StoryEditorOCM
GlazbaNoćni izlazak iz bajke

Mnogi Šibenčani nisu ni znali kakav im se biser nalazi pred nosom, a sada su dobili još jednu jedinstvenu pozornicu: Ljudi, dođite guštati u špilju!

7. srpnja 2018. - 13:45

Šibenik je poput nedovoljno odškrinute škrinje s blagom! U to smo se iz prve ruke mogli uvjeriti na jučerašnjem otvaranju nove glazbene pozornice na prostoru nekadašnje vojarne Bribirski knezovi. Godinama su se na toj lokaciji održavali - i još se održavaju - poznati šibenski i hrvatski glazbeni festivali, poput Terranea, a da nitko nije znao kakav im se biser skriva pred nosom.

The Cave ili špilja je sinoćnjim nastupom renomiranog talijanskog DJ-a Tota Chiavette "izronila“ iz anonimnosti. Prekrasan amfiteatar na ulazu u prirodnu pećinu pretvoren je u atraktivnu ljetnu pozornicu za ljubitelje elektroničke glazbe. Za "underground“ partyje u punom smislu te riječi, s obzirom da se pozornica nalazi ispod ceste, koja spaja Mandalinu sa Zablaćem i Solarisom!

Na svečanom su otvaranju prisustvovali i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, te Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije. Kao podrška udruzi RatCat, odnosno njezinim glavnim ljudima, mladim DJ-evima Andriji Bakuli i Lovri Kanjeru.

- To što gotovo nitko od nas nije znao da ova pećina postoji, dovoljno govori o bogatstvu našega grada. Šibenik je posljednjih godina dobio neku drugu dimenziju, kad je riječ o kulturno-zabavnoj ponudi. A ova će je rustikalna lokacija dodatno oplemeniti. Ljepota lokacije će dati dodatnu draž događanjima, što će se tu odvijati. Projekt revitaliziranja špilje, u kojoj se nalazimo, osuđen je na uspjeh. Uz, dakako, pravu promociju, brendiranje - gotovo unisoni su bili Šikić, Pauk i Burić.

Bakula i Kanjer, čiji je otac, zanimljivo, koristio tu špilju kao pripadnik hrvatske vojske u Domovinskom ratu, najavili su da će se do kraja ljeta na toj lokaciji održati još nekoliko sličnih programa. Predstavnici udruge RatCat pobrinuli su se da prije otvaranja ušminkaju zapušteni prostor špilje u Mandalini. Sve to uz odobrenje speleologa i Javne ustanove Priroda, koja im je i dala zeleno svjetlo za korištenje tog vrlo intimnog prostora.

- Ovo je specifičan, akustičan prostor, koji uopće ne zahtijeva previše decibela. Posjetitelji se ne moraju brinuti ni za vrućinu, jer iz špilje, koja je svojevrsni "backstage", struji svježi, hladan zrak. Smatramo da će glazba pokrenuti razvoj ove lokacije. Pogotovo, ona pomalo neuobičajena, organska, temeljena na prirodnim instrumentima, kakvu je na otvaranju ponudio Toto Chiavetta.

Dakle, organska glazba za prirodnu lokaciju! I sada je vrijeme da Šibenčani konačno prestanu grintati kako nemaju gdje izaći u noćnim satima. Ta teza, zaista, više ne stoji, kad vidimo kakve programe grad i njegova okolica nude. Pogotovo ljeti - poručili su Bakula i Kanjer, koji su na otvaranju nastupili zajedno s Totom Chiavettom.

Usput su nam šapnuli da već za 21. srpnja spremaju novi program s poznatim španjolskim DJ-em. No, njegovo su ime zasad, ipak, sakrili od novinarskih upita.

26. travanj 2024 22:28