StoryEditorOCM
LifestyleTreba znati

Počinje cijepljenje protiv gripe, roditelji oprez, evo u kojim slučajevima dijete ne smije primiti vakcinaciju; Liječnica nam je komentirala i smrtni slučaj kćeri Joea Šimunića

17. listopada 2018. - 19:07

Uskoro će početi cijepljenje protiv sezonske gripe, pa smo epidemiologe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Bernarda Kaića i dr. Vesnu Višekrunu Vučinu iz Službe za epidemiologiju HZJZ-a pitali o kakvom cjepivu je ove godine riječ i koje viruse možemo očekivati.

– Cijepljenje protiv gripe rizičnih skupina stanovništva, cjepivom koje se nabavlja centraliziranim postupkom, još nije počelo. Kao i svake godine, ovo cijepljenje počinje u prvim danima studenoga, no o točnom datumu ćemo na vrijeme obavijestiti javnost.

Svake godine se mijenja sastav cjepiva protiv gripe prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. SZO izdaje preporuke o sastavu cjepiva na temelju praćenja kretanja virusa.

Za ovu godinu je preporučeno da cjepiva protiv gripe imaju uključene sljedeće sojeve virusa gripe: trovalentno – A/Michigan/ (H1N1) A/Singapore/ (H3N2) B/Colorado/ i (B/Victoria/), kod četverovalentnog je još dodan i B/Phuket/. Cjepivo koje se nabavlja centraliziranim postupkom bit će trovalentno za ovu sezonu.

Uz već uobičajene preporuke da se što više stanovnika cijepi, preporuča li se i cijepljenje trudnica i djece?

– Cjepivo protiv gripe namijenjeno je rizičnim skupinama stanovništva kojima se preporuča. Prema programu to su: osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijenti s kroničnim bolestima, posebice bolestima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebice djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju), djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu.

U slučaju da se neka osoba za koju je cijepljenje preporučljivo ne može cijepiti zbog svoga zdravstvenog stanja, jer ima utvrđene kontraindikacije, umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline: članovi obitelji, uključujući djecu, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl., osoblje domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici i trudnice. Djeca koja spadaju u rizične skupine mogu se cijepiti od šest mjeseci života nadalje.

Koja su djeca isključena i koja se nipošto ne bi smjela cijepiti?

– Prema sažetku uputa o lijeku cjepiva protiv gripe, kontraindikacije za primjenu cjepiva protiv gripe su: preosjetljivost na djelatne tvari, na neku od pomoćnih tvari ili na bilo koji sastojak koji može biti prisutan u tragovima kao što su jaja (ovalbumin, pileći proteini), formaldehid, cetiltrimetilamonijev bromid, polisorbat 80 ili gentamicin.

Cijepljenje treba odgoditi kod osoba s povišenom temperaturom ili u akutnoj infekciji. Cjepivo se ne primjenjuje kod djece mlađe od šest mjeseci.
 

Koje su moguće nuspojave cijepljenja, kako im doskočiti, i koji su rizici koji se mogu očekivati? Naime, još uvijek velik broj roditelja vjeruje da su cijepljenja povezana s autizmom, iako je to tisuću puta demantirano?

– Moguće nuspojave cijepljenja navedene su u sažetku uputa o lijeku za svako cjepivo prema učestalosti. Najčešće za većinu cjepiva, pa tako i za cjepivo protiv gripe, jesu lokalna reakcija na mjestu primjene cjepiva – oteklina, crvenilo, te povišena temperatura, osip, glavobolja. Većina nuspojava je blaga i prolazi spontano za nekoliko dana bez posljedica. Cjepivo protiv gripe, kao ni jedno drugo cjepivo, što je znanstveno dokazano, ne uzrokuje autizam.

U javnosti se pojavila i priča o trogodišnjoj djevojčici Joea Šimunića, koja je umrla nakon što je oboljela od gripe!?

– Slučaj smrti djeteta koji spominjete ne bismo dodatno komentirali jer nismo sudjelovali u liječenju djeteta, no prema informacijama dostupnim u medijima, djevojčica je preminula od komplikacija gripe, nije bila cijepljena protiv gripe te njezini roditelji pozivaju druge roditelje da cijepe svoju djecu.

Koliko se u Hrvatskoj djece godišnje cijepi?

– HZJZ nabavlja i distribuira cjepivo protiv gripe namijenjeno rizičnim skupinama te se prikupljaju podaci po kategorijama – stariji od 65, kronični bolesnici, zdravstveni djelatnici i ostali, ali se ne vodi zasebna evidencija za dob djece.

Liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pedijatri i liječnici obiteljske medicine mogu nabaviti cjepivo i cijepiti svoje pacijente koji ne spadaju u rizične kategorije, ali tim podatkom ne raspolažemo.

27. travanj 2024 01:40