StoryEditorOCM
LifestyleVeliki vodič

Izračunali smo za vas koliko košta jedno šibensko vjenčanje: Želite 200 svatova, a da bude 'jeftinije'? Može - za 18.000 €; Za svaki slučaj doznajte koliko će vas stajati razvod

Piše Katarina Rudan
28. listopada 2018. - 11:48

Ženo moja, šta je ovo došlo? Sin mi se odredija ženit, a nigdi slobodne sale! Eto, odaju pet-šest godina, zaručija ju je i sad moraju čekat više od godine. A, majke ti, šta se sve može odigrat do tada! Mogu - ne daj bože - i prikinut, svašta se događa. Aj, srića nije noseća pa mogu čekati, požalila mi se prije par dana jedna poznanica.

S pravom, jer čekati na salu zaista treba najmanje godinu dana. Barem je tako u najvećim i najtraženijim dvoranama za vjenčanje na šibenskom području, među kojima je i "Atrium" na Lozovcu. Slična je situacija i u hotelima u kojima se organiziraju vjenčanja. Nitko više ne radi svadbu pod šatorom "na kućnom pragu", u društvenim, vatrogasnim i inim domovima. Sve je drugačije, modernije, onako više po "američki".

Tradicija se zaboravlja

Pogotovu ako je svadba velika, uzvanika dvista i više. One manje, do pedeset, šezdeset, prođu gotovo nezapaženo, bez pompe, uz ručak ili večeru na nekom seoskom imanju ili u manjem restoranu, uz klapsku pismu, DJ-a ili harmonikaša.

Nadalje, u zadnje vrijeme sve su rjeđe tradicionalne svadbe, koje podrazumijevaju okupljanje na obje strane: kod mladoženje i mladenke, uz iće i piće, glazbu, pa potom odlazak po mladenku njenoj kući... Onda opet jelo, piće, pjesma i uz onu "...izađi mala, izađi mala..." čeka se mladenku da izađe, kad ono izađe kriva! I tako nekoliko njih dok ne dođe prava, koju mladoženja - a najviše bi platio kum - mora "kupiti". Bilo je i prebacivanja jabuke preko kuće, bocuna s vinom... i tek se tada išlo na vjenčanje.

Trajalo bi to cijeli dan, pogotovu ako je mladenka iz udaljenijeg mista. Čin vjenčanja, po tradiciji, bio bi u župi kojoj mladenka pripada, a potom svadbeno veselje do zore rane u njenim dvorima...

Običaji su to koji su se do prije desetak godina njegovali u okolici i zaleđu Šibenika, no oni polako ali sigurno nestaju. Mladi danas tu "gnjavažu" izbjegavaju. Trend je, kaže organizatorica vjenčanja i vlasnica cvjećarnice "Roža de fjori" Šibenka Martina Batinica, održavanje zajedničkog predsvadbenog domjenka, najčešće dva sata prije samog čina vjenčanja, a nakon vjenčanja slavlje se nastavlja u dvorani za vjenčanja ili u hotelu. Mladenci joj se, kaže, sve češće obraćaju za pomoć kod pripreme i organiziranja svadbe, jer žele izbjeći ogroman stres i brdo obveza. Osim organizacijom svadbe radi i cvjetne aranžmane i vjenčane bukete te dekoraciju dvorane, pa je prava osoba koja jako dobro zna koliko Šibenčani moraju "pripremiti" para za svadbu od, primjerice, dvjestotinjak uzvanika. Zapravo, ne moraju pripremiti jer, u pravilu, račune podmiruju nakon svadbe novcem koji su dobili na dar. Osim ako nisu djeca bogatuna, pa im svadbu financiraju roditelji.

Predsvadbeni domjenak

- Cifre koje ću vam reći su prosjek, jer uvijek se može izabrati jeftinije i skuplje od toga. Najam vjenčanice je u prosjeku 6000 kuna, jer imate one za tri, ali i 25 tisuća ako su markirane i nose se prvi put. Prosječna cijena odijela za mladoženju je 3000 kuna. Umjesto ružmarina, koji se nekad stavljao uzvanicima, danas imate revere i oni koštaju oko 1200 kuna. Zajednički predsvadbeni domjenak stoji 120 kuna po osobi te glazba na domjenku 2500 kuna. Foto i videosnimanje je 10.000 kuna, meni i piće za večeru od 45 do 50 eura, 90 kuna kilogram kolača, glazba 13.000 kuna, dekoracija sale uključujući i cvijeće 6500 kuna, svadbeni buket 500 kuna, svadbena torta 3500 kuna te darovi za goste 10 kuna po obitelji. Dodala bih tomu još tri tisuće kuna ostalih troškova, jer uvijek ima dodatnih sitnica. Da, sad vam je nešto novo u trendu – photobooth, umjesto darova za uzvanike i to stoji 3500 kuna. Kad se sve zbroji, to vam dođe do 140.000 kuna ili oko 18.000 eura - rekla nam je Martina.

Ima, doznajemo od nje, i specifičnih želja i zahtjeva mladenaca, posebno stranaca koji se sve češće vjenčavaju i u Šibeniku, no to nije tema naše priče. Inače, najviše svadbi u Šibeniku i okolici je u lipnju i rujnu, a zbog manjka termina osim subotom, zadnjih se godina održavaju i petkom. Tako je i sa svadbama u "Atriumu".

Ne znam koliko će informacija iz prve ruke, iz usta šefa restorana Krešimira Čogelje, o slobodnim terminima za održavanje svadbe u "Atriumu" mojoj poznanici s početka teksta biti šokantna ili ne, ako u međuvremenu nisu rezervirani, ali tu su činjenice.

- Za 2019. godinu termina više nema, niti petkom niti subotom. U stvari, ostala je otvorena jedna subota u prosincu i jedan petak u srpnju. Zauzeti su gotovo svi termini i u 2020. Inače, najveća koncentracija svadbi koje se kod nas u "Atriumu" održavaju su u travnju i svibnju, te početak kolovoza, cijeli rujan i listopad. Svadbi ima i u lipnju, ali nije tolika gužva kao u ovim mjesecima. Čekajte, gledam...i rujan 2020. je već zatvoren... A evo, ima jedna i to prva subota u svibnju koja je još slobodna - rekao nam je Čogelja.

Dalmatinski meni

Dodao je da je njihova sala idealna za svadbu od 300 uzvanika, a može primiti i do 400, ali na štetu plesnog podija. Upitan koji je uobičajeni meni na svadbenoj gozbi, odgovara da je to dalmatinski meni, koji košta 45 eura po glavi. On podrazumijeva aperitiv dobrodošlice s fritulama i kroštulama, hladno predjelo – domaći sirevi, pršut, panceta, kobasice i kruh, te francuska salata. Iza toga ide krem-juha od povrća i goveđa juha s rezancima, potom dva rižota, teleći i od sipe, a glavno jelo je janjeće pečenje s ražnja i teletina ispod peke s krumpirom, sezonska miješana salata te mlada kapulica.

- U meni je uključeno i svježe voće, pjenušac, buteljirano vino, mineralna voda, sokovi, kava te pivo. Kolači nisu u cijeni menija i oni se dodatno plaćaju, od sedam do deset kuna po osobi, ovisno što mladenci izaberu. U meniju nije niti svadbena torta čija je cijena od 15 do 17 kuna po osobi - referirao nam je Čogelja i dodao da su potpuno fleksibilni i ispunjavaju sve želje mladenaca.

To znači da meni, redoslijed jela i sve ostalo može biti i drukčije. Uz to, "Atrium" organizira i predsvadbene domjenke na različitim lokacijama diljem županije, ali i izvan nje, vodeći računa o svim bitnim detaljima kako bi svadbeno slavlje učinili posebnim i nezaboravnim.
 

- Ima li otkazivanja svadbi?
- U prosjeku otkažu se dvije svadbe godišnje zbog zdravstvenih ili obiteljskih problema, a bilo je i slučajeva da "pukne veza" - odgovorio je. Inače, s mladencima se, kad se ugovori termin, potpisuje ugovor, plaćaju kauciju oko tisuću eura, koja se vraća u slučaju bolesti ili nekog drugog opravdanog razloga. Ako se termin otkaže pola godine ranije, kauciju se vraća, jer nije problem popuniti.

Ribu vole stranci

U vodičkom hotelu "Punta" svadbe se također održavaju petkom i subotom, od kraja rujna do lipnja jer za vrijeme turističke sezone svadbenih slavlja u hotelu nema. Prošle su godine imali 11, a ove već 17 svadbi. Njihova sala, odnosno restoran, može primiti do 270 osoba a da se ima dovoljno mjesta za ples. Prosječna cijena menija je 350 kuna po osobi, doznajemo od voditeljice sale Sanje Manojlović.

- Meni je od 260 do 400 kuna što ovisi o dogovoru s mladencima i izboru hrane, a on može biti mesni, miješani ili riblji. Zapravo, sve radimo po želji mladenaca - kaže Sanja. Na pijatima uzvanika mogu se naći pršut, sir, francuska salata, hobotnica na salatu, juha, teletina ispod peke, oborita riba, krem-juha od kozica, punjena jaja s kozicama, razne paštete, rižot od plodova mora, teleći i crni rižot, vinski gulaš, pašticada, janjetina s ražnja koju mladenci mogu sami nabaviti s nekog OPG-a i ostala jela po želji. Ipak, najviše ide tradicionalni meni - sir, pršut, francuska salata, juha, teleći i crni rižot, janjetina, odojak i pašticada.

- Naš svit rijetko traži riblji meni, to traže stranci. U prosječnu cijenu menija nisu uračunati piće i kolači, a to mogu nabaviti sami mladenci, ili, ako je sve na nama onda je cijena menija 400 kuna. Inače, svadbe kod nas najviše rade mladenci iz Šibenika i okolice, iz Vodica i vodičkog zaleđa te s otoka Murtera - rekla nam je Sanja. Predjelo se ne mora služiti u sali već, ako to žele mladenci, poslužuje se kod bazena.

- Nedavno smo imali takvu svadbu i bilo je prekrasno, s tim što su mladenci sami organizirali koktel majstora i DJ-a, pa nije bilo dodatnog plaćanja. Inače, ako to mi organiziramo predsvadbeni domjenak, kako ga nazivaju, dodatno se naplaćuje 10 eura po osobi. Ali, naši ljudi to još uvijek rijetko prakticiraju - kaže Sanja. Kod njih se termin za održavanje svadbe rezervira oko godinu dana unaprijed.

- Znate kako je, tko prvi - njemu sala! Za iduću godinu gotovo svi termini subotom su popunjeni, ostalo je nešto u listopadu, a svi petci su za sada slobodni. Naime, mladenci još uvijek isključivo traže subotu za održavanje svadbe - na kraju će Sanja.


A ŠTO JE S RAZVODIMA?
Prošle godine 175 zahtjeva,
a ove, do 15. listopada - 126

Prema podacima Općinskog suda u Šibeniku, lani je ukupno primljeno 175 predmeta za razvod braka. U tom broju je 36 tužbi za razvod braka s maloljetnom djecom, te 43 bez djece. Sporazumnih razvoda bilo je 65 s maloljetnom djecom i 31 bez djece. Do 15. listopada ove godine ukupno je 126 zahtjeva za razvod, od toga su 22 tužbe za razvod braka s maloljetnom djecom, 18 bez djece te 54 prijedloga za sporazumni razvod braka s maloljetnom djecom i 32 bez djece. Na pitanje zašto je puno razvrgnutih brakova i koliko traje postupak, glasnogovornica suda, sutkinja Melina Gulin Pavlaković, navodi da ako su bračni drugovi suglasni da se brak razvrgne na temelju sporazuma, sud ne utvrđuje razloge razvoda. Ako nema sporazuma, tada se u parničnom postupku utvrđuje jesu li bračni odnosi teško i trajno poremećeni, odnosno je li od prestanka bračne zajednice protekla godina dana. Kad su stranke suglasne i postignu sporazum, cijeli postupak je dovršen na jednom sudskom ročištu. Ako imaju zajedničku djecu, obavezni su proći savjetovanje u Centru za socijalnu skrb.
- Posebno se otežava postupak pred sudom i u Centru za socijalnu skrb ako je jedan bračni drug ili su oba u međuvremenu odselili u inozemstvo i ako je dijete s njima, što je sve učestalija situacija - navodi sutkinja. Inače, troškovi sudskog postupka razvoda ako je u pitanju tužba, koštaju oko 3000 kuna. Za tužbu za razvod braka te za presudu plaća se sudska pristojba od 200 kuna, dok je za sporazumni razvod sudska pristojba 100, a rješenje 150. Odvjetniku pripada jednokratna nagrada za cijeli prvostupanjski postupak za razvod braka, bez obzira na broj radnji, u visini od 2500 kuna s PDV-om.


Krinoline i saten
Salon vjenčanica "Šibenska perla", vlasnice Jelene Krečak, jedini je na području Šibensko-kninske županije koji nudi svu opremu za mladenke. Određene modele vjenčanica, kaže vlasnica, mogu se naručiti iz kataloga i tada najam košta 5000 kuna, pošto je po narudžbi i prvo je nošenje.
- Vjenčanicu se može unajmiti već od 2000 kuna, a cure najčešće uzimaju one od 3000 kuna. Ne bavimo se šivanjem vjenčanice, već iznajmljivanjem i to su sve uvezene marke iz Londona i Milana. Naše cure uzimaju uglavnom bijele s raznim dodacima. Evo, nešto više od dvije godine imam salon i po izboru vjenčanica primijetila sam da je u Šibeniku trend sve većih vjenčanja. Dakle, što je broj uzvanika veći, traži se raskošnija i bogatija vjenčanica. Ponovo se vraćaju krinoline i vjenčanice od satena koje se dugo vremena nisu nosile - rekla je Jelena. Uz cijenu najma vjenčanice ide i veo, šal za crkvu, pelerina, bunda, ukrasi za kosu, haljina i jastučić za djeveruše, odnosno djevojčice koje nose prstenje, podvezice te košare za konfete.


SKLOPLJENI BRAKOVI
Lani 458, a u devet
mjeseci 2018. - 343

Prema podacima Službe za opću upravu Ureda državne uprave za Šibensko-kninsku županiju, u 2017. godini u Šibensko-kninskoj županiji ukupno je sklopljeno 458 brakova, od kojih je 208 građanskih i 250 crkvenih. Od ukupnog broja, u Šibeniku je sklopljeno 225 brakova, 100 građanskih i 125 crkvenih. U prvih devet mjeseci ove godine u županiji su ukupno sklopljena 343 braka - 159 građanskih i 184 crkvenih. U Šibeniku je od tog broja ukupno 176 sklopljenih brakova, 76 građanskih i 100 vjerskih.

21. travanj 2024 23:30