StoryEditorOCM
LifestyleDo kraja godine

Zima nije ni počela, a trošak grijanja već vas baca u očaj? Evo kako ga možete smanjiti i do četiri puta, trebate samo biti brzi

13. studenog 2018. - 11:21

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pokrenuo je 31. listopada ove godine novi Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama.

S 12 milijuna kuna građanima će se sufinancirati nabava i ugradnja kotlova na biomasu i dizalica topline. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno maksimalno do 35 tisuća kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.

Postotak sufinaciranja do 40 do 80 posto

Cilj je, obrazlažu u Fondu, potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja jer su takvi sustavi ekološki puno prihvatljiviji, podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva, što u konačnici utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš.

Inače, troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75 posto ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini ogrjevnih drva, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do četiri puta.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 kvadrata. Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80 posto moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60 posto građani na brdsko planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40 posto bespovratnih sredstava.

Prijave do kraja godine

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ako su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer. Natječaj će biti otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava građani će biti obaviješteni pismenim putem.

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni, na adresu će odmah dobiti i Odluku o sufinanciranju i Ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svoga projekta. U dogovoru s dobavljačem opreme i radova, građani troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu ili mogu podmiriti samo svoj udio, a Fondu dostaviti Ugovor o ustupanju potraživanja, kako bi udio Fonda bio isplaćen direktno dobavljaču opreme i radova.

Iz Fonda su najavili da će sličan poziv ići i tijekom prve polovice iduće godine te da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline moći dobiti sredstva i za solarne sustave.

24. travanj 2024 19:55