StoryEditorOCM
GlazbaOsamdesete su bile godine

Fešta 'Jadrije': Najtipičnija šibenska klapa obilježava 45 godina, skromno i sa sjećanjem na svog preminulog člana

31. svibnja 2019. - 13:11

Stariji Šibenčani rado pamte ljeto 1982. godine. Tada su u završnici Festivala dalmatinskih klapa u Omišu dominirale tri šibenske klape: Šibenik, Jadrija i Bonaca. Konačna pobjeda klape Šibenik proslavljena je zajedničkom šibenskom tovernaškom (op.p. starogradskom pismom) "Bolujem ja“. U njoj su se članovima spomenutih klapa pridružili i pristigli sjajni šibenski pjevači. Moćni tenor "Kola" Mario Šperanda i muzikalni bas opere u njemačkom Luebecku Ivica Lovrić Caparin. Zadivljena snažnim muškim izričajem legendarna voditeljica "Omiša“(i HRT-a) Ksenija Urličić pala je pred Šibenčanima gotovo na koljena s molbom da zapjevaju i "Htio bih te zaboravit“...

Klapa Šibenik je bila, nema sumnje, najbolja šibenska (i dalmatinska) klapa, Bonaca je najsmjelije od svih Dalmatinaca iz klapskih okvira zakoračila u pop-vode, dok je Jadrija bila i ostala najtipičnija šibenska klapa. S pomalo tovernaškim (pri)zvukom i neviđenim glasovnim potencijalom.

U svom điru od početka

- Klapa Jadrija je, po moćnosti glasova, zlatni glazbeni rudnik, kod kojega se u "kopanju“ nije stiglo do velikih dubina – na poseban je način "jadrijaše“ komentirao Eduard Tudor, nekadašnji ravnatelj "Omiša“ i dirigent Splitske opere.
Hodajući - s malim i nešto većim prekidima - privlačnim glazbenim stazama, članovi klape Jadrija stigli su tako i do 45. obljetnice, koju kane obilježiti skromno. Puno skromnije nego što govore njihovi uspjesi na "Omišu“, pa i nekim festivalima zabavne glazbe.

- Naš put je na poseban način determinirala klapa Šibenik, koju nismo htjeli kopirati, oponašati. Zato smo krenuli svojim đirom. Na svojim brojnim i nosačima zvuka Šibenik je "potrošio" gotovo sve najljepše šibenske izvorne pjesme. Bili smo gotovo prisiljeni okrenuti se novim skladbama. A to u je praksi značilo neminovnu suradnju s najuspješnijim šibenskim skladateljima Arsenom Dedićem i Dušanom Šarcem, ali i Jakšom Fiamengom, Ivom Fabijanom… Bez lažne skromnosti, vjerujem da smo pjesmama "Šibenska noć“ i "Iz toverne pisma zvoni“ ostavili neizbrisiv klapski trag u našem Šibeniku i cijeloj Dalmaciji – tako nam je pričao Ivo Lakoš, voditelj Jadrije, koji se i osobno okušao u pisanju nemalog broja skladbi za svoju klapu.

Povijesni je podatak da su Jadriju, koja nosi ime po popularnom šibenskom kupalištu, osnovali Ivo Lakoš, Miće Friganović, Ante Šabić i (kasniji operni solist) Miro Belamarić.

- Pomalo paradoksalno zvuči da je Miro jedan od osnivača, a da praktički nikad nije nastupio na nekom službenom nastupu klape! No, nije i jedini operni solist koji je branio boje Jadrije. U danima naših najvećih uspjeha kao bas se isticao Capo Lovrić, koji se kasnije profesionalizirao kao operni pjevač u Njemačkoj. Mi smo počeli pjevati i prije 1974. godine, ali nismo službeno postojali. Zato službenim početkom smatramo tu godinu, jer smo onda i otvorili žiro-račun da bismo mogli dobiti koju žurnatu (čitaj:honorar) za pivanje na hotelskim terasama – otkriva čuveni solist Jadrije Miće Friganović.

Apsolutni pobjednici Omiša

Jadrija se prvi put pojavila na omiškoj pozornici 1978. Samo godinu poslije postali su apsolutni pobjednici Omiša. Bili su klapa koja nije samo guštala u festivalskim priznanjima, već je i zalazila u sve omiške kalete i konobe. Ne slučajno. Kao u šibenskoj pjesmi "Majstori pivači“ u klapi su nastupali Šibenčani svih profesija. Ne samo već spomenuti operni pjevači.
- Mi smo jedna od rijetkih klapa koja se može pohvaliti da je u njoj pjevao i ministar. Naš Mario Kovač bio je glavni čovjek za promet u Račanovoj vladi. Igor Ninić i Goran Stošić su uvaženi suci na Općinskom sudu. Lakoš je inženjer prometa, naš pokojni Vlado Penović je bio radnik u TLM-u. Miće Friganović je kao tehničar na Radio Šibeniku pratio gotovo sve utakmice košarkaša Šibenke – pričao nam je prvi tenor Marijan Antulov, koji je umirovljenje dočekao na benzinskoj postaji Ine.

Prije šesnaest godina, Jadrija je prestala funkcionirati na ozbiljan, profesionalan način. Točnije, nastupalo se samo povremeno. Bez velikih proba i festivalskih izleta.

- Danas smo više kao društvo prijatelja nego klapa. Na ponovno glazbeno druženje natjerala nas je smrt našeg basa Vlade Penovića Gice. Taj je tužan događaj probudio u nama emocije, nostalgiju. Opet smo u pismi skupa. Još nas, hvala Bogu, služe glasovi. Zato smo u povodu 45. obljetnice odlučili snimiti pjesmu "Šibeniče, grade srca mog“ – kazivao nam je bivši ministar i bas Mario Kovač.

Prepucavanja s Cocom

Spomenuta pjesma se pjeva gotovo svugdje u šibenskom kraju. Svojataju je i u Prvić Luci, i u Primoštenu… Naravno, s drugim naslovom. Svatko ima svoju verziju.

- Slično je bilo i s pjesmom "U zalivu malom tom“ ili "Šibenska noć“, za koju mnogi tvrde da je zapravo trogirska. Pokojni Vinko Coce nam je zbog toga stalno prigovarao. Kazao sam mu: "Mi smo pismu prvi snimili, pa je ona sada šibenska. A ti se, moj Coce, misli šta ćeš!“ Poslije je i on snimio svoju, trogirsku verziju – otkrio nam je pikanteriju iz prošlosti Miće Friganović.

Klapa Jadrija je oduvijek imala dobru suradnju s ostalim šibenskim klapama. Pokojni Penović je zapjevao s klapom Šibenik kad su prvi put trijumfirali na "Omišu“. Solist Miće Friganović je pojačao Bilice (današnju Bonacu), kad su se u svom prvom nastupu probili u omiško finale. U toj istini leže i korijeni zamisli da Jadrija svoj 45. rođendan proslavi na poseban način.

- Nastupit ćemo na šibenskim Klapskim večerima u dvorištu samostana svetog Frane s mješovitom klapom Žirje. Iz emotivnih razloga. Želim se spojiti s klapom, koja mi je posebno draga, jer u njoj, kao solist, pjeva moj sin Niko.
Pravu proslavu ostavili smo za studeni, kad prođe litnji đir. Planirali smo veliku šibensku klapsku feštu u "Zlatnoj ribici“. Vrata će biti otvorena svima, koji su barem jednom zapivali ili zasvirali u šibenskim klapama. Od najstarije Šubićevac do novih, mladih, kojima i ne znam imena. Bit će to prava proslava našeg rođendana. Da pokažemo cilom svitu kako mi, Šibenčani možemo biti složni, raspivani i veseli – završio je Ivo Lakoš.

Festivalske nagrade

Klapa Jadrija može se pohvaliti bogatom kolekcijom "omiških" nagrada. Na svom omiškom putu Šibenčani su osvojili točno deset nagrada. Dvaput su bili pobjednici u Večeri novih skladbi, dvaput su se radovali srebrim priznanjima, triput brončanim.
- S guštom ću spomenuti i treću nagradu publike na Splitskom festivalu. I podatak da smo prvi, poslije klape Šibenik, od Šibenčana trijumfirali na "Omišu" – rado ističe Miće Friganović.

Čulo ih se i preko oceana

- Od osnutka klape smo, praktički, u istom sastavu. Promijenili smo samo jednoga basa, i to je to – potencira Lakoš.
Klapa Jadrija je bila ambasador šibenske pisme i na dalekim morima. Dvaput su pjevali u Americi, jednom u Australiji…
- Pjevali smo na Olimpijadi u Sarajevu kao predstavnici Dalmacije, na Mediteranskim igrama u Splitu i Bariju. Na Igrama bez granica u Lignanu. Nastupali smo i u Švicarskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Češkoj… Išli smo i s košarkašima Šibenke u Berlin, na finale Kupa Koraća - prisjeća se Friganović.

20. travanj 2024 07:20