StoryEditorOCM
GlazbaBEZ DLAKE NA JEZIKU

TBF-ovci 'zapalili' đardin, pa poručili: Šibenski advent je ludilo za splitski!

15. prosinca 2017. - 12:37

Zanimljiva je bila uvertira u razgovor s The Beat Fleetom ili splitskom ping-pong grupom, kako svoj žanr nazivaju TBF-ovci. Povod je bio njihov nastup na otvaranju šibenskog adventskog programa poznatijeg kao „Adventura“. Da parafraziramo Mišin svevremenski hit, ni slutili nismo da se te večeri nećemo sresti. No, razlog je bio opravdan. U šibenski đardin prije, za vrijeme i poslije koncerta gotovo da nije mogla stati ni šibica. Da se, ne dao Bog, kojim slučajem nešto zapalilo u prvim redovima, vatrogasci bi morali intervenirati iz helikoptera ili kanadera, jer je „teren“ bio potpuno neprohodan!

Zato smo, iz objektivnih razloga, razgovor morali odgoditi za dan poslije. Čekajući Mladena (Badovinca) dočekali smo Luku (Barbića). Jednog od osnivača, sada već kultne, grupe i čovjeka zaduženog za klavijature. Glazbenika, kod kojega nismo baš primijetili dlake na jeziku! Dan nakon što su „zapalili“ šibenski đardin Luka Barbić nije krio zadovoljstvo odrađenim koncertom: - Nama je, zbilja, bilo super! Dočekala nas je izvrsna atmosfera. Šibenčani su uvijek bili prva liga, kao domaćini. Vjerojatno je i činjenica što smo pjevali na otvaranju adventskog programa u Šibeniku dodatno privukla ljude. Mi smo se dobro zabavili, a vjerujem i oni. Ako je istina da je naš koncert bio jedan od najposjećenijih dosad u šibenskom đardinu, zaista mi je drago.

Makar je TBF-u, pa tako i Luki to bila prva svirka na šibenskoj „Adventuri“, Splićani nisu štedjeli komplimente na račun organizatora, odnosno kvalitete šibenskog adventskog programa. Istodobno, nisu bili slatkorječivi kad su u pitanju splitske kulturno-glazbene predbožićne i novogodišnje manifestacije.
- Nisam upoznat sa cijelom listom izvođača u šibenskom đardinu, no Šibenik u posljednje vrijeme privlači svjetski poznata imena. Split i Šibenik se po tom pitanju uopće ne mogu mjeriti. Splitski je advent, zapravo, revija cover bendova. Šibenski je ludilo za splitski! Ne da splitski  nije neka posebna razina glazbene kvalitete, nego nije nikakva razina! Pa, i novogodišnji program u jednom i drugom gradu nije za usporedbu. S časnim izuzetkom Gustafa. Sve ostalo je vrlo tanko, kad o glazbi razmišljamo na relevantan način – grubo je iskren Luka.

TBF-ov tekstopisac Saša Antić jednom je kazao kako „Split još nije grad u punom smislu te riječi, zbog nesrazmjera broja stanovnika i kulturnih sadržaja“. Njemu, Luki i drugima nikad nije bio problem pričati o etiketi „grad slučaj“, koja dugo godina u slabijem ili jačem intenzitetu prati Split. A ni priznati da sa svojim gradom imaju zdravi sado-mazo odnos. TBF-ovcima je Split vječna inspiracija.
- Teško je reći mijenja li se Split nabolje i je li skinuo tu etiketu!? Ovisno u kojem kontekstu pričamo. Neke stvari su se popravile, neke nisu. Mislim da je jedan od glavnih problema gradska infrastruktura. Ona je za grad te veličine neprimjerena. A taj sado-mazo odnos i dalje njegujemo. Split je grad, u kojem živimo, koji volimo. I ne možemo pobjeći od njega, ni od problema koji nas okružuju – dvoji Barbić o splitskim mijenama.

Jedan od osnivača grupe Nikola Čelan nedavno je izdao knjigu „Baština – kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10 godina TBF-a“. Mladen Badovinac kazao je „da je nakon čitanja osjetio spokoj“.
- Lijepo je to Čelan složio i ispričao. Knjiga je pitka, zanimljiva. Drago mi je da je netko stavio na papir jedan dio našeg života. I dobro je da nije napravljena kao biografija, već kao memoar. Mi smo već imali ponuda da napravimo biogradsku knjigu, ali je naš stav da ne treba previše gledati u prošlost dok još radimo. Mi uvijek gledamo prema naprijed.
TBF-ovci su uvijek rado u svojim javnim istupima, pa i u pjesmama komentirali hrvatsku glazbenu scenu. A u njoj je, čini se, šunda više nego ikad. Da ne govorimo o „poplavi“ turbofolk izvođača u noćnim klubovima – udario je naš sugovornik i na turbofolk.
- Masovna moda je uvijek bila glupa, pa je tako i ova! Nisam doktor za estradu da dajem savjete o tome što bi trebalo napraviti. Moje je mišljenje da će ta moda proći kako je i došla. Samo treba vremena – tješi se Barbić.

Makar je riječ o socijalno-angažiranom bendu, TBF-ovci zanimljivo, nisu aktivni na društvenim mrežama.
- To je možda znak da smo stari! Šalu na stranu, društvene mreže nam služe samo za objavljivanje servisnih informacija za našu publiku. Ono što imamo kazati narodu, izrazimo kroz naše pjesme – otvorio se Luka.

Kad je riječ o nastupima, Splićani su nedavno nastupili i u Areni Varaždin, zajedno sa Hladnim pivom i Urbanom. Sličan koncept koncerta očekuje ih početkom iduće godine u Zagrebu. Na priredbi nazvanoj „Antivalentinovo“.
- Žao nam je što u Varaždinu nije bilo više publike, jer se stvarno dobro prašilo. Šteta što u posljednje vrijeme ne radimo češće te grupne svirke. Zato nam je drago da nas je Let 3 pozvao na svoj festival „Antivalentinovo“ u Zagreb. Kao što i ime kaže, koncert se održava vikend uoči Valentinova, 10. veljače. Imamo bogat raspored nastupa i prije Nove godine. Bili smo i u Ljubljani, a zapjevat ćemo u Sarajevu, Podgori, Pločama, Zadru…- najavljuje Barbić.

Ne najavljuju TBF-ovci samo brojne nastupe, već i novi nosač zvuka. Prvi nakon 2015. godine i albuma „Danas sutra“.
- Iza Nove godine ćemo se zatvoriti u studio, pa ćemo vidjeti što ćemo napraviti. Prerano je nešto najavljivati, otkrivati. No, osobno bih volio da novi uradak ima sličan koncept kao i „Danas sutra“. On je bio malo „zatvoreniji“, ne toliko komercijalan, ali je na njemu nekoliko pjesama koje su izazvale odličnu reakciju publike – završio je razgovorljivi Luka. 

18. travanj 2024 12:27