StoryEditorOCM
GlazbaROĐENDANI

Ove nas godine očekuju velike klapske obljetnice u Šibensko-kninskoj županiji; Slavljenici planiraju to dostojno obilježiti: feštat će Bonaca, Jadrija i Skradin

21. siječnja 2019. - 20:49

Nova je 2019. godina, među inim, i godina velikih klapskih obljetnica u Šibensko-kninskoj županiji. Svoje će rođendane obilježiti stare šibenske klape Jadrija i Bonaca, dok Skradin bilježi 40 ljeta tradicionalnog Susreta klapa, jednog od najstarijih u Dalmaciji. Dakako, sve će se obljetnice posebno proslaviti u ljetnim mjesecima. No, pripreme su praktički počele već u prvim tjednima nove godine.

Kad su već mnogi pomislili da je klapa Jadrija otišla u povijest, solist Miće Friganović i ostali su ugodno iznenadili zanimljivom snimkom pjesme "Šibeniče, grade srca moga", koja je praktički "remake" starog šibenskog napjeva "Šibenik, to je moj zavičaj".

Pjesme koja se pedesetih godina minulog stoljeća pjevala iz sveg grla u gotovo zaboravljenim šibenskim konobama i serenadama. Novo reizdanje te pjesme dobro je primljeno od šibenskih klapskih "gurmana", pa su se probudile i nove ambicije dobre, stare Jadrije. Klape koju po odličjima pamti i omiška pjaceta, a koja se iskazala i praizvedbom kultne pjesme Arsena Dedića "Dida moj".

Skup 'jadrijaša'

Od planova koji su se rodili u glavama "jadrijaša" posebno je zanimljiv prijedlog da Jadrija za 45. obljetnicu svog osnutka u kultnoj "Zlatnoj ribici" okupi sve aktualne i bivše šibenske klapaše. Voditelj klape Ivo Lakoš nije htio širiti zamisao o tom emotivnom klapskom "samitu", ali nije ni zanijekao da će se proslava planirati u detalje.

- Zasad nema novosti kad je u pitanju proslava velike obljetnice naše klape. Mi se nalazimo jednom mjesečno, makar više ne nastupamo, ali još nismo definirali kako ćemo obilježiti 45 godina postojanja. Imamo dovoljno vremena, godina je tek počela. Nešto ćemo već smisliti. U svakom slučaju, planiramo održati svečani koncert. Nedavno smo, nakon dugo vremena, ušli u studio i snimili novu verziju stare pjesme "Šibeniče, grade srca mog". To je bilo tek toliko da se prisjetimo kako izgleda kad pjevaš u studiju. Nove pjesme ne mislimo snimati - govori Lakoš.

Šibenska Bonaca nastala je pet godina poslije Jadrije. Bonaca je, zapravo, počela kao klapa Bilice, ali je kasnije, iz komercijalnih razloga, promijenila ime u Bonaca. Na to ih je prije zajedničkog koncerta u zagrebačkom "Lisinskom" nagovorio legendarni Mišo Kovač.

Bonaca nije bila uspješna toliko kao Jadrija u omiškim nastupima, ali se osladila dobrim kritikama na festivalima zabavne glazbe. Na "Splitu", "Dalmatinskoj šansoni", "Dori", "Melodijama Jadrana", zaboravljenom "Kninfestu"... Bonaca je bila i ambasador Šibenika i šibenske pisme u svijetu. Šibenski su glazbenici nastupili u gotovo svim zemljama gdje žive Hrvati, a bili su prva klapa koju je (1988. godine) u posebnu audijenciju primio papa Ivan Pavao II.

Koncert na Sv. Mihovilu

- Naša je želja već duže vrijeme nastup na Tvrđavi svetog Mihovila. A mislim da je četrdeseti rođendan klape idealna prilika da ga realiziramo. Vrlo smo blizu tome da dogovorimo koncert koji bi se trebao održati u lipnju. Upitan je samo datum. Inače, uskoro planiramo snimiti i dvije nove skladbe, koje ćemo, vjerujem, predstaviti baš na našoj tvrđavi - kazao nam je Goran Gulin, glavni vokal Bonace.

Prošle godine je Skradin velikim koncertom obilježio 20. obljetnicu ženske klape Skradinke. Ove se godine, pak, sprema za 40. obljetnicu svoga nadaleko poznatog susreta klapa. Klapska pjesma je preko Krke odavno potekla Skradinom. Pamti se dobra, stara klapa Kanela, koja je nastupila na prvom Omiškom festivalu prije više od pedeset godina. Obljetnica Skradinskog susreta klapa obilježila bi se i tri godine ranije da nije bilo ratnog vihora u kojemu su klape, nažalost, utihnule pred granatama.

Skradinski program

- Ovih dana krećemo sa sastancima na temu organizacije "okruglog" klapskog susreta. Svakako ga planiramo obilježiti na prigodan način. Četrdeset godina nije malo. Skradin ima dugu tradiciju klapskog pjevanja i zato su u naš grad uvijek dolazili najkvalitetniji sastavi iz cijele Dalmacije. Ideja je, doduše, tek u povojima, da napravimo dvodnevni program. Prvoga bi dana klape pjevale samo a capella, a drugog dana nastupale uz instrumentalnu pratnju. Taj plan tek treba razraditi i, dakako, odabrati klape koje će nastupiti u Skradinu - otkrio je Jakov Sušić.

Godinama je, da ne kažemo desetljećima, teret organizacije Skradinskog klapskog susreta nosio pokojni Ivica Sušić, brat spomenutog Jakova. U obljetničkoj će ga godini pokušati nadoknaditi nemala skupina starih klapaša i skradinskih klapskih zanesenjaka.

Zanimljivo, u šibenskoj će se glazbi dogodine dogoditi još jedna velika obljetnica. Svoj bi 50. rođendan trebala proslaviti legendarna klapa Šibenik, koja odavno nema zajedničke probe.

Šibenski klapski idealisti nadaju se da će Branko Bubica i ostali učiniti isto što i njihovi prijatelji iz klape Trogir i splitske Lučice, koji su za 50. obljetnicu napravili "reunion". No, ta je nada, s obzirom na stvarnu motivaciju kod članova klape Šibenik, najblaže rečeno, varljiva.

20. travanj 2024 13:01