StoryEditorOCM
LifestyleLijek za neumjerenost

Kako preživjeti mamurluk i prejedanje: genijalni trikovi za izdržati blagdane

26. prosinca 2017. - 12:35

Došlo je vrijeme blagdana, kada se svi opustimo, okupimo se s najdražima oko stola, pokažemo naše kulinarske vještine, uživamo u hrani uz koju čašicu alkohola više, pojedemo namirnice koje su nam tijekom godine u našem zdravom lifestyleu bile "zabranjene". Griješimo li? – pitamo dr. Lejlu Kažinić Kreho, nutricionisticu i osnivačicu Doctor Nutrition Bar & nutrition Diagnostic Centera u Zagrebu.

– Naravno da ne! Često ističem da je baš ovo blagdansko razdoblje vrijeme naših društvenih kalorija koje neće predstavljati veći problem ako smo u ostalom dijelu godine imali zdravije prehrambene navike i redovito vježbali. No, ima i onih koji se ni ovih dana ne žele osjećati naduto i umorno i svoje tijelo preopteretiti šećerom, pa traže zdravije alternative slatkiša, kao i nutritivne strategije koje bi im u tome mogle pomoći – ističe dr. Kažinić Kreho i nudi nekoliko provjerenih savjeta.

Izravnajte trbuh

– Hrana koja pomaže da izravnate trbuh je lagano kuhano povrće. Tu su i krastavac, svježe ili zaleđene zelene mahune, rajčica, tikvice, bobičasto voće, suhe šljive, laneno ulje, maslinovo ulje, suncokretove i lanene sjemenke, masline, đumbir, bijela riba poput oslića, rižini i zobeni krekeri, integralna rižu tipa basmati – podsjeća nutricionistica i sugerira redoslijed unosa namirnica.
Na samom početku blagdanskog objeda ne bi trebalo jesti kruh, nego radije birajte masline, bademe, svježe narezano povrće poput krastavca, rotkvice, mrkve s umacima od jogurta, avokada ili tapenadu od maslina, ili zobene krekere s maslacem od kikirikija koji sadrži manje soli.

Pojasnila je i zašto je to važno. Naime, spomenute namirnice su kompleksni ugljikohidrati s niskim postotkom soli, što će usporiti apsorpciju alkohola te vas dulje vrijeme održati trijeznim i tako prevenirati mamurluk. Nemojte se odmah u početku prejesti jer ćete se u početku osjetiti energizirano, ali vrlo brzo nakon toga ćete biti umorni i pospani. Stoga – jedite manje obroke, pijte lagano, idealna bi bila jedna čaša alkohola na sat, te vodite računa o dovoljnom unosu vode. Preporučljivo bi bilo da odmah na početku večere popijete i malo kvalitetnoga maslinova ulja koje će obložiti sluznicu vašeg probavnog sustava pa ćete tako lakše podnijeti alkohol, s kojim neki baš sada znaju i pretjerati.

Spriječite mamurluk

– Omega 6 esencijalna masna kiselina je izvrsno sredstvo u prevenciji, ali i liječenju mamurluka. Samo jedna kapsula prije partyja i jedna jutro poslije pomoći će jetri da lakše eliminira toksine iz tijela i istodobno će olakšati probavne probleme – kaže dr. Kažinić Kreho.

Kako se razbuditi nakon blagdanske fešte, pitanje je koje muči mnoge partijanere.
– Časa hladne vode za početak dana izazvat će nadutost, ali kada se želimo "razbuditi", ona će biti dobar izbor. Naime, nakon popijene čaše ili dvije ledene hladne vode, tijelo će je morati zagrijati kako bi je iskoristilo te će to biti dobar način da se pokrenemo. Naravno, pomoći će i hladan tuš, te gel za tuširanje od metvice čiji miris je dobro poznati saveznik u razbuđivanju.

Nakon toga nemojte preskočiti doručak s namirnicama niskog GI (glikemijski indeks) koje će osigurati stalni, ali lagani dotok energije u tijelo koje vam sada itekako nedostaje.
Da biste to postigli, dobar izbor su zobene pahuljice s jabukom, pola banane, miješane mljevene sjemenke lana, buće, sezama i suncokreta, prstohvat cimeta, što će vam bolje regulirati šećer u krvi, uz mali dodatak meda po vrhu koji sadrži fruktozu, vrstu šećera koja olakšava da tijelo bolje metabolizira alkohol. K tome dodajte još jednu multivitaminsko-mineralnu tabletu i tabletu vitamin B-kompleksa, i imate izvrsnu dobitnu formulu.

Ako, pak, tijekom dana mamurluk ne popušta, znači da ste pretjerali s konzumacijom. No, i za to postoji rješenje, kaže naša sugovornica.
– Kod jačeg mamurluka pomaže juha od piletine u koju treba dodati malo naribanog đumbira. Iako nisam pobornik kupovnih napitaka s polica supermarketa, sada baš sportski napitci mogu učiniti trik jer sadrže elektrolite koji vam upravo nedostaju. Ipak ste ponovno popili više? Prije spavanja uzmite tabletu vitamina C i vitamina B uz nekoliko čaša vode, a to isto ponovite i ujutro. Ovi pripravci će pomoći bržem i efikasnijem eliminiranju alkohola iz tijela i dati dodatnu energiju – tvrdi nutricionistica.

24 satni alkalni detox

Naši važni unutarnji organi, kao što su bubrezi, pluća i adrenalne žlijezde, imaju važnu ulogu u održavanju zdrave pH razine organizma, a tijekom blagdanskih dana njihova aktivnost je pojačana. Stoga bih u danima između Božića i Nove godine sugerirala 24-satni alkalni detox jer unoseći alkalne namirnice oslobađamo tijelo kiselih ostataka. U tom smislu važan je dovoljan unos vode, zelenih alkalnih sokova, kao i juha i salata u kojima prednjače alkalne namirnice. Zato se "naoružajte" alkalnim namirnicama poput blitve, kupusa, brokule, celera, rikule, zelene salate, heljde, grejpa, jabuka, avokada...

16. travanj 2024 11:37