StoryEditorOCM
GlazbaDOĐITE I GUŠTAJTE

'Šansona' nije druga liga: 21. šibenski festival u znaku je Olivera i Arsena, ali i HRT-ova otkazivanja izravnog prijenosa

16. kolovoza 2018. - 19:41

Prije tri godine, u praskozorje "Šansone", stigla je tužna vijest o smrti Arsena Dedića. Samo dvadesetak dana prije ovogodišnjeg, 21. izdanja popularnog šibenskog festivala, napustio nas je još jedan velikan hrvatske glazbe, Oliver Dragojević.

Njihovi su glazbeni putevi bili različiti. Arsen je ostavio dubok trag na "Šansoni", dok "morski vuk", kako su zvali Olivera, nikad nije zapjevao na šibenskoj pozornici.

To, međutim, nije spriječilo organizatore, Dušana Šarca i Branka Viljca, da i jednome i drugome odaju počast u ovogodišnjoj "staroj" večeri "Dalmatinske šansone".

– Već smo odavno zacrtali da će prva večer ovogodišnje Šansone biti posvećena talijanskoj kanconi, prepjevima i originalima pjesama nastalim u posljednjih desetak godina. Međutim, vijest o Oliverovoj smrti nagnala je Duška i mene da malo izmijenimo program. Jure Brkljača i Ivan Županović zapjevat će skladbe "Trag u beskraju" i "Lijepa bez duše", koje su, zapravo, prepjevi. Večer ćemo, pak, zatvoriti s "Cesaricom". Nju će izvesti Đani Stipaničev, a vjerujem da će mu se pridružiti i svi ostali izvođači. Na treću godišnjicu smrti i u povodu njegova 80. rođendana Arsena ćemo se sjetiti pjesmama "Da mogu", "Duga je duga noć" i "Igračka", odreda prepjevima talijanskih hitova – otkrio nam je Branko Viljac pred početak 21. festivala "Dalmatinske šansone".


Dogovor s CMC-om


Drugi kuriozitet ovogodišnjeg Šibenskog festivala jest da on neće biti prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji. Barem ne u izravnom prijenosu, kao svih dosadašnjih godina. Suradnja između HRT-a i "Šansone" je gotovo naprasno pukla, pa su Viljac i Šarac morali ekspresno reagirati i naći alternativno rješenje. Našli su ga u CMC televiziji. Proradila je šibenska "veza", s obzirom na to da je glavna urednica Croatian Music Channela, također Šibenka, Nikolina Mazalin.

– HRT-ovo obrazloženje otkaza bilo je "da uživo prikazuju samo najstarije glazbene manifestacije u Hrvatskoj". Malo je reći da smo njime razočarani. Nakon dvadeset godina suradnje Hrvatska televizija nam je okrenula leđa. Uz minimalnu komunikaciju i prostor za novi dogovor. Možda imaju poslovno opravdanje, ali moralno nemaju. HRT je sve festivale, osim onog u Splitu, Krapini i Požegi, svrstao, sportskim rječnikom rečeno, u drugu ligu. A mi tamo ne pripadamo. O HRT-u i njihovu otkantavanju festivala, koji ima 17 nominacija, pet osvojenih Porina i publiku, neću reći ništa ružno. No, to nije u redu od nacionalne televizije, za koju svi plaćamo pretplatu. Ostaje nam tek utjeha da će naknadno biti prikazane snimke obje večeri.
S CMC televizijom nismo imali problema oko dogovora. Dijelom i zbog toga što godinama surađujemo s Croatia Recordsom oko izdavanja festivalskih ploča. A naša Nikolina Mazalin i tamo je kreativna direktorica – napominje Viljac.


Manje klapa


U glavnoj, natjecateljskoj večeri na pozornicu između katedrale svetog Jakova i Gradske vijećnice popet će se 25 izvođača. Na ovogodišnjoj "Šansoni" zapjevat će četiri debitantice. Dvije Riječanke, Mia Negovetić i Medea Merket, operna pjevačica Antonela Malis i jedno dobro poznato lice, Vesna Pisarović. "Šansona" će zahvaljujući slovenskom kantautoru Vladi Kreslinu dobiti i internacionalni štih.

Za razliku od dosadašnjih izdanja, u večeri novih skladbi neće biti, kako bi Arsen rekao, "terora klapa"...
– Godinama smo slušali grintanja kako je previše klapa, kako ih preferiramo. Eto, ove smo godine primili samo tri. Splitski "Šufit", "Cambi" iz Kaštel Kambelovca i šibensko "More". Oni će imati poseban performans. Svoju će pjesmu "Na forticu" izvesti uz pratnju Šibenske glazbe. Naravno, da naslov te pjesme ima i onaj svoj nastavak "za guzicu" – najavio je u dobrom raspoloženju Viljac.

Voditeljske palice bit će u rukama šibenske glumice Franke Klarić i Roberta Ferlina. U revijalnom dijelu večeri novih skladbi publiku će zabavljati šansonijeri iz Pariza "So' Vermeilleux" i Sophie Poudroux, koji su u srijedu nastupili i na tvrđavi Barone.

– Mislim da ćemo s našim Francuzima, njihovom šansonom i talijanskom kanconom u prvoj festivalskoj večeri na najbolji način uvezati mediteranski izričaj – poručio je Branko Viljac.

19. travanj 2024 15:26