StoryEditorOCM
GlazbaNovi nosač zvuka

Vodički "Bunari" su za blagdane prijateljima dalmatinske klapske pisme podarili zgodan dar: Kuburama smo zamalo prepali Kolindinu pratnju

8. siječnja 2018. - 19:51

Vodički "Bunari" su za blagdane prijateljima dalmatinske klapske pisme podarili zgodan dar. Točnije, novi nosač zvuka pod naslovom "Omiški“. Na lijepom dizajniranom CD-u, što ga je izdala Croatia records, stoji naljepnica "13 napjeva, 9 nagrada". Kao statističko objašnjenje naslova "Omiški" i neoboriv dokaz uspješnog trajanja sjajnih Vodičana na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

- Otkako ozbiljno radimo kao klapa na Omiškom smo festivalu izostali samo 2009. godine i pet ljeta poslije. Nismo, vjerujte mi, bili dobri samo kad smo osvajali nagrade. Zaprijetili smo velikim klapama već u svom prvom nastupu na omiškoj pjaceti. Ne zaboravite da su nam tada konkurenti bili veliki "Vokalisti Salone" i "Luka, Ploče". Tada je u finalu zapjevala i zagrebačka "Fjaka" s prvim tenorom Domagojom Dorotićem, koji je danas velika zvijezda hrvatske opere. Zato smo ovaj nosač zvuka dočekali kao blažen ufanje. Kao jasno svjedočanstvo našeg uspješnog puta. Kao najbolji uvod u proslavu 15. obljetnice klape - uvjeren je u daljnje uspješno trajanje svojih Bunara prvi tenor Ante Juričev Grgić.


Klapska lokomotiva


Nema sumnje da baš Antin specifičan glas daje i posebnu boju "Bunarima". Da upravo on na neizravan način određuje i repertoar klape.
- Ante je klapska lokomotiva. Vi znate da sam ja žestok pobornik šibenskog klapskog pjevanja, ali sam kod preuzimanja "Bunara" za tren shvatio kako je ta klapa po zvuku bliža šibenskim otocima nego Šibeniku i Dalmatinskoj zagori. A prevaga u tom smislu je upravo Ante. On je pravi lider, prpošan i zafrkant. Za tren je osvojio omišku publiku. I ne samo omišku - objašnjava voditelj klape Filian Vuletić.

Nisu Vodičani "pokorili" Omišane samo skladnom klapskom pismom. Na omišku su pjacetu stizali često i s posebnom "scenografijom".
- Za vrijeme pjevanja znali smo složno lupati nogama. Za jedan smo festival svi pustili brkove, znali smo nositi i posebno dizajnirane kape. Kad smo zapjevali povijesnu priču o bitci kod Lepanta, za pas smo zadjenuli starinske kubure. No, to je bio i mali problem. Gotovo smo prepali pratnju predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je te godine stigla u Omiš. Kubura je, ipak, oružje, pa smo morali proći sigurnosne kriterije - unisono i (polu)ozbiljno podsjećaju "Bunari".

"Sagradit ću kuću", "Bez nje mira nima", "Marice divojko", "Moj did", "Loza u škripu", "Kod Lepanta" … To je samo dio naslova, koje su snimili vodički "Bunari". Klapa, koja je nastala od članova nadaleko poznatih Vodičkih žudija.
- Mi smo vam veliki vjernici. Otuda naša pripadnost vodičkim žudijama ili čuvarima Kristova groba. Godinama smo pjevali i u vodičkom crkvenom zboru. Stoga je lako zaključiti zašto je nosač zvuka s duhovnim pjesmama došao prije na red od „Omiškog“. Mi smo zapravo ponosni na nemali broj sjajnih vodičkih duhovnih pjesama, posebice božićnih – oglasio se bas Marko Juričev Martinčev.


Slavljenički repertoar


Za razliku od ostalih popularnih dalmatinskih klapa, bolje rečeno pop-klapa Vodičani će i u budućnosti ostati vjerni izvornoj pjesmi. Imali su oni, doduše, izleta u pop-vode ("Sentimentio", "Fališ"…), te uspješne suradnje s pjevačima zabavne glazbe (Ivana Kovač, Boris Oštrić, Igor Cukrov…), no njihovi su planovi i dalje čvrsto vezani za "Omiš“.

- U pravu su oni glazbeni stručnjaci, koji su ovih dana osporili priznanje za doprinos klapskoj pjesmi, koje je zadarskim "Intradama" dala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Vrlo je mršav trag Zadrana u omiškoj povijesti. U tom smislu je najpoštenija bila "Bonaca", koja je na vrhuncu uspješne plovidbe dalmatinskim pop-vodama naziv klapa zamijenila ansamblom. Pjesme "Intrada“ i sličnih dalmatinskih sastava ne mogu se smatrati iskonskim klapskim pjevanjem. Klapska pisma je uzvišena vrijednost Dalmacije i Hrvatske, koju valja u izvornom obliku čuvati na gotovo ljubomoran način – ne bježi voditelj Filian Vuletić od polemičkih tonova.

Novi nosač zvuka je, kako već rekosmo, uvod u proslavu 15. obljetnice vodičkih "Bunara", koja će trajati gotovo cijelu 2018.
- Već smo počeli s "tesanjem“ slavljeničkog repertoara. Uz izvorne i duhovne pjesme, u programu će se naći će se naći i svjetski evergreeni. Kao slavljenička iznimka, a ne kao naš novi put. Kao dokaz da se možemo uspješno okušati i na tim glazbenim stazama - poručuju vodički "Bunari".


'Standardna' sedmorka
Ante Grgić Juričev(prvi tenor), Tomislav Slavica i Nikola Rak(drugi tenori), Branimir Sladoljev i Goran Mačukat(baritoni), te Marko Juričev Martinčev i Ivan Lasan (basovi). To je sedmeročlana postava "Bunara", koju vježba voditelj Filian Vuletić, a koja se praktički ne mijenja od prvog dana. Klapu su napustili samo basovi Ivan Mikulandra Cajo i Roko Stegić. Na ukusno uređenom omotu CD-a Vodičani nisu zaboravili spomenuti ni ranije voditelje. Dva Ivana. Mikuličina i Lisu.


Dvojica Biličana
Za prve uspjehe vodičkih "Bunara" posebno su zaslužna dva sjajna bilička pjevača. Drugi tenor Tomislav Slavica i bas Ivan Mikulandra Cajo. Tome i danas figurira kao glazbeni "potporni zid“ u "Bunarima", dok je Cajo napustio vodičku klapu. Obojica su bili članovi "nestale“, ali silno nadarene klape "Bilice".

15. travanj 2024 22:51