StoryEditorOCM
LifestyleSezona "slinjenja"

'Cijelu noć se budi, ne može disati!': mame dobro poznaju ove vapaje, ugledni liječnik otkriva kakve veze s bronhitisom imaju česta tuširanja i ambalaže hrane

Piše M.K.
25. studenog 2018. - 17:38

"Opet sam je morala voditi na inhaliranje u pedijatrice, užas, ne zna ispuhati nos, opet će joj udariti na uho", "Spasio me kućni inhalator i usisivač za slinu, bez toga ne bi mogla funkcionirati, on je opet pun sekreta, cijelu noć se budi, ne može disati..." - upravo ove rečenice itekako su poznate svakoj mami koja razmjenjuje iskustva neprospavanih noćiju i brige za svoju djecu s drugim majkama.

Na tu temu zanimljive smo podatke pronašli na portalu Atma, koji piše o bolestima respiratornih organa kao najčešima koji pogađaju dječju populaciju, i to kroz razgovor s uglednim dječjim pulmologom i alergologom, dr. Branimirom Nestorovićem. I ovaj je liječnik ustvrdio kako su najveći zdravstveni problemi djece upravo – prehlade.

"Ono čega se plaše mnogi roditelji čija djeca često boluju od bronhitisa jest astma. Ipak, donekle mogu odahnuti. Česti bronhitisi nisu siguran put ka astmi. To je primarno genetska bolest" - ustvrdio je dr. Nestorović.

Ono što će roditeljima koji se, bez sumnje, ovih mjeseci intenzivno bore sa "slinjenjima" i začepljenošću biti zanimljivo pročitati jest kako ovaj liječnik tumači neke od uvriježenih narodnih "medicinskih mudrosti", poput one da udisanje hladnog zraka šteti djetetu.

“Ja sam se kao mlađi smijao kad bih vidio zamotano dijete, prekrivenih usta. Ali, nisam bio u pravu. Nedavno je objavljen rad, zasnovan na opsežnim istraživanjima koja su dokazala da, ukoliko udišete hladan zrak i rashladite dišne puteve ispod 32 stupnja, rizik od respiratorne infekcije je četiri puta veći” - kazao je dr. Nestorović.

Upitan što najviše smeta dječjim plućima odgovorio je:

"Postali smo previše čisti. Kupamo se više puta dnevno. Upotreba antibiotika ne jenjava, hrana je puna hormona, ambalaža u koju se pakira puna je estrogena. Znakove za reciklažu nitko ne čita, ali treba ih pogledati i kupovati samo ako na ambalaži stoji broj 2, 3 ili 5. To je relativno bezazleno” - skreće pažnju ugledni liječnik.

“Što više djece imate u kući, svako sljedeće ima manje šanse da oboli od astme. Jednostavno je, jer besprijekorna čistoća jenjava sa svakim sljedećim djetetom. Pretjerana higijena je naš neprijatelj” - upozorava on.

Na pitanje što bi preporučio roditeljima djece koja imaju problem s respiratornim infekcijama, dr. Nestrović odgovara – eterična ulja.

“Eterična ulja su izuzetna. Ulje od origana, recimo, ubija jednu od upornih bakterija koja je otporna na sve antibiotike; zatim odlično je ulje od eukaliptusa i bosiljka. Za suhi kašalj ulje od mente je jedan od najjačih lijekova koji postoje.

Timijan smanjuje lučenje sekreta, a bijeli sljez je jedan od najboljih lijekova za suhi kašalj. Govorim o uljima za inhalaciju, terapija biljkama nije bezveze." - ustvrdio je liječnik, uz posebnu napomenu roditeljima:

“Dijete trebate maziti, jer kad to radite, luči se oksitocin, hormon sreće, a to je nešto zaista fantastično za imunitet” - podvukao je ovaj pulmolog i alergolog.

26. travanj 2024 03:04