StoryEditorOCM
LifestyleNa vlastitu štetu

Imate brutalnu upalu mišića i popili ste tabletu protiv bolova? Vjerojatno niste napravili najvažniju stvar, a evo i kada trebate potražiti liječničku pomoć

Piše J. V.
5. studenog 2018. - 11:51

Upalu mišića možete dobiti iz cijelog niza razloga. Nije rezervirana samo za "bildere" - ako se bavite ikakvom vrstom tjelovježbe, a radite prevelike pauze između treninga, vjerojatno idućeg dana niste sposobni ni za što. Zaista nije ugodno.

Osim naglih povrataka treninzima, razlog upale može biti i preintenzivna vježba, kao i preskakanje zagrijavanja i istezanja. Isto tako uzrok se može kriti u nekoj aktivnosti na koju vaše tijelo nije naviklo. Odete, recimo, planinariti s djecom nakon što ste radni tjedan proveli u uredu. Pripremite se na posljedice, znate što vas čeka.

Koji god uzrok bio, beskorisno stanje u kojemu se nađete sutra - isto je. Sve što želite je leći u krevet i pokriti se od glave do pete, čekati da slabost i neugodna bol prođe. Mnogi spas pronalaze i u analgeticima, ali kod uzimanja istih treba pripaziti na nekoliko stvari.

Za portal Popsugar liječnica Janette Nesheiwat otkrila je kako svojim pacijentima kod iznimno teških upala mišića (kad su gotovo nepokretni) savjetuje uzimanje ibuprofena - zbog njegovog protuupalnog djelovanja. No upozorava ih pritom na par "caka".

"Većina ljudi bez alergija ili nekih autoimunih bolesti (bolesti jetre i bubrega) mogu uzimati ibuprofen bez straha", naglašava najprije.

Ono što većina "preskače" je sljedeće pravilo: ibuprofen bi uvijek trebalo uzimati s hranom. Isto tako, zabranjeno ga je uzimati na neki poduži period - konzumacija samo nekoliko dana uzastopce može imati negativne nuspojave.

Postoji i najvažniji trik prilikom uzimanja ibuprofena, a i to, samo po sebi, "liječi".

"Najbolja stvar koju možete učiniti kod upale mišića je hidratacija, hidratacija, hidratacija", kaže doktorica Nesheiwat. Iako je ibuprofen jednostavan lijek, važno je nakon uzimanja tablete opskrbiti tijelo velikom količinom vode.

Ako upala mišića potraje i nakon odgovarajuće terapije i odmaranja, Nesheiwat savjetuje da potražite liječničku pomoć. Potrebno je to kako biste se osigurali da nemate bolest zvanu rhabdo - tešku povredu mišića koja može rezultirati čak i problemima s bubrezima.

Važno je konzultirati se s liječnikom i prije samog uzimanja ibuprofena - uzimanje bilo kojeg novog lijeka bez da ste prethodno pitali liječnika, nikad nije preporučljivo.

18. travanj 2024 08:08