StoryEditorOCM
GlazbaSVI BI U AMSTERDAM

Hoće li nas dinamična plavuša predstavljati na Eurosongu? Njezin je autor uvjeren u trijumf: Da sto posto ne vjerujem u nju ne bih ni ulazio u ovo! Imamo ozbiljnu priču, sve smo digli na puno viši nivo!

Piše Pišu Mirela Goreta
i Vinko Paić
20. prosinca 2019. - 13:53

Zaključeno je žiriranje pjesama za nadolazeću Doru, koja će se održati 29. veljače u opatijskoj dvorani “Marino Cvetković”.

Prijave za natječaj bile su otvorene do 15. prosinca 2019., a šefovi projekta Dora 2020., nakon procjene stručnog ocjenjivačkog suda sastavljenog od predstavnika HRT-a, HDS-a i HGU-a, u ponedjeljak planiraju obznaniti kojih će se 16 pjesama (plus četiri rezervne) nadmetati za titulu hrvatske predstavnice na 65. Pjesmi Eurovizije u Rotterdamu.

Kako to obično biva, s HRT-a su nastojali animirati poznate i etablirane autore za sudjelovanje na Dori te iako mnogi među njima sebe odavno ne vide u toj priči, nekolicina ih je ipak poslala pjesme na natječaj.

Među njima i Branimir Mihaljević, koji je s ocem Marijom Mihaljevićem supotpisao lanjski “Brutalero” Luke Nižetića, a s Frankom Batelić pobjedničku pjesmu Dore 2018. “Crazy”.

Na Doru ga nije, priznaje, trebalo posebno nagovarati – sa svojim se adutom Indirom Forzom već pojavio na predstavljanju projekta, dajući naslutiti kako u punoj spremi ‘kucaju’ na vrata Eurosonga.

Moralna obveza

– Vidjelo se s kim sam bio na pressici, dalo se iščitati... Smatram da je dužnost nas autora, koji smo u ovom trenutku najtiražniji i najvrćeniji, a ja to službeno jesam, prijaviti nešto najbolje i najkvalitetnije što može biti.

Mislim da je to čak i naša moralna dužnost, pogotovo otkad stranci, u autorskom smislu, imaju mogućnost sudjelovanja na Dori.

Indira je izvođač koji je godinama na vrhu liste želja fanova Eurosonga i da sto posto ne vjerujem u nju ne bih ni ulazio u ovo.

Imamo ozbiljnu priču, “pokrivenu” u svim segmentima. Ono najbolje što ste vidjeli od mene s Frankom, a lani i s Lukom Nižetićem na Dori, sad smo digli na puno viši nivo.

Radio sam u suradnji sa stranim autorima, a jedan od njih ima jako puno eurovizijskog iskustva, kao vrlo recentni eurovizijski pobjednik.

Ne bih još o imenima... Imam prijatelje s kojima jako puno surađujem za njemačko tržište i još jednog, koji izuzetno dobro poznaje eurovizijsku scenu. Ali neka žiri najprije kaže svoje... – oprezno će Mihaljević, koji je surađivao “na još nekim pjesmama” poslanim na natječaj.

– Ali o tom potom. Reći ću samo da sam svom starom, Mariju Mihaljeviću, pomogao oko jedne pjesme – dodao je Mihaljević. Riječ je, doznajemo, o pjesmi glazbene dive Zdenke Kovačiček.

– Kako to kod mene biva u posljednje vrijeme, u pravom mi se trenutku dogode prave stvari, pa tako i nedavno, kad me nazvao autor pjesme i rekao da želi sa mnom ići na Doru.

'Pjesma je mrak!'

Pjesma je mrak, nisam ni sekunde razmišljala kad sam je čula, a ako dobijem priliku ići u Opatiju, izvest ću je na engleskom jeziku. Odavno netko tako nešto nije napisao, ma riječ je o čistoj fantaziji, snimili smo je u samo nekoliko dana – kaže Zdenka Kovačiček.

Među imenima izvođača i autora koji su poslali svoje pjesme na natječaj spominju se i Giuliano, Neno Belan (ne izvodi je osobno) i Darko Bakić, frontmen grupe “Buđenje”, koji je napisao pjesmu za DJ Lorenza, mladića iz Velike Vesi pored Krapine pravog imena Marko Kantolić.

Sa svojim bi se pjesmama, doznajemo, u Opatiji voljeli predstaviti i “Vatra”, Goran Karan, Damir Kedžo, “Colonia”, kao i mlade snage Mia Negovetić, Lorena Bućan, Anezi, Antonija Dora Pleško...

Mia Negovetić je na protekloj Dori u show programu s Dinom Jelusićem izvela naše najuspješnije eurovizijske hitove, a sada je spremna za nadmetanje s pjesmom švedskog autorskog trojca Anderz Wrethow – Denniz Jamm – Linnea Deb. Deb inače supotpisuje pjesmu “Heroes”, pobjednicu Eurosonga 2015. godine.

Nakon lanjskog sudjelovanja s pjesmom “All I really want”, na Dori bi se opet rado okušala i istarska kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić, dok su “Kraljevi ulice”, pobjednici natjecanja 2008. s pjesmom “Romanca”, nakon razmišljanja o povratku na opatijsku pozornicu odustali od prvotne nakane. Barem za ovu godinu...

– Imamo pjesmu, ali nismo sve pripremili. Malo smo se i postarali, pa ne bi htjeli doći reda radi, samo da se pojavimo. Ili dolazimo s nečim ozbiljnim ili ne. Već u glavi imamo ideju, zapravo cijelu priču, ali vremena su se promijenila. Treba ući u to s novim klincima, novim zvukovima, jezikom, prepoznavanjem...

Ninčević više ni ne zna

Sama pjesma nije dovoljna, a mi imamo čak, dvije-tri s kojima bi, smatramo, mogli dobro proći na Eurosongu – rekao nam je Miran Veljković Hadži iz “Kraljeva ulice”.

Skladatelj Ante Pecotić veli kako je “nešto radio, ali ne zna jesu li ti izvođači na kraju poslali pjesmu na natječaj”. Riječ je o široj javnosti nepoznatim imenima. Nenad Ninčević, pak, govori kako više ni sam ne zna za koga je sve i što pisao, pa na prvu nije bio siguran ima li među njegovim pjesmama novijeg datuma i onih planiranih za opatijsko natjecanje.

– Ne šaljem više pjesme na festivale, a stalno sam prisutan na njima s tri, pet, jednom... Čini mi se da sam kao producent slao Dina Petrića, a kao koautor potpisujem jednu pjesmu s Branimirom Mihaljevićem, koju izvodi cura iz Slavonije imena Cecilija. Ima vrlo interesantan glas... – istaknuo je Ninčević.

Projektom Dora ove godine rukovodi HTV-ov urednik Tomislav Štengl, dok će Uršula Tolj biti voditeljica hrvatske delegacije na Eurosongu. Dan uoči Dore, 28. veljače, HRT će iz Centra “Gervais” izravno prenositi koncert opatijskih serenada u izvedbi svojega jazz orkestra. 

‘Moja ostavština je ljubav’

– Osnovni razlog zbog kojeg sam se odlučio pjesmu “My Legacy is Love” (“Moja ostavština je ljubav”) poslati na Doru je zato što sam htio da se iz naše lijepe Hrvatske čuje riječ ljubavi – potvrdio nam je Goran Karan prijavu na Doru.

Splitski pjevač je 2000. predstavljao Hrvatsku na Eurosongu u Stockholmu s pjesmom “Kada zaspu anđeli” i osvojio visoko deveto mjesto.

– Dok sam skladao pjesmu, uz glazbu su mi stihovi došli na engleskom jeziku. On je najpogodniji medij za međunarodnu komunikaciju.

Postoje i stihovi koje sam naknadno napisao na našem jeziku, no to ću publici predstaviti nakon originalne verzije.

Huljić mlađi za Lorenu

U veljači ove godine mlada Lorena Bućan iz Mravinaca koju smo upoznali u RTL-ovu showu “Zvijezde” predstavila se na Dori s pjesmom Tončija Huljića ”Tower of Babylon” i osvojila drugo mjesto, a mnogi fanovi Eurovizije još ne mogu prežaliti što upravo ona nije otišla u Izrael umjesto Roka Blaževića.

– Poslala sam pjesmu za Doru, čekamo sad da vidimo rezultate. Pjesmu je ovaj put napisao Ivan Huljić, na engleskom je jeziku i jako zanimljiva.

Ako prođe natječaj, očekujem jedno odlično iskustvo, ali ne želim vam puno odavati jer bih detalje ipak ostavila za iznenađenje – nasmijano nam je rekla Lorena.

‘Na svjetskom nivou’

Indirin stari suradnik Boris Đurđević, koji je nastavio život “Colonije” s novom pjevačicom, Drnišankom Ivanom Lovrić, kazao nam je da u rukavu ima pravi adut.

– Stihove je napisala moja supruga Valerija, dok sam ja zadužen za glazbu i aranžman.

Pjesma je uistinu na svjetskom nivou i ne bi je se posramili ni dosadašnji pobjednici Eurovizije. Bit će na hrvatskom jeziku – otkriva Đurđević.

18. travanj 2024 20:58