StoryEditorOCM
LifestyleTek siječanj, a već proljeće?!

Muči vas kihanje, suzne oči?<em> </em>Ima i zašto! Zbog visokih temperatura, cvjetanje biljaka i alergije ranije nego ikad

Piše Javorka Luetić/Slobodna Dalmacija
27. siječnja 2018. - 17:09

Proljetne alergije ove su godine stigle ranije nego ikada, kažu stručnjaci, a naši sugrađani tuže se da im cvjetni prah već danima izaziva kihanje, curenje iz nosa, osjetljivost očiju koje pojačano suze i otiču, a tome se pridružuju i problemi s grlom, kao što su kašalj, blaga bol i razdraženost, osim po tijelu... A tek je konac siječnja.

– Na našem području već je početkom siječnja počelo cvjetanje čempresa, a danas naša mjerenja pokazuju koncentraciju peluda na razini od niske do umjerene. Prekjučer je čak bila visoka koncentracija (točnije 6,2; u rasponu od 6 do 11,9) otkriva dr. sc. Mirna Mamić, biologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Naravno da je koncentracija peluda pojačana u ovim sunčanim i lijepim danima bez oborina. No, činjenica da je cvjetanje počelo 15-ak dana ranije nego ikada otkako mjerimo, pa možemo očekivati da će i sezona cvjetanja biti dulja i intenzivnija, dok maksimalne koncentracije peluda u zraku očekujemo sredinom veljače, napominje naša sugovornica. To je svakako neugodno za ljude koji su osjetljivi jer će i njihove tegobe vjerojatno trajati dulje nego obično.

– Inače, peludna sezona počinje polinacijom čempresa, nakon kojeg slijedi grab, crni grab, hrast, crnika, zatim maslina, koja obično cvjeta u svibnju. Očekuje se da će ranije procvjetati i trave poput crkvine i nekih drugih trava, koja obično počne polinaciju u ožujku.

Osobe koje imaju probleme s alergijama, na stranicama našeg Zavoda – www.nzjz-split.hr, redovito mogu pratiti trodnevnu prognozu o kretanju peluda, od niske, preko umjerene do visoke, što mnogi ljudi ne znaju, a može biti vrlo korisno za planiranje njihovih dnevnih aktivnosti – smatra biologinja te sugerira da bi i mediji koji objavljuju takve prognoze trebali donositi informacije o razini peluda i vrsti biljke na koju se koncentracija odnosi, jer su sami brojčani podaci bezvrijedni, a često i netočni, kaže Mirna Mamić.

O ranijem dolasku proljeća, koje se više ne podudara s vremenskim kalendarom, govori i primjetna prisutnost gusjenica borova prelca. Splitski rekreativci svjedoče da su već itekako prisutne na stazama na Marjanu, a isto potvrđuju i oni osobe koje su protekli vikend provele na Šolti.

– Na Šolti sam prošlog vikenda baš pratila gusjenice koje su se enormno proširile po tlu, što je vjerojatno posljedica činjenice da ih službe koje su za to zadužene na otoku ne uklanjaju na učinkovit i neškodljiv način, ali svjedoči i o tome da je proljeće itekako uranilo, najvjerojatnije zbog klimatskih promjena – kazala nam je jedna šetačica.


Koncentracija peluda
– Alergije su i kod nas uranile iz jednostavnog razloga što je u Zagrebu počela cvjetati lijeska. Ili da budem preciznija, procvjetala je već 8. siječnja, što se može pripisati visokim prosječnim temperaturama, pa smo čak imali koncentraciju peluda od niske do srednje, što je prerano – kaže dr. Alma Rožman, specijalistica za plućne bolesti i tuberkulozu i ravnateljica Poliklinike za bolesti dišnog sustava u Zagrebu. Još je rano za cvjetanje breze i johe, koje obično cvjetaju u ožujku, ali kako je vrijeme postalo nepredvidivo i temperature su previsoke za ovo doba godine, realno je očekivati da će polinacija svih biljaka koje uzrokuju alergijske reakcije biti znatno ranija, smatra dr. Rožman.

19. travanj 2024 18:42