StoryEditorOCM
LifestyleGodine pogrešnog shvaćanja

Znate li da postoji razlika između 'upotrijebiti do' i 'najbolje upotrijebiti do'? Sve je dokazao kupac koji je pukim čudom izbjegao trovanje

24. travnja 2019. - 15:44

Amerikanac Scott Nash od listopada 2016. godine redovito konzumira namirnice kojima je istekao predložen datum roka trajanja, točnije hranu s isteklom oznakom „najbolje upotrijebiti do”.  Kako tvrdi, to na njegov organizam dosad nije ostavilo nikakve štetne posljedice, a Scott smatra i kako time čini veće dobro za svijet u kojem živi, jer zapravo, ispravne namirnice ne baca u smeće.

Biste li svjesno pojeli jogurt kojemu je rok istekao prije šest mjeseci? Nash ga je „pronašao” u svom hladnjaku, shvatio da na njemu nema plijesni i da miriše dobro, pa ga je za probu ubacio u svoj smoothie. Razlike nije bilo. Kako nikad nije bio sklon bacanju hrane, odlučio je napraviti i višegodišnji eksperiment, piše Guardian

Pojeo je tako vrhnje za kuhanje kojemu je prije gotovo četiri mjeseca istekao predloženi rok trajanja, dimljenu puretinu (rok istekao prije šest tjedana), pileću juhu (više od tri mjeseca), tortilje (gotovo godinu dana nakon isteka predloženog roka trajanja)... Još se ništa nije dogodilo, Scott nije osjetio nikakve tegobe.

Znači li to da je u redu jesti hranu sa isteklim rokom trajanja? Milijuni tona ispravne hrane završe u smeću iz jednog razloga - velik broj građana ne razumije razlike između dviju oznaka „upotrijebiti do” i „najbolje upotrijebiti do”. Rok "upotrijebiti do" znači da namirnica nakon otisnutog datuma više nije za konzumaciju, a druga oznaka znači da se neke namirnice i nakon datuma na pakiranju mogu koristiti. 

I na primjeru Scotta, vidljivo je kako na onoj hrani na kojoj piše 'najbolje upotrijebiti do' znači da je ona još uvijek dobra za konzumaciju tjednima, pa čak i mjesecima, i da treba samo provjeriti njezinu hrskavost, miris, boju i slično.

Čak godinu dana nakon datuma "najbolje upotrijebiti do", mogu se konzumirati sol, šećer brašno, tjestenina poput špageta i makarona, kava, začini i voda. Konzervirana hrana poput ribe ili mlijeka za kavu također može trajati i godinu dana, jednako kao i marmelade i pekmezi. Mlijeko se može piti sve dok nema neugodan miris. Pojedine namirnice mogu biti valjane nešto kraće - žitarice, čips i kikiriki. Juhe iz vrećice mogu trajati i dva mjeseca nakon roka "najbolje upotrijebiti do", kao i čokolada.

Što se pak jaja tiče, da biste provjerili je li još uvijek dobro za konzumaciju uvijek možete isprobati stari trik u kojem „svježe jaje potone, a staro ispliva”.

Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja. Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potoni na samo dno i ostane ležati nepomično. Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljiva tri tjedna roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele. Da je u potpunosti opasno za konzumiranje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode.

Za kraj, piše Guardian, ispada da je za smanjivanje bacanja hrane u svijetu dovoljno sasvim malo – biti upućen u značenje oznaka na hrani i vaš nos, kojim ćete provjetiti valja li i dalje određena namirnica ili ne.

19. travanj 2024 14:54