StoryEditorOCM
LifestyleSvi ga vole

Mnogima omiljeno jelo je 'bomba' za organizam: postoji nekoliko zdravijih opcija, jednako su ukusne uz par malih trikova, isprobajte

Piše J. V.
30. studenog 2018. - 14:12

Malo je onih koji će s gađenjem reagirati na pomfrit. Univerzalno omiljeno jelo, prženi krumpirići ukusni su u svim varijantama i oblicima, debljinama i dužinama, a što slaniji i prženiji - to bolji.

Jasno vam je da se ne radi o porciji zdravlja, no vjerovali ili ne, još uvijek postoje oni koji nalaze suluda objašnjenja za svoje nutritivne odabire. Koliko god im oni činili loše. 

Idu otprilike ovako: pomfrit dolazi od krumpira, krumpir je povrće, povrće je zdravo, prema tome - pomfrit je zdrav. Temeljna logika koju smo naučili još na prvome satu filozofije u srednjoj školi ipak nije primjenjiva u slučaju ovih ukusnih štapića. Pomfrit, koliko god suludo to bilo napominjati, ni u kojemu obliku nije "zdrav" za organizam.

No mahnito ograničavanje jelovnika također nije preporučljivo, stoga i u pomfritu možete uživati s vremena na vrijeme. Stručnjaci pritom napominju kako ovo nipošto ne bi trebao postati standardan prilog uz vaša jela, budući da ih nazivaju "bombama škroba" koje nisu poželjne za svakodnevni unos. Odaberite zato salatu, rižu ili krumpir u nekoj drugoj varijanti, prenosi New York Times.

A ako ćete požuriti prema odabiru posljednje varijante, imajte na umu da su krumpiri na samome dnu što se zdravlja tiče kada je u pitanju lista povrća te im nedostaju i ključni vitamini koje nalazimo u lisnatom zelenom povrću. Posebice ako uklonite kožu (gdje se "skrivaju" neki nutrijenti) i duboko ih popržite, zasolite, a zatim umočite u ketchup ili majonezu. Eto "bombe" koja može uništiti zdravu prehranu koje se držite.

Istraživanje koje donosi The American Journal of Clinical Nutrition prijavljuje još jednu manu krumpira: imaju jako visok glikemijski indeks, prema tome prečesta konzumacija utječe na rizik od pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ispitanici koji su jeli pržene krumpiriće dva do tri puta na tjedan imali su mnogo veći rizik smrtnosti u usporedbi s onima koji su jeli ostale varijante krumpira.

Porcije, dodaci...

Ono prvo što nutricionisti predlažu u slučaju da ste već odabrali pomfrit kao prilog je kontrola porcije. Samo jedno serviranje može imati preko 500 kalorija, a ako pretjerate s umacima, gotovo 1000.

Krumpirići sa sirom, majonezom i ljutim umakom čine tako gotovo pola kalorijskog unosa u danu, a sitost, nažalost, nije dugotrajna. Sjetite se i ovoga: paketić katchupa ima samo 20ak kalorija, dok ista količina majoneze može imati stotinjak.

 

 

Kod kuće je najbolje

Nutricionistkinja Elaine Magee autorica je 25 knjiga o prehrani i zdravome kulinarenju, a u jednoj od njih rangirala je vrste prženih krumpirića s naglaskom na one "zdravije" opcije, a njene ideje donosi The New York Times.

- domaći pečeni krumpirići

Najzdravija varijanta svakako bi uključivala izbjegavanje prženja u ulju. Stoga svoje krumpire možete narezati tanko i peći ih na visokoj temperaturi u pećnici sa samo nekoliko kapi maslinovog ulja, uz dodatak soli i papra. Poigrajte se začinima, koristite papir za pečenje.

- domaći prženi krumpirići

Ako birate raditi pomfrit kod kuće, odlučili ste se na donekle zdraviju opciju. Najprije, ne pržite ih u fritezi (dubokom ulju), a znate i da ne koristite ustajalo ulje kao što je slučaj u brojnim restoranima brze hrane.

- pomfrit od batata

Slatki krumpir ima mnogo manje škroba od običnog, uz to je bogat vitaminom A i vlaknima. Možete ih pržiti, ali jako su ukusni i u pečenoj varijanti - ako je temperatura dovoljno visoka, bit će hrskavi poput "pravog" pomfrita.

Ukoliko ste tip za prženje, svakako provjeravajte svoje ulje. Ponovno zagrijavanje već iskorištenog ulja stvara nezdrave masne kiseline, a brojna su istraživanja potvrdili i njegova kancerogena svojstva.

19. travanj 2024 19:27