StoryEditorOCM
LifestyleINTERNETSKA TERETANA

Kad Anamaria vježba, Instagram se "pregrije": Američka studentica, 25-godišnja Šibenka, na društvenoj mreži ima 15 tisuća stalnih pratitelja. Evo zašto...

1. listopada 2018. - 13:24

Utjecaj društvenih mreža u današnjem svijetu ima gotovo jednako mana i prednosti. Da nije Instagrama, možda nikad ne bismo otkrili da u Sjedinjenim Američkim Državama, u gradu Charlotte, živi mlada Šibenka Anamaria Zjačić. Da nije te ultrapopularne društvene mreže, Anamaria možda nikad ne bi mogla sa svijetom podijeliti svoje interese. A danas ima 15 tisuća stalnih pratitelja...

Ta je 25-godišnja djevojka studentica na Universityju North Carolina. Na UNCC-u pohađa smjer zdravstvena informatika i analitika. No, njezina je najveća ljubav sport. Nekadašnja košarkašica danas provodi sate i sate u teretani. A gotovo sve vježbe koje tamo izvodi dospiju i na Instagram. Profil Anamarije Zjačić je nešto poput internetske teretane!

– Ha, ha! Istina, moglo bi se i tako reći – nasmijala se Anamaria na našu konstataciju.
Naša je mlada sugovornica otišla "preko bare" sa 17 godina.

Otišla sa 17 godina

– Da, ja sam rođena Šibenka i živjela sam tu sve dok nisam završila drugi razred srednje škole. Tada sam odlučila otići i dvije posljednje godine srednje škole završiti u SAD-u. Naime, nisam bila spremna birati između fakulteta i košarke. Htjela sam se i dalje baviti sportom, ali i upisati fakultet ili, kako kažu Ameri, imati "best of both worlds" – rekla nam je Anamaria.

Nakon što je okončala srednjoškolsko obrazovanje, dobila je punu školarinu za fakultet. Anamaria je paralelno sa studiranjem igrala košarku za svoje Trojanse.

– Sjajno je kad se u isto vrijeme možeš i obrazovati i baviti sportom koji voliš. Dakako, ništa ne bi bilo moguće bez moje obitelji. Oni su bili uz mene, bez obzira na sve – prisjeća se Anamaria.

Zanimljivo, u SAD je iz Šibenika otišao i njezin brat Marko, nekadašnji junior KK Šibenik. Ostatak obitelji je, pak, ostao u Šibeniku.

– Marko je i sada tu, iako više ne igra. On radi u Raleighu, gradu dva sata udaljenom od Charlotte –– otkriva naša sugovornica.

Kad je završila njezina košarkaška priča, Anamaria se s parketa prebacila u teretanu, među različite sprave, pomagala i utege.

– Teretana za mene predstavlja ono što mi je nekad predstavljala košarkaška dvorana. Dok treniram, sve zaboravim. Tih sat ili sat i pol je moje vrijeme. Neki ljudi vole čitati, neki vole šetati, a ja volim otići u teretanu. Staviti slušalice i odraditi trening – kaže Anamaria.

Želim da uživaju

Ono što Anamaria Zjačić radi nisu bilo kakvi treninzi. Puno vježbi koje izvodi nećete naći u udžbenicima. One su, naime, plod Anamarijine mašte, kreativnosti. Njezinim pratiteljima na Instagramu je vrlo lako imitirati vježbe koje objavljuje, jer za većinu njih nisu potrebni utezi ili sprave. Dovoljno je vlastito tijelo.

– U teretani uvijek dižem utege, ali znam da mnogi članovi moje Instagram-obitelji nemaju pristup teretani ili im fali vremena. Zato im izlazim ususret. Osluškujem što im treba i na taj im način pomažem. Što se tiče izbora vježbi, moram reći da u slobodno vrijeme puno čitam. Širim znanje. A uz to sam, vjerujem, dosta kreativna kad je riječ o smišljanju programa treninga. Želim da fitness bude zabavan, da se u njemu uživa – priznaje ova uporna rekreativka, koja na svome tijelu ponekad radi šest puta tjedno.

Na njezinim su treninzima uključene sve mišićne skupine.
– Dvaput tjedno treniram noge, kao i gornji dio tijela, a jednom tjedno radim vježbe za cijelo tijelo. Sve svoje treninge snimam, a pratiteljima omogućujem da glasaju za video koji žele vidjeti – ističe Anamaria.

Ova zgodna plavuša svojim pratiteljima daje besplatne instrukcije, a zauzvrat dobiva komentare pune pohvala. Nije mali broj onih koji koriste njezine vježbe, savjete, poput poznate voditeljice Antonije Stupar Jurkin.

Način prehrane

– Radim to jer želim pomoći ljudima da postanu svoja najbolja verzija! Postoji izreka Nelsona Mandele u koju vjerujem, a kaže da nema većeg dara nego kad dajemo svoje vrijeme i energiju da pomognemo drugima, ne očekujući ništa zauzvrat – govori velikodušna Šibenka, na čiju adresu sve češće stižu upiti o sastavljanju individualnih programa treniranja.

Treninzi koje objavljuje na Instagramu nisu baš nježni za mišiće. No, Anamaria ima savjet i za one koji odustanu nakon nekoliko intenzivnijih treninga i upala.

– Za oporavak mišića važno je istezanje. Potrebno je piti vodu, da ostaneš hidriran, i odraditi dobro zagrijavanje prije treninga. Uvijek treba slušati tijelo. Ponekad je možda potreban samo dan odmora – jasno će ova fitness influencerica.

U priči o vježbanju i tesanju tijela nemoguće je preskočiti način prehrane. Kao jedan od bitnih faktora koji ubrzava ili usporava razvoj mišića.

– Najvažnija je ravnoteža. Kod mene postoji podjela 80:20. Osamdeset posto jedem "za" tijelo. Fokusiram se na proteine, meso, ribu, jaja, povrće, voće, zdrave žitarice i ugljikohidrate. U onih dvadeset posto ide hrana za dušu! Čokoladne krafne, sladoled… To mi omogućava da uživam u procesu razvijanja tijela. Zato mi je vježbanje i sve vezano uz to postalo stil života – tvrdi Anamaria.

Pogledajte 'anacro3'

Istrenirani izgled, dakako, ne može ostati neprimijećen kod muškaraca. No, ne mora značiti da će djevojke zbog toga imati više uspjeha kod suprotnog spola, kaže Anamaria.

– Ja sam uvijek bila u društvu sportaša, pa ne mogu baš suditi o tome. Ipak, mislim da su od savršeno isklesanog tijela važniji osobnost i ambicioznost – poručila je curama.

Anamaria Zjačić, koju ćete na Instagramu pronaći pod imenom "anacro3", ne može bez Hrvatske, o čemu svjedoči i podatak da svoje vježbe opisuje na hrvatskom i engleskom. Zato ne propušta ljeta u Šibeniku.

– Šibenik mi fali, on će uvijek biti moj dom. Nastojim doći svakog ljeta. Svi moji su tamo, i obitelj i prijatelji. Nema boljeg osjećaja od ispijanja kave na rivi. Te naizgled male stvari uvijek mi nedostaju – emotivno će za kraj Anamaria Zjačić.


Kako smršavjeti?
Postoji li idealan recept za skidanje viška kilograma?

– Rezultate će donijeti dizanje utega, visoko intenzivni kardio trening, koji podrazumijeva kratkotrajne serije i aktivni predah, u trajanju od deset minuta, dva, tri puta tjedno, i solidna prehrana – vjeruje Anamaria.


Gledat ćete je i na YouTubeu
Anamaria uskoro planira otvoriti i svoj YouTube kanal…
– Imam plan treninga za četiri tjedna, koji uskoro objavljujem na Instagramu. Do kraja godine imat ću opciju online treninga "jedan na jedan" sa mnom. Što se tiče YouTube kanala, on stiže uskoro. Veselim se, jer imam toliko ideja za video materijale, koji će, nadam se, pomoći mnogima – najavljuje ova iznimno kreativna djevojka.

22. travanj 2024 23:54