StoryEditorOCM
LifestyleŠibenski festival putnika

Ivica Kostelić je i na Grenlandu guštao u kobasici, panceti i čvarcima, a susreo se i s grenladskom burom koja je opasno naudila njegovom slovenskom prijatelju (FOTO)

28. svibnja 2017. - 00:07

U subotu, trećeg dana šestog izdanja šibenskog Festivala putnika nastupile su zvijezde ovogodišnjeg programa- američka novinarka Ashley Colburn i proslavljeni skijaš Ivica Kostelić. Colburn, dobitnica nagrade Emmy, je održala predavanje „Finding the wonder in the World“. Svjetska putnica je pričala kako je spojila svoju strast za otkrivanjem nepoznatog s poslom, snimajući dokumentarne filmove u zemljama koje posjećuje.
 
- Iako sam iz Kalifornije, tamo provodim samo praznike. Devet mjeseci godišnje sam na putu, a mogu reći i kako sam u Hrvatskoj češće nego doma- kazala je Colburn.

Kostelić je govorio o svojoj avanturi na Grenlandu. Njemu i njegovom slovenskom prijatelju Mihi Podganiku trebalo je 18 dana, 10 sati i 52 minute da prevale 550 kilometara s istoka do zapada Grenlanda. Obično, takve ekspedicije traju oko 25 dana, a godišnje ih odradi dvadesetak grupa ili tandema kao što je to bio slučaj u hrvatsko- slovenskoj kombinaciji Kostelić- Podganik.

Pripreme za svladavanje Grenlanda Kostelić je odradio vrlo ozbiljno u Islandu i Norveškoj gdje je prešao oko 1100 kilometara:
-Mi smo bili praktički prva ekspedicija ove godine i imali smo zimske uvjete. To znači da su temperature bile i minus 40 stupnjeva. Susreli smo se i s pitoraqom, točnije grenlandskom burom. Upravo uslijed jedne takve bure teške ozebline je zadobio moj slovenski kolega. Ipak, prelazak Grenlanda dosegljiv je "običnim" ljudima i ni izbliza nije tako ekstreman poduhvat kao primjerice ekspedicija na Južni ili Sjeverni pol- kazao je Kostelić.

On je pojasnio zašto se odlučio na grenlandsku avanturu:
-Ja sam se puno naputovao u životu. Barem što se tiče prijeđenih kilometara, broja hotela i zabitih dolina u kojima sam proveo najveći dio svog života. No, ta putovanja nisu bila ona koja ste sami osmislili. Za mene je putovanje dodir sa slobodom. Znate, čovjek uvijek traži ono čega mu fali. Osobno, uvijek sam odlazio daleko tražeći slobodu. A slobodu možete naći samo u velikim prostranstvima, pustinjama, morima i polarnim krajevima. To su mjesta gdje ste potpuno osamljeni i ničim niste ograničeni. Ja sam slobodu našao u tim prostranstvima- otkrio je Kostelić.

Druga stvar zbog kojih je išao na Grenland je boravak u prirodi:
-Biti u prirodi za mene je najveličanstvenija stvar. Jer, jedino vas priroda može podsjetiti na ste na koncu samo čovjek- povjerio se Kostelić.

On je kazao kako za uspješno savladavanje avantura poput grenlandske morate imati kondiciju, dobru opremu i prije svega veliku volju.

Kostelić je dočarao i kako je izgledao jedan običan dan Grenlanadu i čime se hranio. Naravno, istom onom hranom kojom je Ante Kostelić "Gips" na svjetski skijaški tron doveo Ivicu i njegovu sestru Janicu:
- Dan počinjete doručkom. To je najkaloričniji obrok u danu. Obično su to žitarice, zobene kaše, orasi, proteini... Potom slijedi hodanje od 10 do 14 sati. U tom razdoblju svaki sat jedete neku energetsku pločicu. Drugi topli obrok vam je večera kad se vratite u šator. Vjerujte, sva ta hrana je veoma bezukusna i vrlo brzo vam dosadi. Jedino sam guštao u kobasici, panceti i čvarcima koje sam nosio sa sobom. I da, drugi put ću ponijeti još i više- završio je Kostelić.
 

25. travanj 2024 08:12