StoryEditorOCM
LifestyleTOMISLAV BAHORIĆ O SVOJIM LJUBAVIMA

Moda i Šibenik moj su prirodni kod

19. siječnja 2017. - 18:42

Modni dizajner Tomislav Bahorić lice je koje često viđamo šibenskim kalama u ljetnim mjesecima. Rođeni Zagrepčanin bez Šibenika i mora ne može iz vrlo lako objašnjivog razloga: njegova majka Loredana, renomirana dizajnerica, rođena je Šibenka. I to fetiva, djevojačkog prezimena Baranović.
Spomenuti su fakti, kako kaže Tomislav, odredili njegov prirodni kod. Zato je jedva dočekao naš poziv da popriča za svoj Šibenski list. Naravno, o modi i Šibeniku.

Unisex koncept

Posljednje je djelo njegovog stilskog laboratorija kolekcija, odnosno kampanja "Members Only“, temeljena na unisex konceptu. S njom se Tomislav premijerno predstavio u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani.
– Members Only ime je posljednje kolekcije FW 16. Nju sam predstavio kampanjom koju je fotografirao Zvonimir Ferina. Odlučio sam se za muški i ženski model jer je kolekcija jednako prihvatljiva ženama, iako je prvenstveno namijenjena muškarcima. Pročišćena je i autorski pečat joj zapravo daju ručno izrađeni printevi. Na taj način se dolazi do individualnog pristupa, koji osnažuje kolekciju. Monokromatska je, u mom prepoznatljivom stilu, urbanog predznaka u crnoj i sivim tonovima – opisao nam je Tomislav u kratkim crtama svoj novi produkt.

Svoju kolekciju, odnosno brend "Spirit by T.B“, Bahorić je uspio plasirati i na inozemno tržište. Između ostalog, i u Njemačku. No, put do uspjeha i dobre prodaje izvan hrvatskih granica je sve samo ne jednostavan.
– Od svojih modnih početaka radio sam na tome da se moja odjeća prodaje i vani. Pritom sam u svakom slučaju htio izbjeći predstavljanje na sajmovima, makar za njih dobivam brojne ponude. Odlučio sam se za nekoliko odabranih "koncept-storeova“, u kojima se moja odjeća prodaje uz bok drugim poznatim i zanimljivim dizajnerima. U današnje vrijeme, kad doslovce ima svega na tržištu, vrlo je teško napraviti proizvod koji je povoljan za novčanik, zanimljiv za oko, a da pritom ostaneš svoj. I ne izgubiš vlastiti modni rukopis – priznaje Tomi, kako ga zovu prijatelji.

 

Njemu moda kao ribi voda

Tomislavu Bahoriću je moda ono što je ribi voda. Od nje, i da hoće, ne može pobjeći od svog rođenja. Kao sin dizajnerice koju neki nazivaju i hrvatskom modnom ikonom. No, i umjetnicima ponekad nastupi razdoblje zasićenja. Zato je posve opravdano pitanje odakle mlađi Bahorić, koji je preko noći postao miljenik publike i kritike, crpi inspiraciju.
– Moda je moj prirodni kod. Mama je godinama na gotovo svim relevantnim listama najbolje odjevenih i, samim tim, modna ikona. Zanimljivo je to da je ona vlastiti način odijevanja pretvorila u brend "Charlie design“. Sve navedeno, dakako, utječe na mene, ali na to sam se navikao. S tim sam rastao. Moja inspiracija je nešto sasvim drugo. Puno puta sam odgovorao na pitanja vezana uz inspiraciju i moram kazati da je to, zapravo, teško precizirati. Inspiracija je neuhvatljiva! Ona je apstraktan pojam. To može biti neka slika, pročitana knjiga, neka misao, film... Tu početnu ideju, koja mi sine, pretočim u svoju modnu priču i nakon toga oblikujem u kolekciju – otkriva talentirani dizajner sa zagrebačkom adresom.

Tomislav od Loredane nije pobjegao ni kad je riječ o stilu. On se, kaže, i te kako dade komparirati.
– Naravno, da može. Sličan je početni pristup, u smislu monokromatizma i lagane avangarde. Međutim, ja slijedim svoju viziju i uvijek mi je jasno kako bi to u konačnici trebalo izgledati. Bilo bi teško zamisliti da je moja odjeća šarena, da vrišti u nekim pastelnim bojama. To jednostavno ne bih bio ja – ističe Tomi.

'Ljudima širim horizonte'

S obzirom na sve navedeno, ne čudi da se njegove kreacije, odnosno kolekcije brenda "Spirit by T.B.“ mogu pronaći i u Loredaninim trgovinama. Jedna od njih nalazi se i u Šibeniku. Tamo, gdje je prije 30 godina i krenula njezina modna karijera.
– Drago mi je da su moje kolekcije dostupne Šibenčanima i Šibenkama. Na taj način širim svoju modnu priču, a vjerujem i njihove horizonte, kad je riječ o odijevanju – ponosan je Tomi Bahorić.

Dizajner, čije su sve dosadašnje kolekcije prikazane na "Cro a porteru“, najboljem izlogu za hrvatske modne dizajnere, vrlo brzo planira "izbaciti“ i najnoviju.
– Trenutačno sam sav u pripremama! To je kompleksan proces. Radim jedan zanimljiv, drugačiji projekt, na kojemu ću napraviti mali odmak. O načinu prezentacije kolekcije još razmišljam, jer imam više ponuda. Zasad mogu otkriti jedino naziv: "Sleepers" – s ekskluzivom je završio Tomislav Bahorić.


Klimav modni svijet

Kad je riječ o hrvatskom modnom svijetu, a pogotovo onom muškom, situacija je, kaže, "klimava“.
– Isto nam je kao i u svim drugim segmentima. Jednostavno, moraš naći mjesto za sebe i postaviti sebi nekakav cilj. Vjerujem da tada sve sjedne na svoje mjesto – priča Tomislav.


Šibenik je sigurna luka

U Tomijevu kalendaru je pod ljetnim mjesecima uvijek unaprijed upisan Šibenik. A boravak na moru za njega znači samo jedno:
– Odmor, odmor i odmor! Šibenik je jedino mjesto gdje se istinski odmorim u staroj didinoj kući. Bez obzira gdje putovao, u smislu odmora, Šibenik je za mene uvijek sigurna luka. Kad je riječ o mogućoj organizaciji revije u Šibeniku, ona mi u skorije vrijeme nije u planu. No, u budućnosti, tko zna? – zagonetno će zagrebački Šibenčanin.

19. travanj 2024 23:11