StoryEditorOCM
LifestyleCigarete ubijaju

Od pušenja će godišnje umirati osam milijuna ljudi

Piše Izvor Hina
10. siječnja 2017. - 15:48

 Pušenje godišnje globalnu ekonomiju stoji više od bilijun dolara, a do 2030. će od posljedica uživanja u duhanu smrtno stradavati oko osam milijuna ljudi godišnje, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i američkog Državnog instituta za rak (NCI), čiji su rezultati objavljeni u utorak. 

"Duhanska industrija proizvodi i na tržište izbacuje proizvode od kojih ranije umiru milijuni ljudi, koji predstavljaju velik trošak za kućanstvo, a mogli bi se potrošiti na obrazovanje i hranu te predstavljaju ogroman trošak za zdravstvenu zaštitu, zajednice i zemlje", kazao je zamjenik direktorice WHO-a, Oleg Chestnov. 

U svijetu je danas 1,1 milijarda pušača, što znači da je svaki peti stanovnik našeg planeta stariji od 15 godina pušač, pokazalo je istraživanje dviju prestižnih institucija. 

Svake godine od bolesti i oboljenja povezanih s pušenjem ili žvakanjem duhana umire šest milijuna ljudi, a do 2030. ta bi se brojka, prema predviđanjima NCI-a i WHO-a mogla povećati na osam milijuna.

26. travanj 2024 11:00