StoryEditorOCM
GlazbaNARANČASTA DIMNA ZAVJESA

Reperi iz grupe 022 kleče pred oltarom rodnog Šibenika i imaju veliku želju: E, da nam je zapivat 'Dalmatinca' s Mišom

6. svibnja 2018. - 14:55

Bilo je točno 22 sata i 22 minute. Nad "trgom štekata", kako Šibenčani u posljednje vrijeme zovu prostor između kafića "Giro", "Bono" i "Hendrick's", nadvila se dimna zavjesa. Narančaste boje. Bio je to znak da na pozornicu stupaju Crescendo, Građanin Josip, DuMar i Dave Benners ili, jednostavnije rečeno, grupa 022. Najpopularniji šibenski reperi svom gradu su podarili spektakl. Ništa drugo nismo mogli ni očekivati od glazbenog sastava, koji svojim pomalo provokativnim pjesmama, sa socijalnom i lokalpatriotskom notom već nekoliko godina "pali" šibenski eter.

A nakon dimne bombe – bum! Nova pjesma. "022" šibenskoj publici predstavio je "Radio Jadrija".
"Radio Jadrija na našim kanalima, noćima, danima samo Šibenik gradina. Radio Jadrija priko Žirja do Barija ometamo signal, ali mi Talijanima!" Tako glase stihovi najnovije "numere" iz radionice glazbenika, kojima je rodni grad neiscrpna inspiracija. Šibenik žive gotovo od 0 do 24 sata. Kao što kažu u pjesmi Miše Kovača, koju su obradili na svoj način, "Dalmatinac predstavlja šibenske topove, kamene dokove, stoljetne blokove, ljude i brodove, podrume, konobe, bonace, nevere, stihove, legende!".

– To je ne znamo koja već po redu pjesma, posvećena našem gradu. Ona se samo nastavlja na "Toplinu grada", "Pismu za dignit cili grad", "Gusare svetog Mihovila"… Pjesma govori o tome što se priča po gradu. I mi se katkad pitamo dokad ćemo imati inspiraciju za pisanje stihova o Šibeniku. Odgovor je vjerojatno zauvijek – počeli su rezolutno, kao i u svojim stihovima, članovi grupe 022.


Posljednji preživjeli


Priča o reperima Kreši Nakiću Crescendu, Mariju Kardumu DuMaru, Davoru Matošinu ili Daveu Bennersu i Josipu Vlahovu, umjetničkog imena Građanin Josip, krenula je još tamo početkom ovog stoljeća. Mjesto radnje bio je Radio Šibenik i emisija "Foundation Rap Show", koja je okupljala mlade snage šibenskog repa.

– Sve je krenulo u ovoj zgradi. Da nije bilo Radio Šibenika, ne bi bilo ni nas – poručio je Krešo za vrijeme posljednjeg nastupa, pokazujući na zgradu, u kojoj je nekad stanovao Radio Šibenik.

Mario, Josip, Davor i Krešo u reperske su vode krenuli odvojeno. Svatko sa svojom grupom. Međutim, šibenska hip-hop scena uskoro se rasplinula.
– Mi smo oni, što su ostali. Kao u onom filmu "Posljednji preživjeli" – kaže nam Mario Kardum, poznatiji kao DuMar, koji potpisuje glazbu u većini pjesama.

Upravo je on, zajedno s Krešom Nakićem Crescendom osnovao "022". Krenuli su s demo snimkama, među kojima je jedna od prvih bila "Korak naprid". Šira je javnost za njih prvi put čula nakon, već spomenutog, "Dalmatinca". Tu im je pjesmu kao službeni singl prije deset godine izdala Croatia Records. S njom su zapalili dobro ispunjeni Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

– Pjesma je nastala doslovce u 15 minuta! Mišinu smo pjesmu iskoristili kao sample, jer, iako se bavimo drugačijom glazbom, svi volimo našeg legendarnog sugrađanina. Kad su ljudi iz Croatia Recordsa čuli pjesmu sugerirali su nam da u stihovima ubacimo i ostale dalmatinske gradove. Da spomenemo dubrovačke zidine, zadarske orgulje, splitsku rivu… No, odbili smo ih. Vjerojatno bi pjesma bila još popularnija da smo izišli iz šibenskih okvira, ali mi nikad nismo bili za udvaranje publici i komercijalu – objašnjava DuMar.

"Špina" se Crescendu i DuMaru u potpunosti otvorila 2013. godine, kada im se pridružuju Građanin Josip i Dave Benners. Tako (formalno) "022" prestaje biti grupa, a postaje projekt "022 Sibinicum Munimentum". U ljeto iste godine rade svojevrsno iznenađenje prijavljivanjem na "Šansonu". S prigodnom pjesmom "Pivan za tebe šansonu".

– Pjesma je nastala nakon što smo se jednog dana sreli DuMar i ja. On i Krešo su već imali beat. Zato nam nije trebalo dugo da je snimimo. I to ni manje, ni više nego u kućnoj kredenci! Žiriju se svidjela, a na koncu smo dobili nagradu za kantautorsko djelo i drugu nagradu publike – otkrio nam je Građanin Josip.

Ipak, najplodnija je za njih bila sljedeća, 2014. godina. Tada su odlučili izvaditi sve ili gotovo sve stvari, koje su dotad u škafetinu skupljale prašinu. I to na zanimljiv način.


Susret s Tornadom


– Te smo godine objavili 12 pjesama. Svakih mjesec dana, točnije 22. u mjesecu, u 22 sata navečer. Jednostavno, dugo vremena nismo imali prave uvjete za snimanje, a pjesme su se stvarale kao na traci. Zato smo pronašli originalan način da ih objavimo. Među njima su bile i dvije posvećene našem preminulom kolegi i prijatelju Brani Koštanu. "Kad se vratin" i "Gusari svetog Mihovila" – prisjeća se Krešo.

Šibenski su reperi postali iznimno popularni među navijačkim pukom, kad su prije proslave 30. rođendana Šibenskih funcuta izbacili "Pismu za dignit cili grad", koja počinje legendarnim stihovima "Ši – Ši – Šibenka".

Na posljednjem nastupu na "trgu štekata" bili su odjeveni u crno i narančasto. Građanin Josip na pozornicu se popeo u majici s natpisom "Moj grad – moj klub" i funcutskim šalom.

– Ovo je moja poruka svima onima, kojima je problem to što navijamo za klub iz svoga grada. Pričam, dakako, u kontekstu posljednjih događanja, incidenata s Tornadom i Torcidom. Mi smo bili, danas smo i bit ćemo ubuduće drugo lice Dalmacije. Ne radi se tu o nikakvom širenju mržnje, već o poštovanju svoga grada. Evo, ja sam prije koncerta upitao jednog momka upaljač i, kad mi ga je dao, vidim da je na njemu grb Hajduka. Shvatio sam da momak uopće nije iz Šibenika, jer me pitao gdje je ljekarna. Što sam trebao? Udariti ga, zato što je hajdukovac!? – poručio je Vlahov.

I članovi grupe 022 lani su imali prilično blizak susret sa zadarskim navijačima. Bilo je to na košarkaškom derbiju Šibenik – Zadar, za vrijeme njihova performansa, u pauzi između dvije četvrtine. Uzavrele šibenske i zadarske strasti na kraju je jedva smirila policija.

– Slušajte, mi smo na utakmici sa Zadrom imali istu koreografiju kao i nekoliko kola prije protiv Alkara. No, Sinjani su prihvatili našu pjesmu i repali s nama. Zadrani su nas čim smo izišli na parket, gađali upaljačima. Bi li tako napali i cheerleadersice da mašu guzama ispred njih!? Mi smo, međutim, najzadovoljniji što smo oba puta pobijedili s istovjetnim rezultatom, 9 poena razlike. Očito našim košarkašima donosimo sreću – zaključuje Krešo Nakić Crescendo.

U puno mirnijoj atmosferi, dakako, prošao je njihov prvi i jedini nastup u Lisinskom, na gala-koncertu "Šansone" krajem prošle godine. Tamo su zapjevali pjesmu "Šibenska cura". Vjerojatno njihov najveći hit. Skladbu, u kojoj su spojili repanje i klapsko pjevanje.


Radimo ljeti


– Bio je to spontani spoj. No, pjesma nije nastala spontano. Odlučili smo se prijaviti za jubilarnu 20. "Šansonu". I sve je teklo dobro dok nam nije palo na pamet da klapski tenor otpjeva refren. Na kraju se proces stvaranja "Šibenske cure" odužio na devet mjeseci. No, našli smo pravog pjevača, Bruna Škugora. I napravili dobar posao zajedno s našim producentom Tomislavom Rupićem, osvojivši ponovno drugu nagradu publike – bez lažne skromnosti će ekipa zvana 022.

Za razliku od navijačke, glazbena je scena više-manje jedinstvena, pa šibenskim reperima nije problem nastupiti zajedno sa splitskim "Dječacima".

– S "Dječacima" smo imali lijepo druženje u Bilicama, a poslije nastupa su nam priznali da vodimo 1:0 u dizanju atmosfere. No, spremaju nam uzvrat – kaže Građanin Josip.

Grupa 022 dosad je izdala jedan nosač zvuka (2016. godine) pod nazivom "Oba dva". No, kad je riječ o budućnosti, planovima i željama, članovi grupe prilično su skromni.

– Mi imamo problema s nastupima. Dok je ljetna sezona radimo, a kad ne radimo stvaramo nove materijale u studiju. Mi smo, baš kao što kaže ona naša pjesma, "Biro United". Zato se zadovoljavamo planom da snimimo novu himnu za navijački malonogometni klub Šibenik 1983 i odradimo pokoji nastup do kraja godine. I dalje nam je žarka želja snimanje spota s Mišom za pjesmu "Dalmatinac". Sve je manje nade u to, no ne predajemo se – za kraj će momci iz grupe 022.


Josipova "normabela"
Josip Vlahov nekada je predvodio navijanje na zapadu Šubićevca. Kada biste čuli da neko s dubokim, prodornim glasom viče "normabela", znali biste da je on na stadionu. Zato mu i nije trebao megafon. Zanimljiva je priča o tome kako je nastao taj uzvik.
– Šibenik je igrao sa Slaven Belupom, a na Šubićevac su stigli i njihovi navijači, "Plava brigada". Kad si vođa navijanja, moraš unaprijed znati repertoar pjesama. No, u jednom trenutku je stalo navijanje, jer nisam znao što bismo mogli skandirati protivničkim navijačima. Kroz glavu mi je prošlo da tvornica Belupo proizvodi lijekove. Među inim, i normabel. Kad sam to uzviknuo, pola tribine je popadalo od smijeha. Nakon toga sam na svakoj utakmici vikao "normabela" – smije se Vlahov.


Navijački ožiljci
Većina grupe ne skriva privrženost šibenskim sportskim kolektivima, no to nije dio inicijacije kod primanja novih članova.
– Nismo svi Funcuti, ali zato svi imamo ožiljke – šale se članovi rap sastava 022.

24. travanj 2024 12:53