StoryEditorOCM
GlazbaROKERI S PATINOM

Razišli su se 1972., do danas su se ponovno pojavili u tri navrata, a sada je najavljen i četvrti 'comeback': 'Miovci' se vraćaju s 'Vremeplovom'

5. travnja 2018. - 14:22

Nije baš tako rijetka pojava "comeback" starih, nekad silno popularnih bendova. Na scenu se svojedobno, poslije četiri godine stanke (čitaj: dobrovoljnog razlaza), vratio i zagrebački "Parni valjak", no kad je riječ o najavljenom povratku legendarne šibenske rock-grupe "MI", vjerojatno bi preciznija bila teza da je riječ o svojevrsnoj glazbenoj reinkarnaciji.

Popularni Šibenčani su se, naime, razišli daleke 1972. godine, ostavivši za sobom evergreene "Bam bam ba ba lu bam", "Sjećanja", "Dijana"…

Od tog "definitivnog rastanka" do danas u tri su se navrata pojavljivali (i nestajali) kao duga na kišnom nebu. U pravilu se to događalo u rodnom Šibeniku. Prvi put prije 17 godina, potom na "Dalmatinskoj šansoni" 2008. godine s pjesmom "Vječni žig", te prije tri godine na obilježavanju velike, 120. obljetnice prve javne rasvjete u Šibeniku. Zato je kao velika, ali simpatična glazbena bomba odjeknula izjava Branka Viljca, jednog od direktora "Šansone", kako će se na ovogodišnjem šibenskom festivalu pojaviti i originalni sastav grupe "MI" s novom pjesmom "Vremeplov".


Ideja još u razradi


- Mi zaista imamo velike planove o svojevrsnom "comebacku". No, nisam baš siguran da ćemo stići na vrijeme snimiti najavljenu pjesmu "Vremeplov" za nastup na "Šansoni". Ideja o tome još je uvijek samo u razradi. Gitarist Mirko Vukšić je glavni, no on ne bježi od primjedbi i savjeta. Siguran sam, međutim, da to neće biti naša jedina nova pjesma - otkrio nam je Siniša Škarica, gitarist legendarne grupe "MI" koja želi oživiti svoje djelovanje.



Škarica, međutim, nije sudjelovao na uskrsnom okupljanju dijela "miovaca". Motao se po Splitu, na "Porinu", širio dobre vibracije o knjizi kolege Zlatka Galla pod naslovom "Splitska dica", prijateljski razglabao s Oliverom Dragojevićem kao ljetnim susjedom u Veloj Luci… No, zato je kvartet Gorki Mijat (klavirist), Aljoša Gojanović Rakić (saksofon), Nikica Šprljan (bubnjevi) i gitarist Mirko Vukšić potrošio sate na "Vremeplovu", za koji je potonji napisao tekst i glazbu.

- Mučio sam se slušajući hrvatske festivale zabavne glazbe. Zbog nemalog broja prosječnih ili loših pjesama. Danima me budila želja da napravim nešto ljepše, drugačije. No, znao sam da je bolje da cijeli nacrt pjesme razradim s mojim starim glazbenim prijateljima. Zadovoljan sam kako smo krenuli u taj zahtjevni glazbeni posao – rekao nam je Mirko Vukšić, koji već godinama kao priznati liječnik živi u Švicarskoj, u blizini granice s Italijom.


Rasuti po svitu


Njegovu priču samo su potvrdili ostali "miovci".
– Mislim da smo razbistrili sve, ama baš sve detalje oko A-fraze. U ritmičkom i harmonijskom smislu. Načeli smo nešto malo i B-frazu, ali smo finalizaciju posla prepustili našem klaviristu Gorkom Mijatu. To je posao bez ikakve taštine. Autor Mirko Vukšić zaista nema problema s tim da se promijeni dio teksta ili poneki akord. Realno, skladba može biti spremna za "Šansonu" – informirao nas je Nikica Šprljan, jedan od najstarijih dalmatinskih bubnjara koji, poslije raspada betinsko-murterskih "Berekina", dobro gura s novom šibenskom grupom "Sigmund".

Optimizam u tom smislu (ne)izravno podgrijava i Škarica.
– Nije lako ponovno spojiti stare glazbenike koji su se, kao u "Šibenskoj baladi", rasuli svud po svitu. U Zagrebu, švicarskom Luganu, Vodicama, pa čak i na otoku Zlarinu. Sretna okolnost u svemu je da smo svi odreda umirovljenici! A i čvrsto smo vezani uz zavičaj, pa sam gotovo siguran da ćemo se okupiti krajem travnja. Konačno, u svibnju imamo već dogovorenu vrlo ozbiljnu gažu u hotelskom naselju "Solaris". Što se tiče nastupa na "Šansoni", nisam za to da zasviramo pod svaku cijenu. Ako nam pjesma poslije "tesanja" ne bude po guštu, zašto nastupiti!? Nismo u godinama kad to trebamo raditi samo zato da bismo se pojavili na festivalskoj sceni – ponovio je Škarica.

Takvom (glasnom) razmišljanju svoga frontmena silno se obradovao Nikica Šprljan, te je dodao:
– Valjda nam je bog konačno prosvijetlio pamet! Umorio sam se već od nagovaranja da ponovno ozbiljnije zasviramo. Dosad smo se u pravilu izvlačili jedni na druge. Sad je sazrelo vrijeme da imamo godišnje petnaestak nastupa. U tom smislu ohrabrujući su i laboratorijski nalazi. A to je u našim godinama, priznat ćete, jako važno!


SPOJILI SE BANDOVI
'Rođeni' 1966.

Grupa "MI" rodila se 1966. godine, tako što su se spojili mladi šibenski bendovi "Mjesečari" i "Magneti". Originalni sastav čine Gorki Mijat (solist i klavirist), Mirko Vukšić i Siniša Škarica (gitaristi), Aljoša Gojanović-Rakić, Slaven Beban i Joško Krnčević (puhačka linija) te Nikica Šprljan (bubnjevi). U šibenskoj grupi jedno je vrijeme svirao i legendarni hrvatski gitarist Vedran Božić.


TALENTIRANI ZA SVE
Bili su i sportaši

Šibenski veterani hrvatske rock-scene nisu bili samo dobri glazbenici, nego i nadareni sportaši. Nikica Šprljan dogurao je do prve momčadi NK Šibenik, Mirko Vukšić bio je udarni plivač prsnim stilom u PK Šibenik, dok Sinišu Škaricu pamtimo kao nadarenog stolnotenisača.

20. travanj 2024 01:55