Loše vam je? Odlučili ste se protiv gripe boriti vitaminima, ali nakon što ih popijete nastupa mučnina: možda radite jednu od ove 4 pogreške

Loše vam je?

Sezona je gripe i prehlade, a kako biste se zaštitili od virusa koji vrebaju sa svih strana, odlučili ste posjetiti ljekarnu. Oboružali ste se vitaminima i raznoraznim suplementima koji su vam u tom trenutku zazvučali najbolje, iako svi obećaju isto - podići imunitet i štititi od vanjskih 'udara'.

Možda ste i iskeširali popriličnu svoticu, pa vam je dojam svemoći blažene kutijice još jači. Ali, postoji jedan problem. Nakon nekoliko dana primijetili ste da vam je nakon uzimanja vitamina - muka.

'Kako to, pa zar mi ne bi trebalo biti bolje?', prođe vam kroz glavu dok vas muči neugodan osjećaj u trbuhu. Ne bojte se, niste jedini s tim problemom. Mučnina, napuhnutost, proljev, pa čak i glavobolja najčešće su nuspojave pogrešnog uzimanja vitaminskih dodataka.

Dr. David Poppers, gastroenterolog iz New Yorka izdvojio je nekoliko faktora koji mogu utjecati na pojavu ovih simptoma, prenosi Huffington Post.

1. Pijete vitamine na prazan želudac

Vitamini koji su kiseliji po svojoj prirodi, poput vitamina C, mogu prouzrokovati mučninu ako ih popijete na prazan želudac. 

"Možda će vam biti lakše ako vitamine popijete uz malen obrok", navodi Poppers, uz dodatak: "Vitamini poput A, D, E i K, za razliku od nekih drugih, bolje se apsorbiraju kada ih uzimate s hranom".

2. Pijete tablete koje sadrže veliku količinu željeza

Multivitamini koji sadrže veliku količinu željeza (poput prenatalnih vitamina) ili suplementi željeza sami po sebi 'teški' su za želudac i mogu prouzrokovati mučninu. Ovo vrijedi posebno ako ih ne uzimate uz obrok.

"Željezo je zanimljivo zato što se mnogo bolje apsorbira u tijelu ako ga uzimamo na prazan želudac, ali je ujedno i najteže za probavu", navodi Dr. Donald Hensrud iz Mayo klinike. Zato svojim pacijentima preporuča piti željezo na pun stomak, ali kontinuirano. Takav način ima daleko bolje učinke na naše tijelo.

3. Uzimate vitamine s drugim lijekovima

"Vitamini i dodatci prehrani su poput lijekova kada se nađu u interakciji s drugim tabletama. Vrlo je važno prije uzimanja bilo kojega suplementa posavjetovati se s liječnikom", navodi Hensrud.

"Neka istraživanja potvrđuju da multivitamini mogu utjecati na količinu estrogena u organizmu, a pogotovo kada se nađu u kombinaciji s nekim drugim lijekovima, što može poremetiti hormonalni balans u tijelu", potvrđuje Hensrud.

4. 'Tajming' vam je pogrešan

"Vrlo je važno da upitate stručnjaka u koje je vrijeme najbolje uzimati određene vitamine. Pogotovo ako uzimate različite, jer jedni mogu negativno utjecati na apsorpciju drugih. Na primjer, željezo se bolje apsorbira kada se uzima s vitaminom C, ali ako ga uzmate s kalcijem, može imati suprotan efekt", kaže Poppers.

Oba liječnika potvrđuju da nije pametno uzimati suplemente na vlastitu ruku, već se potrebno prije posavjetovati s liječnikom. Većina ljudi ni nema potrebu za bilo kakvim dodatcima, osim ako im liječnik ne ukaže na to, u skladu s krvnom slikom.

Naslovnica Lifestyle

Najčitanije

POZNATI ZNANSTVENIK O EPIDEMIJI ZLOĆUDNIH BOLESTI Ivan Đikić: Ne nasjedajte na reklame za 'čudotvorne pripravke' koje nude izlječenje od raka; Potpuno ćete ozdraviti od svakog karcinoma ako ga otkrijete na vrijeme

Ivan Đikić: Ne nasjedajte na reklame za 'čudotvorne pripravke' koje nude izlječenje od raka; Potpuno ćete ozdraviti od svakog karcinoma ako ga otkrijete na vrijeme
Našeg znanstvenika Ivana Đikića ne treba posebno predstavljati. No, za našu temu bitno je napomenuti da je taj l...
Ivan Đikić: Ne nasjedajte na reklame za 'čudotvorne pripravke' koje nude izlječenje od raka; Potpuno ćete ozdraviti od svakog karcinoma ako ga otkrijete na vrijeme