StoryEditorOCM
LifestyleZA SVE JE 'KRIV' KALENDAR

Posjetili smo praunuku legendarnog gradonačelnika Šibenika Ante viteza Šupuka, koja je ovih dana proslavila 98. rođendan

Piše Marina JURKOVIĆ
ANTE BARANIĆ/HANZA MEDIA
4. veljače 2017. - 19:29

Od prodaje kalendara za 2017. godinu u kojemu se našlo 12 originalnih recepata šibenskih slastica, Udruga Hrvatska žena Šibenik prikupila je 10 tisuća kuna, a sredstva je donirala za potrebe liječenja dvoje djece, Eve Rožajac i Mate Bralića. Kalendar je, kažu u Udruzi, na taj način odigrao dvostruku ulogu - izvorni recepti koji su brižno čuvani u starim bilježnicama gradskih obitelji postali su dostupni mlađim generacijama i sačuvani od zaborava. Prodavao se kao svojevrsni šibenski suvenir. Raduje i činjenica što je svaki kupac kalendara postao i dobrotvor. Koliko ga je po svojoj volji platio, toliko je donirao Evi i Mati.
 


Donatorima u Udruzi smatraju i sve obitelji koje su ustupile recepte za izradu kalendara, među njima i gospođu Daniru Šupuk-Vuletin, jednu od najstarijih Šibenki. Praunuka legendarnog šibenskog gradonačelnika Ante viteza Šupuka proslavila je ovih dana svoj 98. rođendan. I rođendan, ali i kiflići od vanilije, čiji je recept rado prepustila Udruzi "Hrvatska žena" za tiskanje jedne od kalendarskih stranica, bili su povod posjete gospođi Daniri. Naša vodilja bila je Eta Zmijanović, članica "Hrvatske žene" i dugogodišnja prijateljica Irene Antonović, Danirine kćerke. Zapravo, Eta i Irene prijateljuju od osnovnoškolskih dana. Točno 62 godine.
Susret s gospođom Danirom u njezinom domu, odmah iza zgrade šibenske gradske uprave bilo je predivno iskustvo, svojevrsni vremeplov kroz tako posebni život jedne snažne, vitalne i višestruko nadarene žene koja damske manire nikada nije izgubila. Toplo i srdačno dočekala nas je gospođa Irene i uvela u prostrani dnevni boravak, omiljenu sobu njezine majke. U svojim 80-ima znala je, ispričala nam je Irene, prohodati cijelu Jadriju, no godine su učinile svoje. Danas je gospođa Danira slabo pokretna i dane provodi u svom naslonjaču okružena, kao uvijek, pažnjom i ljubavlju. Bistar um ju nije napustio, baš kao ni osjećaj za lijepo.
– Slabije čuje, ali ono što ne bi trebala čuti itekako čuje – našalila se Irene.
 


Razgovor smo počeli o vanilijinim kiflićima s kojima se, barem tako tvrdi naša vremešna sugovornica, rijetke od istovrsnih slastica mogu usporediti, a recept je u njezinoj obitelji više od stoljeća. Možda čak i dva.
– Puno sam ih kušala, ali ni jedan nije tako ukusan, niti se topi u ustima kao ovaj – odlučno je ocijenila. Stoga ni gospođi Eti koja je napravila kifliće i za potrebe kalendara, ali i njegovu promociju, slijedeći recept obitelji Šupuk-Vuletin, nije bilo svejedno kako će ih gospođa Danira ocijeniti. Na njezino zadovoljstvo, dobila je sve pohvale.
Vještina pripremanja slastica, ali i općenito raznoraznih jela, bila je jedna od vrlina šibenskih djevojaka i žena. Ta osobina bila je vrlo cijenjena i u uglednoj obitelji Šupuk, pa je Danira njome ovladala još u mladim danima, kada je kao djevojka s prijateljicama povremeno šetala đardinom. Bili su to tadašnji izlasci.
– Šetali smo uokrug đardinom, a često je upravo tu svirala glazba. Nismo se spuštali do rive jer to nije bio običaj – prisjetila se gospođa Danira.
 




Spomenula se i svojih osnovnoškolskih dana u Šibeniku, i Sarajeva, gdje ju je majka uputila kako bi izučila ručni rad. Bio je to svojevrsni tečaj za mlade dame. Vrsna u slikanju, rukotvorinama, izradi raznih ukrasnih predmeta, ali i divna supruga, brižna majka i vješta domaćica - sve je to kroz život bila gospođa Danira. Uspomene iz različitih razdoblja i danas je okružuju. Na zidu je ukrasna lampa koju je svojom rukom izradila. Irene nam pokazuje i slike koje je naslikala i uspjela sačuvati, za razliku od mnogih rukotvorina, krpenih lutaka i raznoraznih suvenira. Kupci su se za njih naprosto otimali. Osobito je ponosna na obiteljsko stablo koje kao trajni spomen ostavlja brojnom potomstvu. Posvetila se s puno ljubavi svakom imenu svojih predaka. Na mlađima je, kaže, da ga sada šire i granaju.



Poželjevši joj zdravlje i duševno zadovoljstvo, pozdravili smo se s našom domaćicom, a na posredovanju i gostoprimstvu zahvalili smo i Irene i Eti. Ostavili smo dugogodišnje prijateljice da se posvete svojim temama. Bilo bi krasno kad bi se ponovno sastali još jednim izvanserijskim povodom – stotom rođendanu nasljednice časne obitelji Šupuk.

19. travanj 2024 07:16