StoryEditorOCM
GlazbaŠibenski meštar

Sigurno ste milijun puta pjevali 'Dalmacija u mom oku', no znate li tko ju je napisao? On je autor niza antologijskih pjesama

24. svibnja 2018. - 11:05

"Dalmacija u mom oku" nosi naziv retrospektivna večer nadolazećeg, 58. Splitskog festivala, koja će se održati 29. lipnja na Prokurativama u čast 73-godišnjeg Šibenčanina Krste Jurasa, autora stihova antologijske skladbe i još puno njih koji su zaživjeli u nekima od najpopularnijih pjesama ovdašnje glazbene scene.

"Šibenska balada", "Ta tvoja barka mala", "Dobra ti večer, mati moja", "Niko neće u mornare", "Dišperadun", "Ludo more", "Dva zrna grožđa", "Ljubav je tvoja kao vino", "Prođi me se"..., nastale u suradnji s velikim skladateljima poput Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Nikice Kalogjere..., poznatog su hrvatskog brodograđevnog stručnjaka i pjesnika svrstale u elitno društvo ponajboljih autora uglazbljenih tekstova. Nakon Momčila Popadića i Jakše Fiamenga, Krste Juras je treći autor tekstova kojemu će Splitski festival odati počast retrospektivnom večeri s dvadeset poznatih pjesama.

Uz Ivanu Vrdoljak Vannu, Tomislava Bralića, Đanija Stipaničeva, Tedija Spalata, izvodit će ih i Meri Cetinić, Ibrica Jusić, Giuliano, Ivo Pattiera, Zorica Kondža, Branko Medak, Domenica&prijateljice... Bit će, veli Juras, za svakog ponešto, od poznatih šlagera do šansonijerskih uspješnica.

- Popis pjesama je pretežno nastao po mojoj koncepciji. Prije godinu dana imali smo godišnju skupštinu Hrvatskog društva skladatelja u Splitu, a kako sam ja tek od 2015. njegov član, jer je tada tekstopiscima, prema EU direktivi, dopušten ulazak u to društvo, prvi put sam se lani upoznao s direktorom festivala Tomislavom Mrduljašem, koji mi je rekao kako je red da i ja dobijem svoju večer na Splitu. I tako je krenulo – govori autor s 44-godišnjim pjesničkim stažom.

- U početku sam je mislio nazvati imenom moje posljednje, četvrte zbirke pjesama "Samo moru virujen", no "Dalmacija u mom oku" zahvaća puno šire. Još je 2014. po RTL-ovoj anketi proglašena je najboljom dalmatinskom pjesmom svih vremena, i to u konkurenciji Dedića, Gibonnija, Runjića, Grdovića..., pa mi se učinila prikladnijim nazivnikom za festivalsku večer u Splitu – objašnjava Juras, otkrivajući da će retrospektivu otvoriti "Šibenska balada", službena himna Krešimirova grada, koju potpisuje s Dušanom Šarcem, skladateljem s kojim je proteklih desetljeća najviše surađivao. Glazbena večer na Prokurativama kulminirat će pak zajedničkom izvedbom "Dalmacija u mom oku" svih izvođača.

- Riječ je o, po mom neskromnom mišljenju, a i mnogih drugih, himnom Dalmacije ili barem jednom od pjesama u najužoj konkurenciji za tu titulu. Moram priznati, malo sam radio sa Zdenkom Runjićem, čini mi se sedam pjesama, ali će sve biti izvedene u retrospektivnoj večeri. Budući da sam surađivao i s Nikicom Kalogjerom, uvrstili smo i četiri desetljeća star hit "Ta tvoja barka mala", ali i naše "Ludo more". Otvoreno govoreći, smatram da je Zdenko Runjić najbolji skladatelj zabavne glazbe kojega smo imali, a odmah do njega je Arsen Dedić kao veliki autor, kantautor, skladatelj filmske, TV i sve ostale glazbe.

Moji su počeci vezani upravo za njega, ja sam prije 50 godina bio pjevač. Na sreću, ta moja pjevačka karijera nije dugo trajala, uhvatio sam se knjige, završio fakultet, diplomirao, pa doktorirao brodogradnju – kaže Juras, uz smijeh dodajući da 29. lipnja sigurno neće doći u napast zapjevati na Prokurativama: "Prije sam bio nekakav bariton, a sad se, kako sam ušao u neke godine, bojim da nisam ni bariton, a kamoli bas. Bolje da ne pokušavam..."

25. travanj 2024 15:16