StoryEditorOCM
LifestylePrijeko potrebno

Povećava stopu smrtnosti, uništava nas fizički, podložniji smo demenciji i tumorima: nije riječ ni o pušenju ni nezdravoj hrani, a postoji i rješenje, pročitajte savjete stručnjaka

Piše J. V.
24. travnja 2019. - 10:46

Ubijaju nas ispušni plinovi, ubija nas nezdrava hrana, pušenje, manjak nutrijenata i višak (pogrešnih) supelemenata, uz to i sjedenje, kao i manjak aktivnosti.

No uz sve to smo i kronično iscrpljeni, a upravo bi nas to moglo dokrajčiti, zaključak je stručnjaka na nedavnoj TED konferenciji u Vancouveru, prenosi Wired.

Prema neuroznanstveniku Matthewu Walkeru, nedostatak sna težak je udar na zdravlje pojedinca, teži svakako nego što bi isti taj pojedinac pomislio.

"Nedostatak sna od kojega pate brojni zapadnjaci donosi katastrofalne posljedice na zdravlje, na kvalitetu našeg života, pa čak i na sigurnost i obrazovanje naše djece. Riječ je o tihoj epidemiji manjka sna, a postaje to i jedan od većih izazova za sve u 21. stoljeću", kaže ovaj ekspert.

Publici je izlistao i sve načine na koji manjak sna čini štetu. Postajemo gluplji, zaboravniji, nesposobni usvojiti nove podatke, podložniji demenciji, skloniji srčanim i moždanim udarima, nesposobniji obraniti se od virusa zbog narušenog imunološkog sistema, podložniji tumorima, a uz to, češće osjećamo i fizičku bol.

Manjak sna, nadalje, uništava gene i povećava rizik od smrti, potpuno može poremetiti spolne hormone poput estrogena i testosterona, a vodi i preuranjenom starenju. Još jedna fizička posljedica: muškarci koji spavaju pet sati ili manje, imaju i manje testise.

Savjeti stručnjaka

"Nedostatak sna uvući će se u svaku pukotinu vaše fiziologije. San, protivno nekim uvjerenjima, nažalost nije "luksuz" - riječ je o biološkoj potrebi s kojom nema rasprave. San je dio sustava za održavanje života", govori Walker.

No ovaj je neuroznanstvenik samo na brutalno iskren i slikovit način prikazao ono čime glavu razbijaju mnogi. Svjesni da se osjećaju loše te da manjak sna utječe na kvalitetu dana, ljudi posežu za čajevima, prirodnim preparatima, pa čak i aparatima te tabletama za spavanje koje bi im pomogle. Za sve njih, Walker ima par savjeta.

- izbjegavajte kofein i alkohol

- liježite u isto vrijeme svaku večer

- budite se u isto vrijeme svako jutro (čak i vikendima)

- spavajte u hladnoj sobi

- ako ne možete zaspati, dignite se, obavite nešto što odgađate i vratite u krevet

- nikada ne posežite za tabletama za spavanje

- meditirajte

"Spavanje nas čini boljima u svemu što radimo. Treba vam san nakon učenja kako biste sačuvali podatke koje pokušavate usvojiti. Otkrili smo da je san prijeko potreban i prije učenja. Inače ste suha spužva koja ne može upijati nove informacije", zaključuje Walker. Publika je bila, prenosi Wired, oduševljena - zapisivali su i postavljali pitanja, problem koji mnogi imaju postao je odjednom rješiv i tako savršeno jednostavan.

19. travanj 2024 11:36