StoryEditorOCM
LifestyleVeliki vodič za ukusne pogače

Ako ne želite kupovne uskrsne delikatese pune aditiva, evo kako na jednostavan način napraviti ukusnu domaću deliciju

Piše R. N.
19. travnja 2019. - 21:41

Ne želite kupovati pogače u trgovinama, a od kojih su neke nakrcane raznim aditivima, nego za ovaj Uskrs želite baš svoju. Evo recepta za ukusnu pogaču. 

Sastojci:

- 1 kg brašno za dizana tijesta (može i kombinacija glatko i oštro brašno)

- 250 grama maslaca

- 250 do 280 grama kristal šećera (ovisno koliko volite da vam je sirnica slatka)

- Malo soli

- Dva srednje velika jaja (po mogućnosti domaća)

- Osam žumanjaka srednje velikog jaja (po mogućnosti domaća)

- 2 dl punomasnog mlijeka

- Vanilijin šećer

- Rum

- Malo biljnog ulja

- Prošek

- Kvasac (najbolje svježi, a može i suhi)

- Korica limuna i naranče (bilo bi poželjno kupiti naranče i limun iz eko uzgoja)

- Nakon što se 'nagratali' naranču onda iscijedite i njen sok i stavite ga u čašu, i ostavite ga na sobnoj temperaturi, dakle ne u frižider. 

Postupak:

- Zagrijte mlijeko da bude toplo (ne vruće), u njega dodajte 20 grama suhog kvasca, malo šećera i žličicu brašna. Promiješajte i ostavite da odstoji na toplom nekih 20 minuta.

- Otopiti maslac na laganoj vatri, ne dopustiti da 'kvrči' nego da se samo lagano otopi i pretvori u tekućinu.

- U velikoj posudi pomiješajte zatim šećer, sol, naribanu koricu eko limuna i naranče, malo ruma, 2 jaja i 6 žumanjaka, otopljeni maslac te dodajte brašno i vanilin šećer, malo prošeka, te prethodno navedenu smjesu s kvascem i malo narančin sok. Dobro i temeljito rukama umijesite tijesto koje mora biti podatno, mekano i toplo. Tijesto stavite u toplu posudu (ne prevruću), pokrijte i ostavite da se diže oko tri sata. 

- Tijesto se mora znatno dignuti (treba se udvostručiti), a ako niste zadovoljni, onda ga ostavite još neko vrijeme, još sat dva vremena. Možete ga premijesiti. 

- Dignuto tijesto podijelite na tri ili četiri kugle, na vrhu škarama ili nožem napravite križ.

- Umutite dva preostala žumanjka s kojim će te na 'pola' pečenja dobro premazati pogače debljim kistom koji se koristi u kulinarske svrhe. Dodajte malo ulja.

Pečenje:

Najprije uključite pećnicu na 200 stupnjeva i odmah ubacite pogače unutra i pecite ih tako oko 20 minuta, dakle pećnicu ne treba prije zagrijavati. Potom ih izvadite i premažite žumanjkom, a sve dobro pospite kristal šećerom. Vratite sirnice u pećnicu i pecite ih još 20 minuta na oko 150 stupnjeva. Provjerite 

VAŽNE NAPOMENE:

- Što se tiče kvasca u pojedinim receptima na 1000 grama brašna ide 100 g svježeg kvasca (2 i pol kockice), te neke kuharice napominju da će se tijesto bolje dignuti sa svježim kvascem.

- Prostorija u kojoj pripremate pogače ne smije biti hladna, također ni radna površina ne smije biti od hladnog materijala. Najbolje je raditi na toploj drvenoj površini. 

- Svi sastojci za sirnice ne smiju biti prije pripreme ostavljeni u frižideru, nego ih noć prije ostavite na sobnoj temperaturi. 

- Brašno treba prosijati, a tijesto mijesite rukama. 

- Sastojke nemojte miksati mikserom.

- Pojedine kuharice koje su se specijalizirale za sirnice navode da od soka naranče i limuna tijesto može potamniti, pa se vama na izbor treba ostaviti hoćete li ga staviti. Druge pak navode da malo soka od naranče daje posebnu aromatičnost pogači, te preporučuju obavezno staviti soka od naranče. 

- Dobro je uvijek imati još malo brašna sa strane ako treba 'doraditi' tijesto. 

- Umjesto samog maslaca, pola količine stavite svinjske masti, a pola maslaca, bit će rahlija i mekša.

- Miješanje tijesta radi se ručno, tijesto treba ostaviti da se diže do 4 sata, pa ako se ne digne dovoljno onda ga treba premijesiti i ostaviti da se digne po drugi put. 

- Dizana slatki tijesta u pećnicama brzo potamne, pa se na polovici pečenja trebaju prekriti s papirom za pečenje ili folijom da ne uhvate jako tamnu boju. 

- Za dignutu, meku, sočnu pogaču, ne smije se štedjeti na jajima, tijesto svakako treba dizati dva puta, i okolna temperatura mora biti od 28 do 30 stupnjeva.

- Ukoliko želite malo drugačije recepte za jako ukusnu pogaču možete ih pronaći OVDJE, a OVDJE imate i detaljan foto prikaz.  

17. travanj 2024 11:17