StoryEditorOCM
GlazbaANTONIO ŠEVERDIJA

Šibenik postaje meka glazbenoga turizma: Sve je krenulo s Terraneo festivalom, nakon toga smo samo bacili ulje na vatru odabirom izvođača...

10. kolovoza 2018. - 14:12

Šibenski producent, organizator projekta "Collage" Antonio Ševerdija mislio je ozbiljno kad je prošloga ljeta kazao: - Nastupi Gregoryja Portera i GusGusa su tek početak jedne potencijalno dugoročne suradnje. Želja nam je da ostanemo na pozornici Svetog Mihovila.

Ševerdija se sa svojim projektom "Collage" vratio proteklog vikenda. Na, mnogi će reći, jednu od najljepših pozornica Jadrana doveo je Krudera & Dorfmeistera. Renomiranom austrijskom DJ-dvojcu, koji ove godine slavi 25 godina na sceni, bio je to prvi nastup u Hrvatskoj. Za Ševerdiju je to, kaže, bilo ispunjenje sna.

- To je posebna priča. Zapravo, oni su bili moja velika i jako stara želja. Prije dvadesetak godina sam, kao srednjoškolac, na istoj, samo tada još neobnovljenoj tvrđavi s prijateljima uživao slušajući njihove setove. I maštao o tome kako bi bilo super da jednog dana nastupe na toj lokaciji. Zato je bio neopisiv osjeća gledati ih i slušati uživo. I oni su bili oduševljeni. Rekli su "da će nastup u Šibeniku zauvijek biti pohranjen u njihovim srcima". Lijepo je bilo to čuti - priča nam Ševerdija, koji je prije izlaska na pozornicu glavnih zvijezda osobno otvorio večer svojim DJ-setom.

Projekt "Collage" je drugu godinu zaredom došao na tvrđavu svetog Mihovila. Očito ste se vi i Tvrđava kulture našli na istoj liniji?
- S Tvrđavom kulture surađujem još od svečanog otvaranja obnovljene tvrđave svetog Mihovila. Mi imamo sličan odabir izvođača koje bismo htjeli dovesti u Šibenik, pa nam nije teško naći zajednički jezik.

Tvrdite da su nastupi glazbenika poput Krudera i Dorfmeistera znak da Šibenik postaje meka glazbenog turizma…
- Sve je krenulo s Terraneo festivalom. Nakon toga smo samo bacili ulje na vatru odabirom izvođača. Prošle godine na koncertu GusGus dogodilo se nešto posebno. Danas Šibenik u ljetnoj sezoni ima glazbeni program kakav ima rijetko tko u Hrvatskoj. Ne prođe jedan dan kad se nešto bitno ne događa u gradu ili u okolnim mjestima. Cijela županija je prava glazbena oaza s više od stotinu svjetski poznatih izvođača. Dovoljno je samo spomenuti ove koji nastupaju na tvrđavi, poput Maksima Mrvice, LP,
Roisin Murphy, Bryana Ferryja... Ako ja barem malo sudjelujem u tom pozitivnom mijenjanju slike grada, onda sam najsretniji na svijetu!

Poznata je stvar da ste u menadžerskom timu Maksima Mrvice. Odakle vam motiv da, uz toliku količinu koncerata koje odradite tijekom godine po cijelom svijetu, nastavljate istim tempom i ljeti, u svom Šibeniku?
- Teško je to objasniti. Još imam snage, volje i neke neostvarene želje, kakva je bila ova s Kruderom i Dorfmeisterom. To je riskantan posao. Velika su financijska ulaganja, posebno kad pričamo o dovođenju stranih izvođača, i to na kapacitetom ograničen prostor Tvrđave svetog Mihovila. No, veseli me to da Šibenik postaje centar zbivanja.

I vi se, uz menadžerske, promotorske i produkcijske poslove ponekad nađete iza pulta, kao što je bio slučaj prije nekoliko dana. Kao DJ A+…
- Nažalost, zbog drugih obaveza nemam vremena za to. Kad me netko pita „čime se bavim?“, ja kažem glazbom, ali uopće nemam dovoljno vremena osobno uživati u njoj. Uglavnom to radim na privatnim zabavama, za prijatelje.

I vaša su braća vezana uz glazbu, kao vodeći ljudi vodičkog noćnog kluba "Opium". Ovoga ljeta slavite obljetnicu?
- "Opium" slavi deset godina postojanja. S ponosom mogu reći da je u tom razdoblju postao prepoznatljiv. Braća su mi dolje cijelo vrijeme. Ne spavaju noćima samo kako bi zadovoljili potrebe gostiju. Ovo ljeto slavimo uz mnoga gostovanja stranih DJ-eva. Navratite da nazdravimo!


Suradnja s Lighthouseom na otoku Obonjanu
Collage odnedavno surađuje i s "Lighthouse" festivalom?
- To je iznimno velika stvar za nas. "Collage" smo, kao relativno mlad projekt, spojili sa svjetski poznatim brendom, "Lighthouse" festivalom, koji je ovoga ljeta boravio na Obonjanu. Ostvarenje ove suradnje ima višestruki značaj, jer smo direktno uključeni u boravak gostiju na otoku Obonjanu. Uspjeli smo ono što nitko nije dosad, a to je da smo goste s otoka, koji im pruža sve, uspjeli dovesti u grad.
Imamo sličnu viziju i već planiramo buduće suradnje.

25. travanj 2024 03:27