StoryEditorOCM
Lifestyle"Prljavih dvanaest"

Donosimo najnoviji popis voća i povrća koje je najzagađenije pesticidima; na prvom mjestu je mnogima omiljena poslastica čija sezona branja upravo počinje

Piše Lidija Gnjidić Krnić
12. travnja 2018. - 14:22

Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida, stoji u najnovijem izvještaju EWG-a (Environmental Working Group), potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, koji je objavio novi popis 12 vrsta voća i povrća s najvećom koncentracijom pesticida - takozvanih "prljavih dvanaest" ili, kako bi se to moglo reći u Dalmaciji, "šporku duzinu".

Analiza, provedena samo na proizvodima koji nisu organski uzgojeni, temeljena na uzorcima proizvoda koje je testiralo američko
Ministarstvo poljoprivrede, pokazuje kako je jedan uzorak jagode bio pozitivan na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća.

Za jagodom i špinatom slijede, poredano po količini pesticida, nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike. Svaka od tih namirnica bila je pozitivna na ostatke niza različitih pesticida i sadržavala veće koncentracije rezidua od ostalih proizvoda. Više od 98 posto analiziranih bresaka, trešanja i jabuka sadržavalo je ostatke najmanje jedanog pesticida. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja.

Jesu li ostaci pesticida sigurni

U dijelu izvještaja naslovljenom sa "Jesu li ostaci pesticida sigurni?", EWG među ostalim navodi kako nekoliko nedavnih istraživanja ukazuje na povezanost konzumiranja voća i povrća s većim količinama ostataka pesticida i problema s plodnošću. U studiji EARTH provedenoj na Sveučilištu Harvard otkriveno je da su muškarci - uključujući i one mlađe dobi - i žene koji češće konzumiraju namirnice s višim vrijednostima ostataka pesticida imali problema s plodnošću, dok kod niskih razina utjecaj na plodnost nije pronađen.

A kako potrošači mogu izbjeći pesticide? Oni koji jedu ekološki uzgojene proizvode jedu manje pesticida, donosi EWG; 2015. godine studija znanstvenika na Sveučilišta Washington pokazala je da ljudi koji često ili stalno kupuju organske proizvode imaju znatno manje količine organofosfatnih insekticida u uzorcima urina, bez obzira što su jeli 70 posto više voća i povrća dnevno nego odrasli ispitanici koji rijetko ili nikada ne kupuju organske proizvode.

"Čistih 15"

EWG donosi i svojih "čistih 15" proizvoda za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide. Popis uključuje avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk (kapulu), smrznuti zeleni grašak, papaju, šparoge, mango, balancane, kivi, cvjetaču, brokulu i dvije vrste cate. Dva i više pesticida - ali ne više od četiri - sadržavalo je pet posto ispitanih proizvoda. Najčišći su avokado i slatki kukuruz - pesticid je otkriven u manje od jedan posto uzoraka.

20. travanj 2024 02:10