StoryEditorOCM
LifestyleZbogom salu i višku kilograma

Svjetski stručnjaci izabrali najbolju i najgoru dijetu 2018. godine: na prvom mjestu 'dijeta ravnog trbuha', a evo njenog jelovnika

Piše Tanja Šimundić-Bendić
10. siječnja 2018. - 15:12

Blagdani su prošli, neželjeni kilogrami su se nagomilali, a uvaženi znanstveni američki stručnjaci, svjesni problema koji muče silnu populaciju diljem svijeta, i ove godine su promptno, u najbolje vrijeme, odredili listu najboljih i najlošijih dijeta, i na prvo mjesto, već osmi put zaredom, stavili DASH dijetu. Imamo sreće, uz bok prvoplasirane našla se i mediteranska dijeta, naša domaća, s malo ribice, malo blitvice, s dosta maslinova ulja. Tradicionalna prehrana našega dalmatinskog kraja od uvaženog dijetetskog stručnog žirija dobila je sve preporuke, što se ne može kazati za Dukanovu i keto-dijetu koje su osigurale dva najlošija mjesta na top-listi 40 najpopularnijih svjetskih restriktivnih režima prehrane.

– Smjernice DASH dijete temelje se na odabiru hrane za redukciju hipertenzije, i njezino je ime zapravo skraćenica tog pojma. Oslanja se na konzumaciju nemasne, neslane, kuhane hrane, s unosom dosta povrća, voća, kuhanog mesa, bez soli, jela bez šećera, bez teških masti, a s dopuštenim korištenjem maslinova i drugih hladno prešanih ulja. Riječ je o dijeti koja nema loših stavki, karakteristika joj je korištenje kvalitetne hrane uz najoptimalniji načine pripreme, u kojima nastaje najmanje štetnih tvari – kaže poznata nutricionistica Dragana Olujić.

Kilogrami se vraćaju natrag

Iako će mnogi kazati kako je DASH dijeta prilično restriktivna, američki dijetetičari tvrde kako u njoj nema nimalo hirovitosti, dapače vele da se temelji jedino na zdravim temeljima. Osim zdravog sustava prehrane, sugerira i dosta unosa tekućine, vode ili biljnih čajeva, te smanjeni unos soli. I, što je vrlo važno, propagira dnevnu fizičku aktivnost, ali ne tipa divljanja po teretanama ili bjesomučnog džoginga. Ne, dovoljno je tek 30 minuta bržeg hoda i, što posebno ističu, raniji odlazak u krevet.

– Proučili smo sve dijete i možemo kazati kako su DASH dijeta, a s njom uz bok i mediteranska, zdrave dijete bez štetnih posljedica. Zaključak smo donijeli na osnovi analiza i promatranjem svih pozitivnih i negativnih aspekata. Ove dvije dijete svakako ne spadaju u skupinu režima prehrane koji odmah u naslovu i programu agitiraju na proces čišćenja organizma. Pod tim se pojmom vrlo često kriju za tijelo neželjeni dijetni programi, koji možda na početku i donose određeni gubitak kilograma. No u konačnici se kilogrami uvijek vraćaju natrag, čak i u većem broju od početne težine – kažu američki stručnjaci.

DASH dijeta je u kratkom roku postala svjetski hit, priklonili su joj se brojni poštovatelji, u zapećak bacajući do sada vrlo rado korištene režime prehrane temeljene na Atkinsonovoj, paleo, Dukanovoj, ili keto-dijeti. Posljednje dvije na ovogodišnjoj se listi nisu baš proslavile pozicijom, no ni pratećim komentarima koje vuku za sobom. Upitali smo nutricionisticu Olujić za negativne aspekte tih dijeta.

Salo na trbuhu

– Slažem se s ocjenom kako su Dukanova i keto-dijeta najlošije, iako ima njih još dosta koje bi se mogle svrstati u tu kategoriju. Precizno gledano, ono što je najlošije uz ove dvije spomenute dijete jest prekomjeran unos proteina. To svakako nije dobro za crijeva, želudac, bubrege... – veli nutricionistica Olujić.

S druge strane DASH dijeta se za sada pokazala kao bingo. Njezini korisnici su ustvrdili, a znanstvenici zbrojili, kako od prvotnog usmjerenja u pravcu smanjivanja visokog tlaka i povišenoga kolesterola, dovodi i do poboljšanja cjelokupnog izgleda. Najviše se to počelo uočavati na pozitivnim promjenama vezanim uz kožu, kosu i nokte. A svakako nije nezanemariva činjenica, kažu pobornici DASH-a, što im je značajno povećala energetski status. I smanjila salo na trbuhu.

– DASH dijeta ima dvije faze. Prva se temelji na manjem unosu ugljikohidrata, tako da tijekom dva tjedna s jelovnika treba maknuti voće, žitarice punog zrna. Proteini se temelje na konzumaciji nemasnog mesa i riba, manje masnih sireva, te s dosta povrća lišenog škroba. U drugoj fazi žitarice punog zrna se vraćaju na jelovnik, s njima i voće i povrće na bazi škroba. Stručnjaci navode kako se ovim sustavom prehrane gube dva kilograma u 14 dana, a u iduća dva mjeseca između 4,5 i 15 kilograma u ovisnosti od početne težine. S osobitim gubitkom sala na području trbuha, koje se velikim dijelom upravo tu nakuplja zbog pojačane konzumacije ugljikohidrata – vele nutricionisti.
 
DASH dijeta, ili punim nazivom dijetetski pristup reguliranju hipertenzije, primjer je medicinskog režima prehrane preporučljivog ljudima koji pate od visokog krvnog tlaka. No dobrobiti su joj brzo uvidjeli i svi koji muku muče s viškom sala na trbuhu. Promptno su je pritom uvrstili u svoj dnevni ritam, tepajući joj nazivima "kraljica svih dijeta" ili "dijeta ravnog trbuha".

18. travanj 2024 12:04