StoryEditorOCM
LifestylePrestižno priznanje

Šibenski arhitekt Ante Vrban dobitnik je nagrade German Design Award za svoju oazu mira na Jadriji

Piše JL
26. prosinca 2017. - 10:24

Hrvatski arhitekt Ante Vrban dobitnik je nagrade German Design Award za svoju AV kuću na Jadriji
Nakon prošlogodišnje dvostruke nagrade International Property Awards 2016 u Londonu za javni prostor za Crkvu Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu te iste nagrade u kategoriji arhitektura - rezidencija za Cameleon Beach House Jadrija u Šibeniku, ove godine je dobio još jedno priznanje, i to German Design Award za svoju oazu mira na Jadriji.

Nakon više od 300 projekata diljem svijeta, arhitekt Ante Vrban, vlasnik Onix grupe, odlučio je izgraditi za sebe kuću na plaži. Mjesto spokoja gdje može odmoriti od svog užurbanog rasporeda. Rezultat je AV kuća, često nazivana "Cameleon House" zbog svojih izračunatih reflektirajućih elemenata koji kopiraju okolinu i čine ju praktički nevidljivom, piše na službenim stranicama German Design Award.

– Minimalistički dizajn ovog ljetnikovca zrači ogromnom mirnoćom zahvaljujući njegovoj jasnoj estetici dizajna. Građevina također svojim bezbrojnim zrcalima odražava okoliš, što kuću čini praktički ‘nevidljivom’. Ovaj dom idealno je mjesto za odmor i opuštanje, ocijenio je žiri.



O svojoj vili na Jadriji je za Jutarnji list izjavio sljedeće: - Više od deset godina tražio sam nekretninu na Jadriji, želio sam baš prvi red do mora, što se teško nalazi. Oni koji ovdje imaju kuće sebično ih čuvaju, prenose u nasljedstvo... I tako sve do lani, kad sam jedan dan bio na gradilištu u Londonu, nazvala me agentica za nekretnine i rekla da ima nešto za mene. Odmah sam se vratio u Hrvatsku. Bila je to starija kuća jedne drage gospođe baš uz plažu. 

- Obećao sam da neću posjeći niti jedan od njezinih šest velikih oleandara kao niti jedan bor - kroz smijeh će Ante Vrban.
I tako je sagradio novu kuću, u istim gabaritima, ali novim tehnologijama gradnje. Dakle, oko 60 kvadrata, pritom pazeći na svako stablo, pa i list.

- Napravio sam svoj dream house. Svi koji su bili tu ovih dana i koji me dobro poznaju kažu da je potpuno u mom stilu. Zapravo, netko je najbolje rekao: da si ti kuća, bio bi baš takav! Moderna je, funkcionalna i topla. Osim što sam želio da bude smještena tik uz more, ideja je bila i da bude u formi staklenog paviljona. Želio sam postići stapanje kuće s okolinom i zato je kompletna prednja fasada izrađena u reflektirajućem staklu.

 

22. travanj 2024 00:22