StoryEditorOCM
LifestyleMATEMATIČAR ZA DJ PULTOM Zagrebački student, Vodičanin Fabian Mateša (22), 'newcomer' je godine na hrvatskoj klupskoj sceni

Pripremam party u Vodicama i noć iznenađenja u Bilicama

Piše Petar Mikuličin
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
9. prosinca 2017. - 15:45

Ono što u najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu, NBA-u, predstavlja nagrada "rookie" godine, to je u svijetu DJ-eva, barem kad je riječ o hrvatskoj klupskoj sceni, nagrada za "newcomera" godine. Nju je ove godine uzeo 22-godišnji Vodičanin Fabian Mateša, inače student Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Mladi je Fabian postao vlasnik nagrade službenog naziva "Ambasador" nakon samo dvije godine ozbiljnog bavljenja glazbom.
- Bila mi je velika čast što sam proglašen „newcomerom" godine. Pogotovo, zbog činjenice da sam bio najmlađi u svojoj konkurenciji. I po godinama, i po stažu na hrvatskoj sceni. Priznanje je time još vrjednije. Valjda će me ta nagrada dodatno pogurati naprijed - kazao nam je Fabian Mateša na početku razgovora.

Ivković i Richards

Glazbeni ste put započeli tek u dvadesetoj godini. Što je u vama prelomilo da postanete disc jockey?
- Dugo vremena sam išao po zabavama, festivalima na kojima su nastupali DJ-evi. Bio sam lud za takvim tipom partyja. U jednom trenutku sam promislio da bih se i ja mogao naći s druge strane, iza pulta. Da bi me moglo „ići" miksanje. Kupio sam kontroler. I onda je krenulo...
Je li neki DJ posebno utjecao na vas prije nego ste ušli u taj svijet?
- Nije. Ne mogu reći da me netko posebno očarao ili me, pak, nagovorio da postanem DJ. Jednostavno, bio sam pod utjecajem svih tih DJ-eva, koje sam slušao. Pogotovo, onih na ljetnim festivalima u Tisnome.
Ipak, u poslu, kojim se bavite, imate uzore?
- Naravno. Makar se oni kod mene mijenjaju kao na traci! Trenutačno sam opčinjen načinom na koji glazbu stvaraju srpski DJ Vladimir Ivković i Britanac Craig Richards.
Vi ste u hrvatskim glazbenim krugovima vrlo brzo, gotovo ekspresno stekli reputaciju DJ-a s besprijekornim glazbenim ukusom. Minulog ste vikenda nastupili na šibenskom festivalu "Nox" u Minerskoj. Organizatori su u najavi nastupa vašu glazbu opisali kao "kombinaciju dubokih zvučnih valova, tankih nitastih melodija i svemirskog ambijenta". Kao neobičan spoj elektronike i deep housea. U čemu je "štos" tog spoja?
- Hvala onima, koji imaju takvo mišljenje o meni, ali nema tu nekog posebnog štosa ili tajne! Objašnjenje je vrlo jednostavno: stvaram i puštam glazbu, koja mi se najviše sviđa. Pjesme, koje bih upalio i slušao doma, a ne one koje najviše "zaprže". Odnosno, dignu najviše prašine.
 



Nastup s Moralesom

U dosadašnjoj vam je kolekciji nastupa, pretpostavljam, jedan od najzanimljivijih bio onaj s velikim Amerikancem Davidom Moralesom?
- Lijepo je bilo naći se rame uz rame s Moralesom. No, uvjerljivo najdraža gaža mi je "Metz Attack boat party", koju sam imao na početku prošloga ljeta. Ona mi je posebno draga jer je bila organizacijski prvijenac "Metz Attacka". Kolektiva, koji uz mene čine DJ-evi Tonko i Carnero, također Vodičani, ali i brojni prijatelji koji nam pomažu. Svih 120 karata se tada rezerviralo već tjedan dana unaprijed! I bio je to moj najbolji party ikad.
Tijekom 2017. godine odradili ste nemali broj gaža diljem Hrvatske, a čini se da vas najzvučnije tek očekuju. Među inim, nastupit ćete u eminentnim zagrebačkim klubovima, poput "Mastersa". Za doček Nove godine "peglate" na "River" festivalu u klubu "Soundfactory"…
- Vesele me ti nastupi, posebice onaj novogodišnji. U prvim danima 2018. godine, točnije 6. siječnja me očekuje i nastup u Bilicama. Riječ je o jednom novom događanju, o kojemu još ne smijem govoriti. Detaljnije informacije će se znati uskoro. U planu imam i party u mojim Vodicama. On bi se trebao održati za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, kada ću biti kod kuće.
Ostatak godine provodite u Zagrebu, na studiju. Kako izgleda život DJ-a, kad nije za pultom?
- Ako nisan na predavanjima ili "u skriptama", i ako ne razmišljam o glazbi, onda spavam ili sjedim na nekom kauču. I, vjerujte, uopće mi ne bude loše - završio je sa smiješkom na licu "newcomer" godine Fabian Mateša.

19. travanj 2024 16:18