu kognitivne neurologije u medicinskome centru Ohio State University napominje i ovo: "Neki od spomenutih lijekova iznimno su važni za ljude koji boluju od napadaja i psihoza, stoga je važno da prije bilo kakvog prestanka pronađu odgovarajuću alternativu u dogovoru sa svojim liječnikom".

18. travanj 2024 12:56