StoryEditorOCM
LifestyleMože i masno

Konstantno ste gladni i razmišljate samo o sljedećem obroku: možda je kriva posljednja namirnica koju ste pojeli; Uz ovih 10 trikova zavarat ćete i najljuću glad

Piše J. V.
5. studenog 2018. - 15:28

Ponekad su razlog hormonalne promjene, ponekad izmjena godišnjih doba, preseljenje u krajeve s drugačijom klimom, ali i dijeta - kako bilo, svi smo nekad u životu doživjeli fazu u kojoj smo neprestano bili - gladni. 

Što je najgore, ta glad nam djeluje neutaživom: ujutro vas probudi kruljenje u želucu, a tijekom dana progoni misao na sljedeći obrok, čak i ako ste posljednji pojeli prije samo 15ak minuta. Potreba da redate obrok za obrokom može vas omesti u obavljanju svakodnevnih poslova, kao što je i potreba da se jednostavo prepustite i pojedete sve u hladnjaku ili pak naručite masivnu dostavu iz obližnjeg fast fooda - golema.

Vaše tijelo vjerojatno prolazi kroz neku od gore navedenih promjena, ali potvrda da stanje nije dugotrajno mala je utjeha. Prava bi utjeha zapravo bila samo ta pizza o kojoj sanjate.

No postoje načini na koje se možete nositi s ovom "guložastom" fazom. Naravno da nije pametno pretjerano se ograničavati, ali isto tako apsolutno prepuštanje svakoj novoj navali gladi moglo bi imati suprotan efekt, ovisi o vrsti hrane koju birate.

Ako birate hranu bogatu nutrijentima, piše dr. Eva Selhub za mindbodygreen, vaš će mozak na vrijeme dobiti informaciju da je sit i tijelo neće tražiti novi unos. Ako se odlučite zadovoljiti šećernu potrebu, vrlo vjerojatno će nova nastupiti uskoro i biti podjednako jaka, ako ne i jača od prethodne - šećer jednostavno tako djeluje.

 

 

Udariti kontru, prema tome, možete samo kvalitetnim obrocima nakon kojih ćete biti siti. Ovih biste se pravila trebali držati ukoliko prolazite kroz fazu konstantne gladi:

1. Jedite više ribe

Riba je bogata kvalitetnim proteinima i omega 3 masnim kiselinama; oba ova "sastojka" pridonose osjećaju sitosti i zadovoljstva. Neka istraživanja pokazuju i kako je protein iz ribe zapravo najbolji izvor ovih tvari.

Budite sigurni da kupujete kvalitetnu ribu, važno je da je svježa.

2. Više proteina

Nemojte zanemariti ni ostale izvore proteina; na kraju krajeva, ne možete jesti samo ribu. Crveno meso, ali i ono nemasnije poput piletine i puretine, jaja i posni sir - sve su ovo dobre opcije kojima ćete zatući dosadnu potrebu za nezdravim "snackovima". 

Poslužite se i trikom: neka vaš doručak bude sastavljen poglavito od proteinskih izvora, tako ćete umanjiti mogućnost prejedanja tijekom dana.

3. Napunite se žitaricama

Konzumiranje hrane bogate vlaknima također nosi sa sobom osjećaj sitosti. Žitarice poput quinoe u takvim su slučajevima najbolja opcija - bogate su i proteinima i vlaknima. Zobene pahuljice i heljda će također "odraditi posao".

4. Malo više zelenila

Mnoga su istraživanja pokazala, a brojni će to potvrditi na vlastitoj praksi: ako pojedete salatu prije obroka, pojest ćete manje, a biti podjednako siti. Osim toga, salata je svakako zdrava opcija, možete ju jesti u gotovo neograničenim količinama (preljev ne spada u to), a poduže ju i "žvačete" pa time varate glad.

5. Ne zaboravite grahorice

Leća, grah, grašak, bob, slanutak i uljezu skupini, kikiriki mogli bi lako postati vaš najbolji prijatelju borbi protiv gladi. Osim što sadrže priličnu količinu biljnih proteina, zasitni su, a i puni vlakana. Skuhajte varivo od svega navedenoga uz dodatak povrća, jedan jedini tanjur bi vas trebao zasititi.

6. Oraščići svih vrsta

Iako se radi o vrlo varljivim namirnicama - zdrave, ali krcate kalorijama - ako ih konzumirate u umjerenim količinama i umjesto nekih drugih grickalica, mogu vas spasiti u trenucima najveće gladi. Orasi, bademi i indijski orašić pokazali su se i odličnim "suzbijačima" apetita, baš zato što su vrlo zasitni.

7. Masno, masnije

Zdrave masti nezaobilazan su dio zdrave prehrane. Avokado, kokosovo ulje, sjemenke suncokreta, ulje buće ili sezamovo i laneno ulje pokušajte konzumirati na dnevnoj bazi. Istraživanja su pokazala da dodavanje samo pola avokada u obrok utječe i na do tri sata dulju sitost.

8. Uživajte u voću

Voće poput lubenice, naranči, borovnica i jabuke imaju visok postotak vlakana i pune su vitamina, minerala, antioksidansa i vode, stoga i dobra opcija kada ste gladni, a tek ste jeli. Pojedite ih u čvrstom obliku, nemojte ih smiksati u smoothie; to također utječe na duži osjećaj sitosti.

9. Jedite s malog tanjura

Možda vam trik zvuči banalno, ali djeluje. Kako biste zavarali konstantnu glad, napunite mali tanjur do krajnjih granica - vaš će mozak biti siguran da ste pojeli dovoljno. Istraživanja su pokazala da kalorije često brojimo očima, a ne želucom.

10. Razmislite o obroku

Ako dobro razmislite o obroku koji se spremate pojesti i ugasite televiziju te se skoncentrirate na ono što jedete, veća je vjerojatnost i da ćete duže biti siti. Važno je i da uživate u hrani koju jedete, osjećaj zadovoljstva potaknut će i sitost.

24. travanj 2024 18:42