StoryEditorOCM
GlazbaZvijezde Gimnazije

One su mlade, lipe i dobro pivaju. Prava su klapa i jedina srednjoškolska vokalna skupina u Šibeniku i županiji

3. ožujka 2018. - 17:03

One su klapa. Prava - pjevačka i prijateljska. One su zvijezde šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, lica s naslovnice. Istina, školskog lista "Pegla", ali to je vjerojatno tek početak. Nisu "Ministarke", ali su pjevale i osvojile hrvatsku ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak nedavno u Vodicama na skupu srednjoškolskih ravnatelja iz cijele Hrvatske. One su "Gimnazijalke" i klapska pjesma je u njima!

Jedina su srednjoškolska vokalna skupina u Šibeniku i županiji, ali su, vjeruju, poznate i izvan lokalnih okvira. Uostalom, i ministrica ih je u Vodicama snimala, a "vrte" se i na YouTubeu. Sve više nastupaju i izvan školskih priredaba i prigoda, a s velikim uzbuđenjem očekuju samostalni koncert 16. ožujka u šibenskom HNK-u.


Osobito su nadarene


Tonka Belamarić, Marija Gulam, Antonela Šupe, Maja Pučić, Sara Koljnrekaj, Marija Vuletić, Paola Čićmir, Petra Jurišić, Tajna Zorica, Ana Reškov i Nikolina Kapitanović, kao pridružena, ali aktivna članica, šarmantne su Gimnazijalke. Drugašice, trećašice i maturantice dišu kao jedna kada je klapska pjesma u pitanju pod vodstvom Lorane Antunac, profesorice matematike, s dubokim obiteljskim glazbenim korijenima.

- I ja sam paralelno s gimnazijom išla u glazbenu školu, kao i većina ovih cura. Mislila sam se između matematike i glazbe. Matematika je prevagnula, ali sam se u životu uvijek bavila glazbom - govori matematičarka s dugogodišnjim pjevačkim stažem.

Za vrijeme studija u Zagrebu je pjevala u zboru "Ina-Naftaplin", a povratkom u Šibenik u klapi "Rećina". Neko vrijeme i u vodičkim "Oršulicama".

- Kada sam prestala aktivno pjevati, počelo mi je to faliti. Prije četiri godine prihvatila sam se vođenja "Gimnazijalki". Klapa je osnovana prije 15-ak godina, ali nije djelovala u kontinuitetu. Cure su osobito nadarene i mnoge od njih u životu bavit će se glazbom, vrlo vjerojatno i pjevanjem u klapama. Cilj nam je bio da klapa bude prihvaćena u klapskom svijetu. Zato smo lani imali koncert u foajeu kazališta, ali sada, u ožujku, imamo još veći koncert na glavnoj pozornici.

Ulaznicu za taj koncert omogućili su im mnogi nastupi poput nedavnog u Muzeju grada Šibenika na otvorenju izložbe "Marame, šudari, facoli", koju su radili njihovi kolege iz škole, ili na humanitarnom koncertu za "Kamenčiće" u organizaciji udruge "Šibenske boule".

Naravno, bez njih nije mogao proći ni maturalni ples, a prošloga ljeta bile su pozvane na večer klapske pjesme na Gorici koju organizira Zajednica udruga klapa Šibensko-kninske županije, bok uz bok s klapama koje nastupaju na omiškom festivalu.

Bile su gošće i na klape "Adriaticum", a zapjevale su i na smotri klapa u Murteru.


Pripremamo iznenađenje


Ukratko, gdje god se pojave osvajaju svojim glasovima, ali i "outfitom": crnom majicom i plisiranom suknjom, uz nezaobilazni narančasti pojas s izvezenim crnim boulama. O svojoj voditeljici, pak, cure govore sve najljepše.

- Voditeljica je vrhunska! Realna je, a komentar ubaci uvijek na kraju pjesme. Suptilno. Nikada nam neće reći da je dobro, ako nije i obrnuto. Ma, ne ulizujem joj se kada to kažem, jer mi ionako ne predaje matematiku. Profesorica nam je velika podrška, kao i cijela škola - samouvjereno objašnjava Tonka Belamarić koja u glazbenoj školi uči klavir, ali da se ponovo rodi, kaže, opet bi bila u klapi.

Šibenske "Gimnazijalke" pjevaju a capella i na svom repertoaru imaju izvorne klapske pjesme, ali i obrade. Čak pop i rock skladbi, pa ako ne vjerujete da je moguće pjesmu "Smijem se" popularnih Jinxa ili "Zaljubila sam se" od Detoura, čak i legendarnu "All I Want for Christmas Is You" Mariah Carey, otpjevati na klapski način, morate pitati Mariju Vuletić, klapsku aranžerku.

- Super je! Super zvuče, a obradu jedne strane rock pjesme spremamo za koncert u kazalištu, ali ne mogu reći koja je. To je iznenađenje! Ove godine napadamo ozbiljno i napravili smo dobar program!

Marija je tek drugi razred i glavni je krivac za ove obrade i desna je ruka voditeljici klape.
- Pohađam teoretski odjel u glazbenoj školi i želim to studirati. Sto posto! - ne da se smesti Marija dok ističe kako joj je glazba u genima i odgoju. Jer otac je klapski pjevač, djed još pjeva u zboru, a glazba je i mlađoj sestri u krvi.


Tajna iz Skradina


I Marija Gulam iz Pirovca, također učenica 2. razreda, iz glazbene je obitelji i uči solo pjevanje...
- Moja baka pobijedila je svojedobno na prvom glasu Pirovca. Stric mi je pjevao s Mišom Kovačem. Ustvari, svirao je u predgrupi na Mišinu koncertu. Tata pjeva za svoj gušt, mama u pirovačkom zboru, a braća imaju bend. Meni je super u klapi i mislim da to nije nimalo staromodno. Ma, dobivamo samo komplimente. Popularne smo u školi i cijeloj županiji. Mislim i šire... Da, sve smo mlade i lipe... - prasnut će u smijeh vesela Pirovčanka.

Klapska je pjesma spojiva s rockom, soulom, funkyjem – uvjerljiva je i Tajna Zorica iz Skradina. Dok se predstavlja, napominje:
- Nemojte falit'. Baš sam Tajna. Da, kao "secret". Roditelji su mi dali to ime jer su bili hipici. Prakticirali su taj đir. Imali su bend. Ćaća je svirao bas gitaru, mama pjevala. Danas je u "Skradinkama". I brat mi se bavi glazbom, a ja imam svoj funk, jazz, soul bend već 2,5 godine. Zove se "Spectrum" - povjerava se Tajna.

Bez obiteljskog glazbenog backgrounda u klapu je, međutim, došla Antonela Šupe. Sada je maturantica, koja za sada zna samo to da će studirati u Zagrebu. Što? Tek će otkriti.

- Nitko u mojoj obitelji ne pjeva. Idem i na solo pjevanje, ali su roditelji oduševljeni klapom i mama je redovna na svim nastupima. U klapi sam od početka, od kada ju je profesorica Antunac ponovo oživjela. Dobra smo ekipa, pjevamo, družimo se, izlazimo vani i žao mi je što ovo godine odlazim!


Kosovka divojka


No, klapa i klapska pjesma su zarazni. Teško se toga ostaviti! Tako i Nikolina Kapitanović, studentica prve godine flaute na splitskoj Umjetničkoj akademiji, ne može pobjeći od "Gimnazijalki". Premda brucošica, Nikolina je istodobno i maturantica šibenske gimanzije, pa svaka dva tjedna iz Splita dolazi doma. Zbog škole i klape! Posebnosti "Gimnazijalki" pridonosi i Sara Koljnrekaj. Zvuči kao fetiva Dalmatinka, ali su njezine veze s klapom i Dalmacijom friškog datuma.

- Moja je obitelj s Kosova došla kada sam imala četiri godine. Kako sam se družila s djecom i pokupila sam puno toga od njih. Svi mi govore da sam kao prava Dalmatinka, a klapsko pjevanje i naše druženje su mi super stvar.

Puno je želja i ambicija pred "Gimnazijalkama", reći će na kraju profesorica Anatunac, no ništa se od toga ne bi moglo ostvariti, dodaje, bez nadarenosti ovih mladih cura. I njihove energije, truda i rada. Ali gdje je klapa, tu je i ljubav - i onda ništa teško nije!

25. travanj 2024 09:30