StoryEditorOCM
Glazbavelika obljetnica

Vrhunac proslave 170 godina djelovanja Šibenska narodna glazba začinit će 28. lipnja cjelovečernjim koncertom na Tvrđavi sv. Mihovila

Piše šibenski.hr
18. lipnja 2018. - 19:09

Ususret vrhuncu proslave 170 godina djelovanja Šibenske narodne glazbe, cjelovečernjem koncertu kojeg će orkestar održati na Tvrđavi sv. Mihovila 28. lipnja, na današnjoj konferenciji za medije predstavnici Šibenske narodne glazbe i organizatora, Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, uz gradonačelnika  Željka Burića, predstavili su koncertni repertoar te uputili poziv svima da svojim dolaskom uveličaju ovu značajnu proslavu.

U ime organizatora proslave, Javne ustanove Tvrđava kulture Šibenik, ravnateljica Gorana Barišić Bačelić pritom je izjavila da se osjeća počašćeno što je Šibenska narodna glazba svoje povjerenje da organizira svečani jubilej dala mladoj instituciji poput Tvrđave kulture.

- Teško je predočiti veličinu obljetnice koju ove godine slavi Šibenska narodna glazba, stoga nam je izuzetno zadovoljstvo što se naša uspješna suradnja nastavlja. Šibenik bi bez glazbe bio nezamisliv, ona je, i biti će, dio identiteta grada. Upravo to svojim djelovanjem i aktivnostima želimo postići – svim posjetiteljima ukazati na bogatu glazbenu baštinu koju je najbolje predstaviti koncertom poput ovog, rekla je Barišić Bačelić.

S njom se složio i gradonačelnik Željko Burić ističući da je pred nama jedno od najvažnijih kulturnih događanja ovoga ljeta.
- Mislim da nema ljepšeg i prigodnijeg mjesta za takvu priliku i drago mi je što će Tvrđava sv. Mihovila uz brojne domaće i strane zvijezde ugostiti i jedan ovako veličanstven i za sve Šibenčanke i Šibenčane važan koncertni nastup. Očekuje nas sjajna slavljenička večer bogata našim važnim kulturnim nasljeđem i prekrasnim zvucima, stoga se radujem vidjeti prepunu Tvrđavu, baš kako i priliči jednom veličanstvenom 170. rođendanu, rekao je Burić.

Više o povijesti samog orkestra, njegovom razvoju u godinama djelovanja te o koncertnom repertoaru otkrili su predstavnici Šibenske narodne glazbe počasni predsjednik Darko Gulin, maestro Damir Marušić, te suradnik i član orkestra Mate Skračić.

- Šibenska narodna glazba uspjela se održati 170 godina usprkos činjenici da je u jednom trenutku postojalo čak 19 gradskih orkestara. To govori o kvaliteti i upornosti koju nose članovi orkestra. Teško je sve te godine pretočiti u jednu večer, no trudili smo se da prikažemo raznovrsnosti i bogatstvo repertoara koji se razvijao tokom našeg djelovanja, izjavio je Darko Gulin.

 

19. travanj 2024 15:34