StoryEditorOCM
LifestylePreplavile tržište

Proizvod koji ste preplatili i ne obavlja posao koji obećava: uglavnom je riječ o marketinškom triku, na ovu pastu za zube možete zaboraviti

Piše J. V.
20. svibnja 2019. - 20:07

Vjerojatno ste u trgovinama već primijetili paste za zube čiji je glavni sastojak aktivni ugljen. Izgledaju neobično, mnogima i atraktivno zbog crne boje, uz to su i relativno "nove" na tržištu.

Pomama je sve veća, a sve je širi i izbor koji nam se smiješi s polica drogerija i supermarketa - doslovce, nasmijani modeli blješteće bijelih zubiju na pakiranjima odaju dojam da je upravo pasta s ugljenom proizvod koji im je promijenio život, dakako, nabolje.

Trend aktivnogugljena ušao je s pastom za zube i u druga područja - kozmetika čiji je glavni sastojak ima svoju publiku na tržištu već godinama, tu su i crni burgeri, kave i sladoledi koji su vrlo "slikabilni" i pogodni za Instagram fotografiju, ali istraživanja su pokazala kako i nisu pretjerano dobri za organizam.

Brojni nutricionisti, naime, upozoravaju na "opasnosti" pretjerane konzumacije ugljena koji zna privlačiti višak toksina, uzrokovati povišen kolesterol, pa čak i kognitivne smetnje, prenosi Huffington Post. Ove napomene dođu kao potpuna suprotnost onomu što bi aktivni ugljen trebao biti, a to je iznimno jako detoksikacijsko sredstvo.

No unatoč upozorenjima, British dental Journal javlja kako je potražnja za pastama na bazi ugljena značajno porasla u brojnim državama diljem svijeta, naročito u Europi. To objašnjavaju vještim reklamnim trikovima i vjerovanju većine kako pasta zbog svoje jačine bolje čisti te izbljeljuje zube.

Ipak, stručnjaci napominju kako je cijela saga o ugljenu uglavnom "vješti marketinški trik". Još gore, aktivni ugljen može prouzrokovati oštćenja cakline te ostaviti - mrlje. 

Još je 2017. izašlo istraživanje na koje se poziva i ovo posljednje, koje prenosi IFL Science. Studija je obuhvatila 18 članaka o 50ak pasti za zube na bazi ugljena, a ono što su pronašli doći će kao šok svim korisnicima. Proizvodi "nemaju dovoljno znanstveno utemeljenih supstanci koje bi zadovoljile osnovne kozmetičke i zdravstvene (antibakterijske, antigljivične i antivirusne) potrebe, ne umanjuju karijes, ne izbjeljuju zube već upravo suprotno.

 

 

Jedan od vodećih problema je i kronični manjak fluorida u svim pastama koje su bile uzete u obzir tijekom istraživanja, tvrde autori. Iako i taj sastojak može biti štetan ukoliko se njemu izlažete u većim količinama, upravo je on ključan sastojak svake paste za zube na ovome svijetu koja "djeluje" kako treba - umanjuje rizik od karijesa i jača zube.

Samo je 8% pasta za zube na bazi ugljena sadržavalo zadovoljavajuću količinu fluorid To, drugim riječima, znači da ste proizvod vrlo vjerojatno preplatili, a on nije obavio ni pola posla koji je obećao, uz to vam je potencijalno i - naštetio.

Jer jedan od glavnih problema spomenutih pasti je iznimno jaka abrazivnost svih proizvoda na bazi ugljena u doticaju s nježnom zubnom caklinom. Posebno šteti desnima, tvrde stručnjaci

26. travanj 2024 14:27