StoryEditorOCM
LifestyleTreća Šibenska grandeca Ana Paić:

Kad sam čula svoje  ime, nestale su mi noge i tresla sam se ko šiba...Sad se osjećam prekrasno, sretna sam što sam prepoznata<br />  

Piše Katarina Rudan
7. ožujka 2019. - 13:16

U prepunom atriju šibenskog muzeja u srijedu navečer proglašena je treća Šibenska grandeca. Tu laskavu titulu ove je godine, između pet kandidatkinja, ponijela medicinska sestra u mirovini Ana Paić.

-Tresem se, triba mi apaurin! Bože jel ovo istina, rekla je i uhvatila se za glavu ne vjerujući da je šefica Ureda župana Senka Bilać, kojoj je pripala čast da u ime župana Gorana Pauka otkrije tko je treća Šibenska grandeca, izgovorila njezino ime.

- Kad sam čula svoje ime, nestale su mi noge i tresla sam se ko šiba. Osjećam se prekrasno, sretna sam što sam prepoznata jer toliko se dajem i davat ću se, sa srcem i od srca, kratko nam je izjavila grandeca Ana još uvijek vidno uzbuđena.

Za laskavu titulu Šibenske grandece 2019., organizatoru ove manifestacije Udruzi "Volim Šibenik", prijedlog je stigao od grupe građana zbog Anine dobre duše, vrijednih ruku i brzih nogu, koja je u svako doba dana ili noći spremna priskočiti u pomoć, ne samo svojim susjedima, već svakom čovjeku koji  pomoć zatraži. Ne zna kako ljudi kojima je pomoć potrebna doznaju za nju, ali pomaže im od srca i s ljubavlju. Zovu je da im da injekciju, digne, okrene i priokrene, rastre robu, pokupi i ispegla, donese spizu...

Osim ljubavi prema bližnjima i nesebičnom pružanju pomoći bez ikakve naknade iznad sveg voli svoj Šibenik. Zato se u njega nakon šest godina rada u Splitu i vratila. Udala se na Goricu, osnovala obitelj i zaposlila u Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac u kojem je radila sve do odlaska u mirovinu 2015. godine.  I naravno – pomagala drugima bez ikakve novčane naknade.

Uz pobjednici Anu Paić, u konkurenciji za grandecu bile su Karmen Herceg, modna dizajnerica s Brodarice, s diplomom zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koja je još u djetinjstvu nadrasla urođene tjelesne nedostatke; Marijana Rajić, jedna je od osnivačica i aktualna predsjednica šibenske Udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida "Aurora", Marina Ninić šibenska obrtnica, vlasnica fotokopirnice na Vanjskom kandidirana zbog svoje socijalne osjetljivosti i Maja Gnjidić Verdecchia koja živi u Italiji, ali nikada nije zaboravila Šibenik. Tijekom Domovinskog rata uključila se u brojne humanitarne akcije i pomoć za rodni Šibenik i županiju, a pokrenula je Facebook grupu "Iz Šibenika si, ako…".

Povjerenstvu za izbor "Šibenske grandece", u kojem su predstavnici Grada Šibenika, Muzeja Grada Šibenika, Udruge "Volim Šibenik" te medija koji su pratili ovu akciju, nije bilo lako donijeli odluku. Sve su one, kako je rekla Diana Ferić iz Udruge "Volim Šibenik" zaslužile titulu grandece, jer svojim radom, volontiranjem, zalaganjem, čine dobro za zajednicu, za svoj Šibenik i Šibenčane.

Manifestacija "Šibenska grandeca" od samog početka ne promiče samo žene koje svojim nesebičnim radom unapređuju kvalitetu života u zajednici nego i mlade šibenske umjetnice koje svake godine izrade priznanje koje dobiva "Šibenska grandeca". Autorica ovogodišnjeg priznanja je mlada šibenska kiparica Manuela Pauk, a njezina skulptura prikazuje nježnu siluetu žene koja "izlazi" iz nedefinirane, tvrde forme i istodobno očarava svojom snagom i nježnošću istodobno.

Ikona stila Vanja Dadić

Organizatori izbora Šibenske grandeca prošle su godine uveli i proglašenje ikone stila, ili modne ikone, po njihovom izboru. Prva ikona stila je Šibenka Nada Josipa Škarica, koja svakodnevno, desetljećima, prolazi ulicama grada besprijekorno i sa stilom obučena. Ikona stila ove godine je Vanja Dadić, bivša zaposlenica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i turistički vodić, danas u mirovini. Njezin stil i besprijekoran izgled ne može se ne primijetiti, a posebno ju "ljube" fotoaparati lokalnih portala.

- Iznenadila sam se kad mi je javljeno da sam ikona stila. No, to je bilo prekrasno iznenađenje jer i ženi i muškarcu godi kad drugi primijete da je njezin ili njegov stil nekom drugom oku ugodan, rekla nam je kratko. Na dodijeli prizanja "Šibenska grandeca" nazočne su bile i prve dvije, dr. Danči Mihovilčević i dr. Irena Bralić, uručile su nagrade i priznanja ovogodišnjim sudionicama i pobjednici, a ugodno ih je iznenadila mlada šibenska dizajneric nakita Ivana Slavica Vunić koja je svakoj poklonila komad nakita.

U zabavnom dijelu nastupile su "Gimnazijalke" dok je pjesmu "Šibenska gnadeca" otpjevala šibenska novinarka i pjevačica Ivana Bulat uz pratnju dua Divertimento, Branka Aralice na gitari i vokala Zorislava Suše.


 

19. travanj 2024 23:31