StoryEditorOCM
LifestyleAktivna Hrvatska

Oni vole zdravo: U Vodicama vježbalo više od stotinjak ljudi, uglavnom pripadnica "ljepšeg spola"; Predvodili ih gradonačelnica Nelka Tomić i vaterpolski izbornik Ivica Tucak (FOTO)

Piše Tekst i foto: Ante Talijaš
28. svibnja 2018. - 20:29

Treću godinu zaredom na Trgu hrvatskih mučenika u Vodicama, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, održana je nacionalna sportsko-edukacijska manifestacija "Aktivna Hrvatska" kojom se želi ukazati da se uz sportske aktivnosti i vježbanjem živi zdravije, ljepše i sretnije.

Na trgu u Vodicama, pod stručnim vodstvom trenerskog tima s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, vježbalo je više od stotinjak, uglavnom pripadnica ljepšeg spola iz Vodica i Šibenika, svih generacija, od tinejdžerica do žena u zrelim godinama.

U prvom redu vježbenice je predvodila vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić, poznata po aktivnom, sportskom načinu života.
- Ponosna sam i sretna što se ovaj hvalevrijedan projekt aktivne i zdrave Hrvatske po treći put zaredom održava u našim Vodicama. Samo fizički aktivna nacija može biti zdrava, sretna i zadovoljna nacija. Kao liječnica, ali i kao velika zaljubljenica i promotorica sporta, želim poručiti kako su sportske i fizičke aktivnosti najbolji preventivni faktor protiv kroničnih, psihotraumatskih, kardiovaskularnih i endokrinoloških bolesti. Kao ginekologinja, poručila bih da su fizičke aktivnosti najbolja prevencija protiv neplodnosti kod žena i muškaraca u svim dobnim kategorijama. Posebnu pažnju treba posvetiti svome zdravlju upravo kroz vježbanje i treninge jer je to, uz odgovarajuću prehranu, jamstvo da ćemo biti zdravi i sretni – kazala je vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.

Prigodnim riječima sudionicima se obratio proslavljeni trener zlatne vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak, kao izaslanik predsjednice RH.

- Veliko mi je zadovoljstvo da mogu biti izaslanik hrvatske predsjednice u ovoj, rekao bih, velikoj akciji izuzetno bitnoj za sve građane i građanke Hrvatske. To je projekt od neprocjenjive važnosti za kvalitetu življenja svih nas. Nadam se da će se ovim projektom probuditi još više svijesti o tomu da je bavljenje sportom važno za zdravlje ljudi. Redovite tjelesne aktivnosti i zdrava prehrana su preduvjeti za jedan normalan i kvalitetan život hrvatskih građana - rekao je izbornik hrvatske reprezentacije Ivica Tucak.

Projekt "Aktivna Hrvatska" održava se već šest godina zaredom i posjećeni su brojni hrvatski gradovi.
- U proteklih šest godina s nama je vježbalo više od 25 tisuća građana Hrvatske. Na žalost, statistike su i dalje loše. Čak 65 posto naših građana i dalje je sportsko-rekreacijski neaktivno. Također je zabrinjavajuće da je 92 posto naših mladih ljudi nedovoljno tjelesno aktivno. Drago mi je što nam se ove godine pridružila "Zaklada za djecu". U suradnji s tom udrugom, želimo omogućiti svoj potrebitoj djeci koja nisu u mogućnosti financirati teretana, bazene i sportsku opremu, da im se to omogući kroz ovaj naš projekt - kazao nam je Toni Dabinović, spiritus movens projekta "Aktivna Hrvatska".

Nakon Vodica, "Aktivna Hrvatska" posjetit će Dubrovnik, Petrčane, Gospić i Šibenik. Velika finala održat će se u Splitu, te naposljetku u Zagrebu.

26. travanj 2024 06:47